Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
12 юни, 2023
Тихомир Лазаров
Ако не сте ползвали такова устройство и се чудите какво да си купите, ще споделя своя опит, който може да ви е от полза. Графичният таблет е бил много важно устройство в работата ми, не само в стандартния ретуш, а особено в сложните монтажи, които съм правил.

До момента съм ползвал само таблети на Wacom. Възможно е да има и други добри марки, но не съм човек, който си купува най-различни неща само и само да ги пробва или пък да му омръзват старите. Стигнал съм вече до момент (може да е от възрастта), когато като нещо работи няма какво да се сменя, защото работата си е работа, но извън нея има много интересни неща, които човек също може да прави. По тази причина статията ще е малко по-скромна откъм опит.

Общи характеристики

Графичните таблети са за хора, които се занимават с неща, които имат нещо общо с графика, било то рисуване, обработка на снимки, видеа, работа по 3D графика, дизайн и други. Лично аз за работа по видеа използвам мишката, а не таблет. Удобни са за дейности, които изискват повече прецизност и удобство, което може да ви го даде писалката и навика да се работи с нея както с обикновена писалка, молив или четка. Някои мислят, че е просто по-удобно с писалката, но може да се направи същото и с мишката, което не е така. С мишката не можеш да направиш линия, която в началото е удебелена, а накрая става тънка и бледа. С писалката можеш.

Ето пример, където горе съм направил линия с мишката, която е еднаква като текстура от единия до другия край, а долу съм направил зизагообразна линия с писалката, като в началото съм натискал повече, а към края — по-малко, точно както е усещането и очакването при рисуване с молив или четка.

Марката Wacom има таблети, които са във вид на монитор (моделите Cintiq) и се работи директно върху самия екран, подобно на таблет. Те са доста скъпички, но знам, че някои художници с повече средства ги предпочитат. Другите им модели са за артисти с по-скромни възможности.

Големина

Wacom (поне доколкото съм запознат)  продават 3 основни размера на таблетите, които не са като монитори (тези на картинката в началото). Имат по-ниски и по-високи класове. На картинката са от по-високия клас. Всеки от таблетите има настройки за това каква част от повърхността да се използва при работа. По-голямата повърхност изисква повече движение на ръката. Дори при най-големия модел може да кажете, че таблетът ще се ползва само в една малка правоъгълна област и така все едно имате малък таблет. На малкия пък може да зададете, че ще ползвате цялата повърхност. По подразбиране около 2 см около ръбовете не се ползва, но това може да се промени в настройките. Вярно е по-удобно. Аз съм използвал от най-ниския клас малък таблет (тогава струваше 100 лв) и среден размер и от високия клас. И двата ми вършат еднаква работа и по-нататък ще разберате защо. Та, ако се чудите дали ако си купите най-евтиния ще съжалявате, не мисля. Пък и машинките са добри и винаги може да го продадете за добра сума.


Писалка

 Писалките в ниския и високия клас са различни като чувствителност и разни други там техни дълбоки и детайлни свойства. Аз съм ползвал и от двата вида писалки (възможно е да има вече и други), но не съм видял някаква разлика в усещането. Казват, че художниците повече виждали различията. Писалките, които съм ползвал са имали по 3 бутона. Единият е като "гумичка" и може да се настрои да бъде като гумичка във Photoshop, а другите 2 са там, където е показалецът и могат да се настроят да са или клавишни комбинации или конкретни бутони. Писалките не изискват допълнително захранване.

Вдясно на писалката е "гумичката", която е бутонче. Двата бутона при показалеца са видими в лявата част на писалката. Писалките имат писци, които се изхабяват с времето в комплекта ще имате няколко резервни писеца. Аз съм сменял до сега само 1 път писец за 12 години. Има хора, които натискат доста повече по повърхността и им се изхабяват по-бързо, та много зависи от начина ви на работа. Писалките са най-крехкото нещо от комплекта и трябва много да ги пазите да не паднат на земята, че паднат ли вероятно трябва да си купите нова (150 - 200 лв и нагоре).

Ето някои рисунки, които съм рисувал, като някои са били с най-ниския клас писалка, а други — с по-високия. Дори не помня кои с коя са правени, а и нямам спомени да съм усещал някаква разлика.

Бутони на таблета

Най-ниските класове имат само повърхността без бутони по нея. Имаше мисля модел от по-ниския клас, който имаше 2 бутончета, които някои хора често ги конфигурират за Undo и Redo. Както при писалката, тези бутони могат да се променят да изпълняват най-различни функции. Когато имах таблетчето от най-нисък клас (без бутони) много си мечтаех да си взема по-висок клас с бутоните. Е, взех си, работих с бутоните известно време, но после видях, че не ми е удобно, защото таблетът ми е вдясно от клавиатурата, а с лявата ръка съм на клавиатурата и използвам клавишните комбинации от клавиатурата. По тази причина бутоните вече не са нещо важно за мен. Бутоните са удобни ако работите с малко клавишни комбинации, които искате да си настроите да се изпълняват при натискане на бутон, да кажем: Undo, Redo, записване на файл, нов слой (new layer), смяна на цветовете на преден фон и заден фон и други подобни. Ако сте свикнали във Photoshop (или други софтуер) да си щракате инструментите от летите с инструменти може би наличието на бутони върху таблета ще ви е удобно. Ако сте свикнали да работите с повече клавишни комбинации, както съм аз, бутоните няма да ви стигнат за всичките клавиши, които сте свикнали.


Функция докосване (touch) на таблета

Има модели (при високия клас са всичките), които имат функция, която е все едно имате touchpad, т.е. повърхността на лаптопите, която ви играе роля на "мишка". Тази функция може да се включва и изключва при графичните таблети, които я имат. Аз съм си я изключил, защото не я ползвам. Спартанските настройки, които съм си направил, са ми напълно достатъчни.

Свързване

Таблетите могат да се ползват безжично през Bluetooth или Wi-Fi (при по-старите модели), както и през USB кабел. Ако държите таблета на коленете си или използвате лаптоп на коленете си да знаете, че може да ви докара цистит (често уриниране) дори и да го ползвате през USB, а не безжично. Ще се оправите като спрете този навик. Аз лично ползвам таблета през кабелче поради статията, която бях написал за излъчването от безжичните устройства.

В заключение

Скъпият таблет няма да ви направи работата по-фантастична, особено ако никога не сте ползвали такова нещо. Ето, аз използвам функциите като на най-основния таблет и си върша пак успешно работата. Съветът ми е да си вземете нещо базово, особено ако бюджетът е фактор, и да си вземете по-скъп таблет след време според нуждите. Дори да сте художник не скачайте директно на графичните дисплеи, освен ако нямате пари за даване. Ако обработвате снимки дори най-базовият модел ще ви върши чудесна работа.

Един от най-сложните ми проекти мисля, че бях го правил с таблета от най-нисък клас. Ето резултата:

А тук съм го ползвал за рисуване, обработка, монтаж и 3D графика в едно:

Успех в избора!

Категории: