Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
21 януари, 2022
Тихомир Лазаров

Едно време мобилните телефони бяха рекламирани като устройства, с които можеш да комуникираш по всяко време  и предимствата бяха по-издръжлива батерия, малки размери, наличие на радио, GPS, GPRS и други. Днес почти всяка компания рекламира това как телефонът снима. Но станаха ли телефоните достатъчно добри, за да заместят професионалната снимачна техника?

Експериментът

Реших да си направя експеримент: да заснема цяла фотосесия с телефон, имитирайки рекламни снимки на автомобил и да видя дали някой ще заподозре как са снимани. Сега, когато вече знаете, че са снимани с телефон сигурно ще започнете да ги гледате под лупа, а някои дори биха казали (но само след като са гледали под лупа): "Ами да, то си личи отдалеч". Това е малко като вица за професора-математик, който се мъчил да докаже една теорема пред студентите си в продължение на около 40 минути. После дошла почивката и пак като влязъл в лекцията се приближил към дъската и казал: "Ами да, то е лесно и очевидно..." и написал доказателството.

Учени от Mинно-геоложкия университет открили, че снимките се получават най-добре в определени комбинации между кола и телефон. От таблицата с изследванията видях комбинацията, която беше точно за моя случай: BMW X6 и телефон Samsung A52. За други телефони моля разгледайте таблицата с научните изследвания и снимайте само колата посочена в дясната колона срещу модела на телефона.

Резултатите


Снимачна техника

Притежавам Samsung A52, който е съвсем не е най-висок клас телефон (съответно с по-висок клас камера). Не използвам телефона за снимане, а основно за комуникация, за каквото си е предвиден. Знам слабостите на камерата му, но все пак реших, че може да опитам до колко ще може да се постигне нещо с рекламно излъчване. Не използвах никакво допълнително инсталирано приложение, а стандартното, наречено "Camera", но в режим "Pro", където могат да се контролират някои настройки ръчно.

А, да не забравя да кажа, че колата не я притежавам.

Настройки на експонацията

Приложението няма начин за контролиране на блендата и това колко е осветена снимката се контролира чрез две настройки: скоростта на затвора и ISO. Има и ръчен фокус, където могат да се направят кадри със замъглен фон, но слънцето беше много ярко и беше трудно да се види дали кадърът е на фокус. Предполагам, че това със замъгления фон се прави с помоща на допълнителните камери, които са на телефона и после софтуерно се комбинират, но това са технически подробности, които са за друга статия. Ето пример със замъглен фон, но не където трябва (обаче гледайте левият мигач колко хубаво е на фокус):

Умишлено кадрите бяха снимани с нисък контраст, ниска наситеност на цветовете и доколкото може да внимавам да не преекспонирам важни части от кадъра (да не стават бели петна от твърде светли части). По този начин имах възможност софтуерно да ги направя по-контрастни, защото на екрана на телефона е много трудно да се разбере (особено на ярко слънце) дали контрастът на софтуера там ми преекспонира светли части и недоекспонира твърде много тъмните места.

Софтуерна обработка

За да не останат любопитните с неотговорени въпроси, снимките бяха обработени допълнително, но основно като изправяне, цветна температура, наситеност, контраст. С други думи, не беше нещо кой знае колко по-различно от това, което може да се прави с филтри в Instagram или някое друго приложение.


Че какво им е на снимките? Можело и с телефон значи

Всяка техника, дори и професионалната, си има своите ограничения. Колкото и скъпа да е техниката тя трудно се справя в някои светлинни условия.

Динамичен обхват

Една от трудностите, които всяка камера среща е наличието на много голям контраст между твърде светли области в кадъра и твърде тъмни. В случая времето беше слънчево с облаци, като светлината беше или директна слънчева или леко през облак или напълно скрита зад облаците.

Когато светлината беше директно слънчева сенките ставаха твърде наситени, а светлите места - твърде светли и трябваше да избирам кое да загубя. Способността на камерата да "вижда" детайли едновременно в светлите и тъмните части на кадъра се нарича "динамичен обхват". Скъпите камери имат голям динамичен обхват, докато с по-ниските класове трябва или да снимаш неща, в които няма едновременно много ярки и много тъмни области или да жертваш или тъмните или светлите части на снимката и да останат чисто черни или чисто бели. Ето пример, където имам добре видими тъмни части (стъклата на сградата), но всичко останало е преекспонирано:

Телефоните днес имат по-добър динамичен обхват отколкото преди години, но пак поради малките им сензори те трудно могат да се съревновават с професионалната техника. Няколкото камери в последните модели се използват, за да увеличат динамичния обхват при снимането посредством правене на по-тъмен и по-светъл кадър и след това ги събират заедно. Качественото не е върховно, но ако няма да се взираме в детайлите, изглежда прилично.

