Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
25 януари, 2023
Тихомир Лазаров

Случвало ли ви се е да сте в компания на хора, които си разказват шеговити истории и се смеят, а вие не ги разбирате? Освен ако не сте били в програмистките среди вероятно ще се почувствате по същия начин, но има една добра новина. Аз ще ви разясня смешките, за да се посмеете и вие.

Дешифриране на хумора

Първо да ви привикам настрана, за да разясня смешките, пък после ще четем за това как е било заснето.

  • "This Year, Right?" — показва добре известен навик на програмистите да дават оптимистични срокове за нещо, което е твърде сложно, само за да звучи по-позитивно.
  • "Quick Urgent Feature" — показва моменти, когато клиентът или шефът си мислят, че нещо може да стане много бързичко (а то е сложно) и че уж им трябва спешно (а всъщност не им трябва спешно)
  • "Server is Down" — на английски буквално този идиом се превежда "сървърът е долу, на земята", а означава "сървърът не работи". По същия начин "server is up" означава, че сървърът работи, но буквално се превежда "сървърът е горе, на високо".
  • "Works for Me" — тази ситуация не е специално само в ИТ индустрията. Когато нещо се "оправи само" има тенденция да не се проверява каква е била същинската причина, което някога води до повторение на станалото и не рядко е с много по-неприятни последствия.
  • "Other Expenses" — историята е сравнително ясна, но на някои по-малко технически лица им убягва момента, че героят се е облегнал с лакът върху клавиша "Enter", което предизвиква постоянно натискане на бутона върху екрана.
  • "This is Not a Bug" — обичайна ситуация на инженер по тестването. Има някаква много страшно изглеждаща грешка, но програмистите уверяват, че това не е проблем в системата, а в начина, по който се използва и няма какво толкова да се оправя.

ИТ мечтата

В света на фирмите, които се занимават със софтуерни продукти има една неписана "мечта" един ден да ги купи по-голяма фирма. След като това нещо стане валят големите пари, но най-вече за тези, които са създали фирмата или са съдружници в нея. Често след това те напускат и започват нещо ново. Тъй като са гръбнакът на фирмата купувачът често ги задължава да останат поне още 1 година, докато се намерят техни достойни заместници.

Такъв е случаят с Negometrix, чиито основатели решават, че вече ще напуснат компанията, която са създали, след като е била купена от по-голяма софтуерна компания. Фирмата е със седалище в Холандия (Ниделандия, както се знае днес), но има и офис в България, където работи екип от български програмисти. Целта на моята задача беше да се създаде видео продукт, който да бъде като подарък за основателите на компанията в знак на благодарност за съвместната работа през годините и да остане добър спомен.

Идеята

След като ми беше възложена задачата обсъдих с шефа на българския офис възможността да се направи хумористична серия от видеа. Идеята беше приета и в рамките на няколко дни объсдихме сценарии за различни ситуации. Предложих няколко, бяха ми изпратени и идеи от страна на клиента и сглобих сценарий, по който снимахме.

Трябваше да снимаме всичко на холандски (нидерландски, както се знае днес) език, но в последния момент всички в българския офис (включително и аз, тъкмо започвайки да пиша сценария) забравиха езика. Затова заснемането го направихме на първия чужд език, който се сетихме, който се оказа английски.


Композициите

Реших, че всичко ще бъде снимано много центрирано, като движенията на камерата ще са или резки или ще стои на едно място, което е един от похватите при заснемането на комедии.


Снимачният ден

Всичко беше заснето в рамките на един ден, в който имаше слънце и облаци и светлината в помещенията се менеше постоянно, което правеше балансът на осветлението много труден. Когато има пряка слънчева светлина цветната температура в помещенията е между 4 000 и 5 600 К (демек, топла светлина). А ако слънцето се скрие зад облак цветната температура скача над 6 000 К (демек, студена синкава светлина). Снимах с халогенно осветление и това да трябва да се сменят постоянно филтри при смяна на светлината беше много тежка задача. Това е трудно не само защото трябва да се сменят филтри пред лампите, но и отнемат от интензитета на светлината. Следващият път бих се замислил дали да не ползвам само светодиодно с променлива цветна температура.

Монтажът

Естествено, след подобен снимачен ден и разминавания в цветната температура поради бързите промени на външната светлина доведоха до не малко трудности при монтажа, където трябваше да балансирам цвета и интензитета на светлината върху актьорите и около тях. На места си личи, че разликата е голяма, но направих каквото ми беше по силите (и уменията).

Отделно се забавлявах с добавянето на малки визуални ефекти със заглавията на бутоните за "бърза работа", заглавията на които са също част от хумора.


Цветното тониране беше изцяло в синьо-зелено-златисти тонове, които счетох, че ще са подходящи за сериите, пък и щяха да паснат на светлината, с която бяха заснети суровите материали.


Кадри "зад кадър"

 Тъй като трябваше да снимаме много материал за един ден не остана време за това да покажа как беше зад кадър, освен тази снимка с няколко статива и софтбокс.


В заключение

 Ако не виждате нищо от трудностите, които описах по-горе, а сте се наслаждавали да гледате (или да се опитвате да разберете хумора в) епизодите, значи всичко е нормално. Ако все още не сте разбрали всичко от хумора си пуснете клипчето отново и прочетете разясненията. Билетите важат за няколко прожекции.

Категории: