Абонамент:

Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
29 юли, 2015 20:04
Кратък клип, който бях правил преди време, но още не беше публикуван. Надявам се да е интересен и поучителен за настоящи и бъдещи родители.
30 юни, 2015 00:37
Все още в процес монтаж, но реших, че може да е интересно да ви покажа отрязък.
8 юни, 2015 02:15
Тази картинка е просто информативна за нещо ново (най-вече за мен), върху което имах привилегията да работя заедно с екип от чудесни хора. Има още работа по проекта и се надявам в близките… айде да не е дни, но месец или два да имаме нещо, което да покажем.
22 април, 2015 19:09
DOF калкулатор Инсталирах един DOF калкулатор на сайта си . Който иска, нека го ползва. Това е калкулатор, който позволява да знаете колко е дълбока областта, която е на фокус за различни видове фотоапарати, обективи и фокусни разстояния. Не поддържа абсолютно всеки вид сензор, но е нещо, което дава добър ориентир.
22 април, 2015 09:40
Когато работя с клиенти от различни области, винаги попадам за кратко в един съвсем друг свят с други правила, други традиции, друга терминология, друг начин на живот, друга обстановка. Радвам се, когато имам възможност да снимам света на клиентите си, тъй като портретът на бял фон не може да го улови. Портретът на бял фон запечатва изражение и характер, но не и заобикалящия малък свят на човека. Имах възможност да направя портретни фотографии на Бисер Варчев, собственик на Варчев Финанс . Трябваше да има няколко снимки на бял фон, както и снимки в интериора на офиса в София. Бисер Варчев изрази желание снимките да бяха се случили и в някои от другите им офиси (Лондон, Варна, Бургас) , защото другите били още по-големи. Резултатите трябваше да бъдат готови по-скоро и действахме на софийска земя.
21 април, 2015 14:20
Често фирмите представят дейността си чрез сток фотографии. За тези, които не знаят какво е това, това са снимки, които всеки може да си купи за малко пари. Неограничен брой фирми могат да рекламират дейността си с една и съща фотография, която са си купили. Тази фотография показва концепция, свързана с дейността. Това, че нямат уникална снимка пречи ли на фирмите? Може би, но за нисък бюджет има компромиси.
11 април, 2015 01:03
Снимките на много хора в един кадър винаги са били няколко нива по-различни от снимките на 1 човек в кадър. Причината е, че с повече хора може да се разкаже повече история в снимката, тъй като има повече възможност за разнообразни действия.
12 март, 2015 17:11
Предполагам много хора познават Елена Карагьозова като детски фотограф. Тя самата има доста скромно мнение за себе си и по-скоро се вижда като съпруга и майка, а фотографията е на второ място. Затова и в това рекламно клипче, освен фотографската й дейност, исках да започна с нещо различно от това, с което е позната.
29 януари, 2015 19:18
Независимо дали сте в малко село и на мегдана продавате дървени лъжици, които правите, докато пасете животните, или сте известен фотограф, който снима за големи корпорации, имате нещо общо. Общото е, че сте дейни участници в областта наречена пазарна икономика.
16 януари, 2015 13:02
Работата с малки деца е едновременно и трудна, понякога дори отчайваща, дори граничеща с невъзможност, но почти винаги носеща много усмивки. Има различни деца, но почти всички имат една обща черта и тя е свободолюбието и искреността, които болшинството от възрастните са загубили.
10 януари, 2015 14:33
Знаете ли какво е общото и различното в тези снимки? Общото е, че всички тези са мои кадри. Различното е, че са обработвани с различен софтуер и са снимани с различна техника. Кадрите може да видите в по-голям размер на първата страница на официалния ми сайт . Темата на тази публикация е софтуерът, който можем да ползваме за обработка.
28 декември, 2014 18:22
Който е разглеждал сайта ми е разбрал, че обичам да осветявам, снимам и обработвам снимките си така, че да изглежда като кадър от филм. От години отлагам това да започна да работя и в сферата на видеото, тъй като първо исках да разбера основата. На приказки може да се каже, че съм професионалист във видеото, но това няма толкова значение, когато човек се сблъска с практиката. Знанията помагат, но практиката ги надгражда. Както при професионалната работа със статични фотографии, така и при видеото, човек трябва да се научи да се справя във всякакви ситуации и да е достатъчно изобретателен, за да свърши добре работата, която е започнал.
28 декември, 2014 11:55
Преди време проведох курс по фотография в една от залите за обучение, които предлага фирма ITCE . Не съм и предполагал, че ще снимам хората от екипа им няколко месеца след това. Това не би се случило ако за провеждането на курса бях наел голямо фотографско студийно помещение. Тук имах на разположение уютна зала, проектор, високи тавани, както и напитки и нещо за хапване за участниците. А и още нещо - имаше си и мултимедиен проектор, където пуснах да гледаме предишния ми проведен курс, записан в стил класически сватбарски клип с продължителност 16 часа, който всички над 70 годишна възраст с удоволствие гледат за 3-ти път, докато младите не можеш да ги задържиш и за 10мин. И тъй като участниците бяхме под 70г реших, че може би ще дойде твърде скучно и е редно да направя курса на живо. Като всяко живо предаване си имаше своите рискове. Например да не ти работи собственото дистанционно за презентацията и да се окаже, че в ITCE разполагат с техни, които работят.
