Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
9 февруари, 2024
Тихомир Лазаров

Всеки, който снима клиенти, сигурно предлага възможност за избор на снимки. Някога самите клиенти избират снимки, а друг път са техни посредници (например агенция или служители във фирмата). В тази публикация ще споделя по какъв начин предлагам на клиентите си да избират снимки от фотосесии.

В началото почти всички клиенти избираха снимки на компютъра ми след края на фотосесията. Това понякога ми отнемаше доста време, защото трябваше да ги изчакам да си ги разгледат. В същото време и притесняваше самия клиент, че се налага да го чакам на място. Използвал съм Adobe Lightroom първите години, а след това минах на Capture One, но си беше сериозен времеви ангажимент след края на снимките. По тази причина реших да използвам онлайн софтуер, където качвам снимките и очаквам клиентът да си ги избере в удобно време от удобно устройство. Използвам този софтуер вече около 10 години. Други колеги фотографи също го използват.

Защо онлайн софтуер?

Причината е очевидна: спестява ми време, а и клиентът може да избира спокойно, в който процес може покани да участват и други хора. Често снимам екипи на фирми, а там повечето пъти служителите си избират сами снимките и е удобно всеки да разглежда галерия със своите си снимки и да ги избере в удобно време.  Предимствата са много.

Използвам платформата Арт Портфолио, която е български сайт за онлайн приложения. Едно от тях е "Галерия с клиентски проекти", в която мога да сложа снимките, които клиентът да избере. След завършване на избора и аз и клиентът получаваме писмо с избрания списък. Когато съм готов с обработените файлове, клиентът получава линк за изтегляне на файловете. Може да се конфигурира и възможност за плащане на кадрите веднага след избора им. 

Снимките могат да се избират под ваш домейн (адрес на сайта за избора на снимки) и информацията, която присъства на екрана, като лого, данни за контакт, да е изцяло на вашата услуга. Ако желаете, клиентът може да вижда колко ще му струват избраните кадри, включително и да въведете своя формула за изчисление. Възможностите за настройване на галериите са изключително много.


Платформата предлага и други модули, включително и възможност за създаване на сайт с онлайн магазин, който е свързан и с продуктовото управление във Facebook. Сайтът ми lazarovphoto.com е направен на същата платформа. Галериите в него могат да имат стотици снимки, които не забавят разглеждането му. Имам модул за блог, чрез която и пиша текущите редове от тази публикация. Разполагам със статистики за това кой гледа сайта ми в реално време, имам модул за поръчки и фактури. Имейлите се изпращат чрез шаблони, които може да настроите да съдържат заглавни изображения и форматирано съдържание.


Как се работи с приложението?

Няма ли опасност неблагоразумен клиент да си свали снимките без да е платил?

Добре е преди да започне разглеждането на онлайн галерията да си получите част от парите, но това е въпрос на ваша бизнес политика. Преди да бъдат избрани файловете не може да се каже колко ще струва, освен ако няма уговорка за конкретен брой снимки. Модулът за клиентските галерии предлага автоматично слагане на воден знак, който може да бъде името на услугата или пък PNG изображение, което качите. Може да контролирате изгледа на водния знак като гъстота на показване и прозрачност. Галерията е направена така, че да е трудно да се свалят файловете, но дори и някой да успее ще получи смален файл с водни знаци.


Качените снимки (в JPEG формат) се смаляват автоматично при качването им в галерията. На клиента се показват само намалените варианти. Не е препоръчително да качвате снимките в голям формат, защото самият интернет трансфер ще е доста бавен и скоро ще запълните мястото на профила си. Аз качвам снимки с размери 900-1600 пиксела по дългата страна. Самото качване става бързо, галерията се създава също бързо и не ми пълнят толкова профила.

Сложно ли се работи с платформата Арт Портфолио?

Смятам, че е доста лесно, а и всичко е на български. Доста неща са автоматизирани и не е нужно да е правят много настройки дори веднага след като се регистрирате, за да имате услуга, която изглежда добре и върши работа. Ако не сте въвели нещо важно, като например име на услугата, платформата ще ви уведоми.

Почти всички екрани за редакция на елементи изглеждат по един и същи начин. Има горе вдясно бутонче с "+", чрез което се добавят нови елементи. Ако маркирате елемент с отметката се появява червено бутонче за изтриване. 


На този екран може да видите, че в списъка на клиенти имам статистики дали са избрани файловете от галериите, дали са изпратени, дали са получени, кога и колко пъти са свалени и от какви устройства. Така с един поглед мога да разбера какво се случва с галериите, които са пратени на клиента или за избор или за сваляне на готовите файлове. 

