Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
1 юли, 2018
Тихомир Лазаров

Имах удоволствието да снимам Галина Чернева, която е създател на Muslify, зад която марка стоят био мюсли, които се предлагат в различни комбинации с шоколад, сушени плодове, ядки и други био вкусотии и всичко това в много приятна и интересна опаковка, която снимах в няколко различни сесии.


Мюслите се продават както по магазините, така и онлайн от сайта Muslify.bg, където използвайки т.нар. "миксер" да правите ваша комбинация от мюсли.

Фотосесията на Галина Чернева

Снимките й трябваше да послужат за публикации в медии и трябваше да имаме и кадри сред природата, защото ставаше въпрос за био продукти, както и нещо по-консервативно, като снимки на бял фон.Тъй като не разполагахме с много време, решихме да направим и двата типа снимките в натурална среда, като аз взех един сгъваем фон за кадрите на бял фон. Тази и други снимки на бял фон бяха направени в гората, където този ден ми беше студиото. Разлика в осветлението нямаше, освен, че липсваха стени, в които да се отразява светлината и затова имах ясно изразени сенки. Осветлението беше класическо като за бял фон: отделно е осветен фонът, за да се получи перфектно бял цвят и отделно беше осветена Галина Чернева.Както споменах, снимах и снимки в естествена среда, които да са в унисон с естеството на продукта. При тях почти през цялото време използвах само един софтбокс, както в този кадър (вдясно от фотоапарата), но така, че да изглежда сравнително естествено. Виждайки тази интересна комбинация от фонове и осветление сред гората реших да направя една снимка за себе си, защото си помислих, че ще е интересно да покажа в блога как бяха снимани кадрите, но после разсъдих, че това е много любопитна официална снимка, в която да се покажат и двата свята: студийния и горския и по този начин да свържа естествените продукти с модерната опаковка.Излишно е да обяснявам подробно по какъв начин е осветен кадърът, защото всичко е нагледно. Има две светкавици. В този кадър не съм се стремял да направя реалистично за обстановката осветление, а просто да изглежда интересно. Долу се вижда оранжево-жълта опаковка с мюсли.
По време на снимките в гората направихме още кадри на продуктите, но този път сред природата, за да разполагат и с такъв тип снимки:

Продуктова фотография на опаковките и мюслите

По принцип не снимам продуктова фотография и не се смятам за продуктов фотограф, но някога приемам да направя подобен тип фотосесия. В тази област има случаи, когато е толкова трудно да се изпълни проекта, колкото и при работа с хора.
Трудностите при снимането на продукти от този вид са отраженията. В почти всяка ситуация трябваше да се боря с отраженията от "прозорчето" на кофичките. Освен това трябваше да направим така, че продуктите вътре в кофичките изглеждат подредени без да се налага да ги разпечатваме. Това успявахме да направим с леко подрусване на кофичките от различни страни така, че да се получи комбинация, която да е приятна за снимане.


Тези кадри бяха направени върху маса с бял фон, като осветлението беше отново стандартно за такъв тип кадри: отделна светкавица върху фона и светлина върху продуктите. Използвах прозрачен плексиглас, за да мога да получа отражение от долната страна, както и да мога да снимам отгоре. и отново фонът отдолу да бъде бял без да е преекспониран самият продукт.


Беше ми изключително приятно да снимаме кадрите, които да се свързват с някакви ежедневни обстановки. Бяхме снимали почти цял ден и беше вече късно, та снимките, които да приличат на нощни кадри бяха в съвсем естествена среда, но с подбрани аксесоари според цветовете на кофичките.

По-интересното беше, че трябваше да имаме и снимки, които да показват дневна обстановка, а вече беше станало доста късно (около 21:00), както може да се види на тези снимки. С малко повече осветление създадох дневна светлина, която да изглежда сравнително реалистично и имахме ето тези резултати:Това, което всъщност виждахме с очите си без никакви светкавици беше ето тази обстановка:


В дъното може да видите статив със светкавица, който играеше ролята на "слънцето". Беше толкова късно, защото в този ден трябваше да снимаме и множество продукти, които да бъдат използвани в онлайн миксера.


През цялото време на всички фотосесии, които правихме имаше изобилно количество мюсли. Аз лично харесвам много такива неща и за мен беше удоволствие да участвам, защото съм снимал това, което и съм харесал на вкус.


Една кофичка е достатъчна да засити голям човек. Вкусни са за ядене и сурови, както и в комбинация с кисело или прясно мляко. Особено интересна е комбинацията на шоколад с джинджифил.
Може да поръчате продуктите онлайн, както и в повечето био магазини, някои бензиностанции, както и някои от големите вериги супермаркети в страната.