12 декември, 2014 14:28
Повечето фотографи имат свои профили или страници във Facebook. Там те намират контакти и почитатели. Рекламират бизнеса си и изграждат определен имидж пред групата потребители, с които са във връзка.
3 декември, 2014 14:57
Как биха се оценили тези снимки ако кажа, че всички са фотомонтажи? Тези, които смятат, че фотографията е само това, което може да се направи наведнъж във фотоапарата ще кажат: "не, това не е фотография, това са лоши снимки". А ако кажа, че всичко това е заснето на място, тогава същите могат и да кажат, че има нещо хубаво в снимките (ако им харесват). Или ако покажа няколко снимки и не могат да познаят коя е монтаж и коя е истинска, тогава как могат да оценяват обективно без предразсъдък? Когато оценявам за себе си снимки не гледам толкова дали снимката е монтаж или не, а дали е въздействаща. След това мога да разгледам творбите на автора, за да преценя дали умее да прави фотографии изцяло във фотоапарата или не. Това дали умее или не умее не прави снимките по-малко или повече въздействащи, тъй като клиентът накрая вижда финалния продукт, който е най-важното.
25 октомври, 2014 20:01
Винаги се радвам, когато има фирми, които представят дейността си чрез фотографии, които са направени специално за тях и специално за случая. Това прави работата уникална и удоволствие и за двете страни.
19 октомври, 2014 14:38
Димитър Димитров, създател на OXXY.com Снимането на място при клиента има доста предизвикателства. Едно от тях е за клиента. Особено ако си харесам да снимам място, което да препречи пътя на хората от офиса към жизнено важни места като кухнята, тоалетната или да изключа основния им рутер, за да си включа лаптопа. За радост на клиентите, гледам да не правя такива работи (веднъж изключих рутер, но беше съвсем съзнателно заради 1 кадър, където трябваше да включа настолна лампа). В общи линии гледам предизвикателствата да са на мой гръб, но те се компенсират с това, че някак си все се случва да снимам симпатични хора (за което е благодарно портфолиото ми).
22 септември, 2014 09:13
Преди около месец, когато минавах с колата по асфалта в тези райони (беше вечер), една мечка щеше да ми пресича пътя, но се отказа и избяга в тъмното. Не е като да няма дивеч. В тези месеци обикновено хората се настройват за зимата. От време на време се чуват отчетливи удари от брадвата на стопанин, който сече дънери за зимата. Или може би не стопанинът, а по-бедният му комшия, който е решил да изкара някой лев с честен труд. От дворовете на много къщи излиза дим или се усеща мирис на дим. Тава с лютеница се разбърква енергично с дълга дървена бъркалка. Буркани с консервирани домати се варят в казан. Усеща се миризма на варена вода в стар метал. Друг пък затваря компоти. Мирише на печени чушки. Разчиства се сушилото за сини сливи, защото идва време за сушене на новата реколта. Винарки се въртят около каците с ферментиращо грозде. В това време на годината и дърварят ходи в близките гори и дерета, за да донесе още някой клон или дънер за зимата. Той е разумен и не е оставял събирането на дърва само за този период, но е трупал материал през цялата година. Тук малко, там малко, все файда. Пътят му минава през познати и непознати пътечки, ручеи и дерета.
11 септември, 2014 00:37
Малко отклонение от портретната фотография, на която е посветен този блог. Рядко снимам нещо различно от снимки, в които присъстват хора и това е един от случаите. Не можех да го пропусна, защото интериорните пространства бяха много приятни на глед и това вдъхновяваше да бъдат заснети по особен начин.
23 август, 2014 17:42
Любител-фотограф държи в ръцете си вълшебна черна кутия, пред която благоговее. Тази кутия струва толкова много пари. Дори без обектива. Не може да не прави чудеса. Тази черна кутия в ръцете на снимащия свързва енергията си с неговата и изведнъж тези ръце насочват черната кутия само към правилните места за снимане (на фон се чува тематичната музика от "Индиана Джоунс"). Мозъчните вълни, които излъчва снимащият, не може да не влияят на черната кутия. Все пак струва много пари. А и сме 21-ви век, техниката е напреднала. Тези мозъчни вълни управляват безжично изкуствения интелект в кутията. Независимо, че моделът е застанал на шарена сянка и не се вижда много ясно, черната кутия ще преобрази нещата и ще изглежда както трябва. За всеки случай е на режим М, както правели професионалистите. Навярно М идва от Magazine (списание, на английски), смята фотографът.