Когато добавям снимки от фотосесия на нов клиент първо добавям клиента от менюто Клиенти като щракна на зеления "+". След добавянето ми се показва екрана с клиентските проекти, който при вас ще бъде празен с бутонче "Добави нов елемент":

Ясно е къде да щракнете след това, за да добавите галерия за този клиент. При щракване на зеления бутон излиза екран, подобен на този в следващото изображение. Там като щракнете върху сивото квадратче ще имате възможност да изберете един или множество файлове от вашето устройство. Работи и ако влачите файловете с мишката и ги пуснете върху сивото квадратче.

Файловете са качени и може да запишете промените. Тъй като галерията се създава след като щракнете "Запиши", това отнема време в зависимост от броя файлове. За тази цел има удобна отметка, която позволява автоматично да бъдат изпратени като писмо с линк на клиента, без да е нужно да проверявате дали галерията е готова за изпращане.

Клиентът получава линк към галерията и започва да избира и накрая потвърждава решението си:

Вие получавате писмо със списъка на избраните файлове, които може да филтрирате лесно в софтуерите, които използвате. За тази цел има подробни инструкции как да извлечете списък само на тези файлове, които клиентът е избрал. Инструкциите са за Lightroom, CaptureOne, както и за стандартните файлови мениджъри като Windows Explorer или Finder в Mac OS X. Това е много удобно, за да не трябва да преписвате имената на файловете един по един и да объркате или пропуснете някой.

На следващия екран виждате клиентски галерии в процес на работа. Някои от тях са нови и трябва да бъдат пратени на клиента, а други са вече избрани и може да започнете работа по обработката на файловете или да качите готовите файлове. Когато станат промени по състоянието на галериите се показват съответни бутончета, които ви насочват какво може да направите след това.

Вижте оранжевото бутонче "Качи готовите файлове". Като го щракнете се показва възможност за качване на файловете за клиента. Операцията е подобна на файловете, които бяха за самата галерия — с влачене с мишката или чрез посочване. Ако посочите множество файлове те ще бъдат архивирани в ZIP, което е бавна операция ако трябва да го прави платформата. Препоръчително е да направите готовите файлове на ZIP и да качите само него.

Има удобна отметка, която да изпрати автоматично имейл на клиента с линк към готовите файлове, които сте качили току що. 

Това са основните стъпки: (1) качихте файловете в галерията, (2) получавате списъка им в имейла си и (3) после качвате файловете, които са готови. Има възможност за още множество настройки, но това е за по-любопитните. За тези, на които не им се занимава много, стъпките са само тези, за да си вършите работата.

Забележете, че на последния екран има настройка "Място на съхранение на готовите файлове". В случая е избрано да са в самата платформа Арт Портфолио. Другата възможност на настройката е да ги качите в друг сайт и да сложите линк към качения файл. Хубавото е, че статистиките за сваляне се запазват и пак може да видите колко пъти са свалени файловете. Да качите готовите неща на външна платформа е много удобно ако пространството в профила ви не може да побере готовите файлове или пък са толкова големи, че е по-добре да ги качите някъде другаде. Аз качвам файлове по-големи от 1 GB отделно на друго място и вземам линк. Този линк после го слагам в настройките на проекта, когато изпращам файловете.

Нужно ли е си правя сайт на платформата, за да използвам това приложение?

Не, може да се използва само това приложение. Аз използвам и възможностите за сайт, както и модула за клиентските галерии, но вие може да използвате само второто. 

Препоръчвам ако имате вече собствен сайт да направите поддомейн на сайта си, например select.<imeto-na-moia-fotografski-sait-tuk> или нещо подобно, за да може сайтът ви и това приложение да се отварят все с адрес, който съдържа името на основния сайт. Поддомейна select.<imeto-na-moia-fotografski-sait-tuk> може да го сложите в настройките "Домейни" на платформата и всички линкове към клиентски галерии и файлове ще използват това име. По-професионално ще изглежда. Може да го ползвате и без да правите това, защото всеки потребител автоматично има свой поддомейн на artportfolio.bg, който може да именовате някак, например gyurophotography.artportfolio.bg.

Въпроси

Ако имате въпроси може да ги зададете тук в коментарите, да ми пишете или пък в краен случай да пишете на техническата поддръжка от платформата.

Какви са цените?

Цените, които предлага платформата в момента на писането на тази публикация, са 20 лв. на месец или 200 лв за 1 година за модула за клиентски галерии. Има и възможност за плащане за 3 или 6 месеца. Може да се пробва безплатно за една седмица със значителни ограничения за броя клиенти и броя файлове, които се качват, но поне може да опитате как работи. Възможно е да се купи и допълнително пространство ако включеното в плана не ви е достатъчно.

А тези, които са стигнали до тези редове и са решили да пробват платформата, може да използват код PH20 за 20% отстъпка от поръчката. Кодът ще е активен до 12 март, 2024.

Категории: