Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
9 февруари, 2024 14:31
Какъв софтуер използвам, за да избират клиентите ми снимки от фотосесиите?
Всеки, който снима клиенти, сигурно предлага възможност за избор на снимки. Някога самите клиенти избират снимки, а друг път са техни посредници (например агенция или служители във фирмата). В тази публикация ще споделя по какъв начин предлагам на клиентите си да избират снимки от фотосесии.
12 октомври, 2023 23:59
Фотосесия на вокална група "Спектрум"
Много са добри. Това ми беше първото впечатление, когато чух за първи път вокална група " Спектрум ". От малък се занимавам и с музика и мога да оценя сложността на това, което правят. Наистина са много добри. Вижте ги и ги чуйте на техния YouTube канал . "Ама, те ти платиха и затова пишеш така", че кажат някои. Че ми платиха е вярно, но ми платиха само за снимането, а не да казвам мнението си за творчеството им. Тази статия е по-скоро добавка към снимките — нещо, което правя с проекти, които са ме впечатлили по някакъв начин. А и имам особено отношение към музиката, както написах преди това. Музикантите, които четат това могат да проверят дали съм прав. Да се върнем към темата на блога: задачата ми беше да направя кадри на групата, които да се ползват следващите години за плакати, статии, видеа, профилни снимки, събития и т.н. Радвам се, че мога да съм скромен участник в тяхната история и развитие.
16 юли, 2023 10:22
Авторско право, право на ползване, изключителни и неизключителни права и защо се плаща за това?
Как ви се струва по-добе оформено или може би ви "плаши" повече: - Изработка на лого: 2 000 лв или - Идея за изработването: 350 лв - Изработка на лого: 100 лв - Права за ползване според договора: 1 550 лв Все е 2 000 лв. Има клиенти, които се плашат от второто. Не, тази статия не говори за това дали да искате 2 000 или 100 лв за лого. Цената всеки си я определя както си иска според умения, опит, материали, техника, самочувствие и т.н. В тази статия говорим за правата за ползване като част от дадена цена или дали авторът осъзнава това. Размисли за това колко струва продуктът или услугата съм споделил в статия от преди доста години . Когато създадете какъвто и да било продукт вие ставате обект на авторското право без значение дали знаете или не знаете как работи. Добре е да сте запознати с това как работят тези неща, защото или като създател на продукта или като клиент може да се сблъскате с непонятни за вас или за купувача изисквания, като например "Защо има допълнително плащане за ползване на продукта?" или "Какви са тези авторски права, не е ли мой продуктът, аз плащам за него?" или "Продуктът е вече мой и мога да правя каквото си искам с него, включително и да го дам копия от него на приятели и познати".
12 юни, 2023 20:01
Какъв графичен таблет да си купя?
Ако не сте ползвали такова устройство и се чудите какво да си купите, ще споделя своя опит, който може да ви е от полза. Графичният таблет е бил много важно устройство в работата ми, не само в стандартния ретуш, а особено в сложните монтажи, които съм правил.
25 януари, 2023 10:00
"Thank You, Jan" - видео серии с хумор за програмисти
Случвало ли ви се е да сте в компания на хора, които си разказват шеговити истории и се смеят, а вие не ги разбирате? Освен ако не сте били в програмистките среди вероятно ще се почувствате по същия начин, но има една добра новина. Аз ще ви разясня смешките, за да се посмеете и вие.
30 октомври, 2022 19:07
Стефан Иванов - "Докрая" (2022)
Октомври. Велико Търново. Старият град. Топло и слънчево есенно време. В небето — тук-там облачета. Спокойна обстановка. Пет човека обикалят основно из стария град. Единият нарамил статив като опитен ТКЗС-ар, друг носи нещо кръгло в калъф, а други трима приличат на туристи, ама не са. В тази публикация ще ви разкажа как беше заснет видеоклипа към песента "Докрая" на Стефан Иванов ( Facebook , Instagram ), един млад изпълнител от Велико Търново.
21 февруари, 2022 00:00
Фотографите нямат нужда от лого
Почти всеки фотограф, който започва (включително и когато аз започвах) мисли за свое лого. Отделя доста време и пари за това нещо, но има ли нужда от такова? Аз нямам лого.
21 януари, 2022 09:22
Ще заменят ли камерите на телефоните професионалната снимачна техника?
Едно време мобилните телефони бяха рекламирани като устройства, с които можеш да комуникираш по всяко време и предимствата бяха по-издръжлива батерия, малки размери, наличие на радио, GPS, GPRS и други. Днес почти всяка компания рекламира това как телефонът снима. Но станаха ли телефоните достатъчно добри, за да заместят професионалната снимачна техника?
18 май, 2021 00:00
Влади Въргала за Компютърно-образователен център Progress (рекламно видео)
Компанията! Абе, тука едно момче, на кое' не му помним мноо името, се фанааме да го снимаме, барем каже некоа умна приказка за " Компютърно-образователен център Progress ". Дали се е получИло, че кажете вие.
10 декември, 2020 15:14
Бихте ли си казали мнението ако клиентът не е прав?
Може би сте виждали реклами с фрапиращи правописни грешки. Вероятно сте гледали рекламни клипове, които са толкова недомислени, че се чудите как е възможно да бъдат пуснати и то разработени от голяма фирма и голяма рекламна агенция. В тази статия ще споделя някои от вижданията ми по случая.
29 септември, 2020 13:51
Продуктова фотография за Oublier (гр. Севлиево)
Работата с бутикови малки бизнеси винаги е много по-различна от работата с големи фирми, ако и да има изключения. В работата с малки те бизнеси имаш доста свобода и възможност да твориш спокойно. Интересното е, че малките бутикови бизнеси разчитат доста повече на представянето на бизнеса си отколкото големите компании. Често големи компании имат по-занемарен имидж (сайт, витрини, каталози, служители) отколкото малкия бизнес. Радвам се, че можах да участвам в изграждането на имиджа на Oublier - марка български луксозни и бутикови произведения от дърво и метал.
24 август, 2020 13:06
Бизнес фотография: Стан Даулов
Имах възможността да работя със Станислав Даулов или както е по-известен - Стан Даулов - млад и интелигентен мъж, който от години обучава професионалисти на това как успешно да развиват екипите си и да поддържат подходящ климат на правилни отношения в тях, както и помага на клиентите си да придобият свеж мироглед към бизнес идеите и връзката им с клиентите.
16 август, 2020 10:35
Имат ли нужда фотографите и кинаджиите от бизнес курсове?
Въпреки, че заглавието на статията говори за фотографи и кинаджии, следващите редове се отнасят до всички творци, които създават произведение на изкуството: дърводелци, грънчари, писатели, музиканти, композитори, шивачи, строители и т.н.
15 юни, 2020 08:28
Опасно ли е електромагнитното излъчване от устройствата, които използваме?
Като човек, който работи с техника, която има електромагнитно излъчване, и покрай многото коментари за това дали е вредно или не реших, че е добре да проверя сам лично за себе си. Статията изразява личното мое мнение и измерванията, които направих с уреди, които купих за моя лична употреба. Смятам, че резултатите от това изследване може да са полезни и на други колеги, както и на много хора, които работят с подобни устройства и затова реших да ги публикувам тук.
21 ноември, 2019 09:00
Бизнес фотография и корпоративни видеа за Sb Accounting & Consulting
От години работя с Sb Accounting & Consulting по проекти свързани с бизнес потрети и корпоративни видеа, но чак сега отделих време, за да разкажа малко повече за това как протича обичайно работата по една такава задача.
19 септември, 2019 13:18
Кулата с телескопа (от серията "Алиса в страната на чудесата"): зад кулисите
Тези две изображения бяха непубликувани от серията "Алиса в страната на чудесата", която може да разгледате и в другите публикации . В текущата ще разкажа малко повече за това как бяха направени.
24 юни, 2019 07:27
Как да снимаме в ръчен режим?
Много пъти в този блог съм споменавал за снимането в ръчен режим, както и съм казвал накратко как става, но реших да напиша отделна публикация, която е посветена тази материя.
16 юни, 2019 19:55
Многото снимане няма да ви направи по-добри фотографи
Често виждам съвети за начинаещите фотографи, че трябва да снимат много, за да станат по-добри. Аз лично не съм съгласен с този съвет и в тази публикация ще споделя защо.
7 юни, 2019 19:56
Зад кулисите на видеоклипа на Любена Нинова "Преди да свърши любовта"
При започване на един такъв проект в началото още не знаеш откъде да започнеш и само събираш информация, която е като глинена топка, от която всички от екипа като скулптори започваме да оформяме образ, който малко по малко започва да придобива все по-фини и по-фини детайли. В тази обширна публикация ще споделя как беше сниман клипа на Любена Нинова "Преди да свърши любовта".
21 май, 2019 17:55
Любена Нинова "Преди да свърши любовта" (обща информация)
Последните няколко месеца имах възможността да работя по новия клип на Любена Нинова "Преди да свърши любовта", който е късометражен филм със специалното участие на Ивайло Захариев.