Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
21 ноември, 2019
Тихомир Лазаров


От години работя с Sb Accounting & Consulting по проекти свързани с бизнес потрети и корпоративни видеа, но чак сега отделих време, за да разкажа малко повече за това как протича обичайно работата по една такава задача.

Информация за компанията

Sb Accounting & Consulting е водеща компания на пазара на изнесени бизнес услуги в България (или ако използвам чуждица, това са т.нар. "аутсорсинг услуги"). Дейностите, в които работи са счетоводство, изчисляване на възнаграждения, администриране на човешки ресурси, правни дейности и услуги за привеждане в съответствие със законовите изисквания. Sb поема тежестта от управлението на дейности, които клиентът не може или не желае да извършва в рамките на бизнеса си. Така последният се концентрира върху това, което наистина го вълнува и прави най-добре.

Компанията стартира още през далечната 1989 г. като малка фирма с екип от няколко човека. С годините  се разраства и в момента на писането на тази публикация, в Sb работят над 60 служители, които обслужват повече от 240 клиенти, повечето от тях чуждестранни компании и корпорации, инвестиращи в България.

Бизнес фотография

Бизнес портретите и корпоративните видеа при тях са нещо взаимносвързано, защото видеата включват и използването на техните портрети като графичен елемент. Не малко пъти сме комбинирали дните в снимането на корпоративни видеа и бизнес фотосесиите.

На сайта им може да видите част от портретните снимки, които сме правили през годините:

Кадрите винаги са се правили на място, което да не отнема значително време от работния ден на хората, които снимам.

Корпоративни видеа

По-сложната част винаги е била с видеата, защото те отнемат доста повече време. Дори за едно видео от около 1 минута, времето на заснемане (отделно от времето за подготвяне на камери, стативи, слайдер, осветление, флагове, микрофони и после прибирането им) е около 2 часа. Причината за това е, че имам свой критерий за това кога нещо вече изглежда добре на монитор. Отнема време да се режисират нещата така, че да изглеждат и звучат професионално и непринудено. Почти винаги работя с хора, които не са актьори или телевизионни водещи (в случая са служители и управители на фирмата) и това презентиращият на клипа да изглежда уверен и естествен в говоренето си не е даденост, но трябва да се изработи по време на снимките. Това е една и от моите задачи: режисьорската, освен снимането. Всички, които нямат опит пред камера изглеждат много различно, когато се видят и аз съм запознат с това какво камерата дава и отнема. По тази причина давам конкретни насоки, за да балансираме резултата хем визуално, хем като звучене. Целта е на финалното видео да имаме човек, който да изглежда все едно корпоративните презентации са му ежедневие. Това, както се досещате, не става при монтажа, а е плод на работата с презентиращия и другите, които помагат по време на снимките.

Предизвикателства и трудности при снимането на видеата

Снимането на видео отнема значително повече време и защото имаме 24 кадъра в секунда и всеки дубъл с неправилен жест или изражение се считат за провалени и трябва да се повторят. Не само това, но имаме и запис на аудио на отделни устройства, за да се получи по-качествен звук, а това забавя техническия процес. Дори да не сте били на снимачна площадка сигурно сте чували провикване "звук!" (някой друг казва "работи!"), също и "камера!" (друг отговаря "работи!") и емблематичното "начало!". Тези неща се правят не за да е интересно, а защото са простичък протокол на работа, при който сме сигурни, че отговорните за записване на звука потвърждават, че устройството е започнало запис, както и камерата е започнала да записва, а "начало!" е нужно основно за тези, които са пред обектива.

Звук

Освен тези стандартни технически детайли трябва да се съобразим и с обстановката, като например всички климатици и въздушни системи в помещението да бъдат спрени. Това не винаги е приятно за екипа, особено в летни дни, а още по-трудното е, когато в горещ ден трябва да са затворени и прозорците, защото шумът от трафика по булеварда пречи изключително много на аудио записа. Особеното при записа с микрофони е, че последните са доста чувствителни и на запис се чуват много повече неща, отколкото чуваме около нас. Може да има тих разговор между колеги в края на някое от помещенията, в които снимаме (в Sb едно от тях е с дължина повече от 20м), но отново се чува. По тази причина във видеото са вложени усилията не само на презентиращите, но и на всички останали в офиса, които се съобразяват с обстановката в рамките на това време. Разбира се, когато снимаме отделни дубли, винаги между тях може да се промъкне някой друг разговор, телефонно обаждане или глътка свеж въздух през отворен прозорец.

Светлина

Технически снимането на видео на терен, особено ако отнема повече време и трябва да е съчетано с работната обстановка, има много много предизвикателства. Едно от тях е осветлението и времето на денонощието за снимане. Най-трудно е, когато слънцето се скрива зад облаци и се показва след това. Ако има кадри, в които слънцето е било зад облак, а в други грее силно, това прави монтажа малко по-труден, особено ако това са най-добрите и подходящи дубли. Слънцето не е основното осветление, което се използва върху презентиращите. Те са осветени отделно от студийно осветление, обаче върху интериора зад тях обстановката е естествената, която се вижда от илюминацията на слънцето и интериорното осветление. В такива случаи ако е възможно се спуснат някои щори, но въпреки това е трудно да се скрият разликите. Единственото, което спасява подобни случаи (въпреки усилията при монтажа) са излъчването и звученето на презентиращия, което да прикове погледа и вниманието на зрителя и да го отвлече от несъвършенства като тези със светлината. Видео се снима трудно и в края на деня, когато слънчевата светлина, колкото и да е красива, бързо се променя. Идеална е за снимки, но при видео понякога е почти невъзможно да се снима тогава. Подобно е ако има високи сгради или дървета наоколо, поради които от даден момент на деня рязко се променя достъпа на слънчевата светлина. Затова е добре да се съобразят тези условия и да се определи снимачно време, което е благоприятно.


Трети аспект, който отново е свързан със светлината, е контролирането на контраста, особено ако има ярки прозорци в кадър. Ярките прозорци обикновено стоят чисто бели в кадър (преекспонирани), освен ако не бъде променена експонацията в камерата и се затъмни кадърът. Тъй като това ще затъмни и презентиращия, това изисква да се постави още по-силно осветление, което пък понякога е неприятно за очите, особено на хора, които не са свикнали да са под светлините на прожекторите. В този случай се избира компромисен вариант, но дори и прозорците да останат преекспонирани (и щорите да не помагат в някой случай), по-важното е това как презентиращият ще се чувства и ще се представи пред камера, защото погледът на зрителя е основно в човека.


Монтаж

При монтажа винаги сме изяснявали на място или онлайн всички графични анимации като началните няколко секунди, завършващите екрани и надписите по време на видеата. Освен тях се координират и всички текстове, които се показват във видеото. Подобни части от монтажа често се смятат за даденост, но и на тях трябва се обръща необходимото внимание. В случая, всички анимации бяха направени специално за серията от видеа. Музиката я подбираме заедно и я купуваме от определени комерсиални сайтове.

Монтажа го правя в софтуер, който не е толкова известен като Adobe Premiere, но има същата функционалност, включително и възможности за визуални ефекти (които съм прилагал в други проекти). Софтуерът се казва HitFilm Pro.

При монтажа на видеа за Sb няколко пъти се е налагало използването на визуални ефекти. В един от случаите се виждаше кабел от резервния микрофон, а не сме го забелязали по време на снимки (да, всяка таква софтуерна промяна се нарича "визуален ефект"). Друг път на заден фон имаше част, която отвличаше вниманието. Трети път сме снимали наново цялото видео, защото е било преценено, че могат да бъдат направени подобрения и в други аспекти (интериор, сценарий и т.н.), независимо че е оскъпявало работата.

За разлика от статичните снимки, премахването на елементи или промени на неща във видео е много по-трудоемка и скъпа задача. Вместо един кадър имаме 24 в секунда, в които не всеки кадър е ясен, но при бързо движение на обекти те изглеждат замъглени. Ако промените са в такива откъси, това още повече усложнява процеса. Затова при видео е много важно обстановката да е възможно най-перфектна и изгладена, за да не се оскъпява излишно при монтаж ако можем да го заснемем както трябва. В един момент дори трябваше да скрием една висяща лампа в окачения таван:


Надявам се да сте успели да надникнете в процеса на направа на корпоративни видеа, в който има много повече от само една камера на статив и натискане на копче за запис.