Детайл в пиксела

Всяка растерна снимка представлява мрежа от правоъгълничета, всеко от които е с определен цвят. Така погледната отдалеч се създава илюзията за наличието на изображение. Т.нар. "мегапиксели" на снимката са броят правоъгълници (или пиксели) в една мрежа. Размерите на изображенията в пиксели са да кажем 1920 правоъгълника (или пиксели) по ширина и 1080 правоъгълника по височина. Всяка камера може да бъде настроена да снима кадри с различни размери с някакво ограничение, разбира се. Професионалните камери имат доста по-големи сензори и информацията в един пиксел е много по-подробна. Това дава възможност софтуерно тези файлове да бъдат манипулирани в много по-големи диапазони: да бъдат изсветлени тъмни части, да бъдат потъмнени светли части. При работа с файлове от телефони или от по-нисък клас камери, диапазоните на обработка са много по-тесни и бързо се стига до момент, в който снимката се разваля. Причината е малкият сензор и физическата невъзможност да се абсорбира детайлна информация за светлината в кадъра. Това, че файловете са "с много мегапиксели" няма особено значение за качеството на кадъра.

Обективи

Другата основна разлика в снимането с телефон и професионална техника е наличието на широка гама от обективи. Да, телефоните имат обективи (лещи), но поради ограниченията на размерите на устройството тези лещи не могат, наприемр, да постигнат ефекта на обектив с голямо приближение или с много отворена бленда.

Обективите (лещите) на телефоните нямат и качеството на лещите, които са в професионалните обективи, с които да елиминират до голяма степен ненужни отблясъци.

Тегло на снимачното устройство

По-тежкото снимачно устройство стои по-стабилно в ръцете и има по-малко вероятност от размазани снимки заради нестабилност на снимането. Да, може да завържете телефона си за камък, да може да го сложите на статив, но това ще реши само части от проблемите (прочетете пак по-нагоре).

Светкавици

Почти всичко в портфолиото ми е снимано с допълнително осветление, което най-често са светкавици. Тези светкавици се управляват от радио устройства, свързани към фотоапарата. За телефон със сигурност има нещо, което може да управлява по радио сигнал някои марки светкавици, но не е толкова удобно. Другият вариант е да се снима с постоянно осветление.

Клиентът гледа с какво снимате

За много от четящите тази статия снимките по-горе са прилични и могат да минат за рекламни било то на телефона или на автомобила. Представете си, че сте клиентът и аз дойда да снимам с телефон. Какво ще си кажете? Друго е да видите черен фотоапарат, нали? Това, че някой е с "черен фотоапарат" не означава, че може да се справи. Има случаи, когато с "черен фотоапарат" хората правят много по-лоши снимки отколкото някой с опит, но снима с телефон. Все пак пред клиента е добре да сте с техниката, която трябва. Ако снимаме реклама на телефона е нормално да снимам с телефон, защото клиентът е производителят на телефона, но ако снимам нещо друго е редно да съм с "черен фотоапарат".


"И все пак, аз не виждам много разликите в качеството. Защо да не може с телефон?"

Така ще си кажат мнозина от четящите и в това няма нищо лошо. С телефон може да се снима само в случаите, в които телефонът може да се справи със светлинните условия и снимките ще бъдат използвани в много ясен контекст. Например тези снимки няма да се отпечатват. Вярно, дори отпечатани сигурно мнозина няма да видят разликата (интересно ще ми е да се отпечатат на билборд и да се видят отдалеч и сигурно няма да се забележи дори как е снимано).

Ако се снима в строго контролирани светлинни условия (например в студио или в някакъв интериор), тогава е напълно възможно да се направят кадри, които да бъдат в удобния динамичен обхват на телефона и да са почти неразличими от такива с професионална техника. Да, няма да имате свободата да правите всякакви видове снимки, но с дадени уговорки и помощ от допълнително осветление може да получите чудесни резултати дори с телефон.

Но все пак работата на професионалиста е да се справи с условията, в които трябва да снима, които не винаги са идеални. Затова е професионалната техника: да даде възможност да снимате в по-трудни условия.

Заключение

Ще направя ли пак някога професионално-изглеждащи снимки с телефон (защо не и видео)? Може би. Ще замени ли телефонът (дори по-висок клас) снимачната ми техника? Не. Този експеримент е по-скоро да покаже, че камерите на телефоните могат да постигнат добри резултати, дори с рекламна стойност, стига да знаете какво правите. Пък ако от Samsung или BMW ми се обадят, за да получат права за ползване на снимките, този експеримент би бил повече от успешен.