Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
29 август, 2016 19:56
Фотосесии за списание #KeepAsking - Георги Камов
За мен проектът мечта не е един в живота с определен клиент или модел или сниман на определено място. Проектът мечта е този, в който имам свобода да правя това, което бих видял през моите очи. Без ограничения (е, с изключение на бюджета).
30 юни, 2016 11:26
Фотосесии за списание #KeepAsking - Суни Данаджъ и Стоян Николов-Зиков от София Диша
За мен проектът мечта не е един в живота с определен клиент или модел или сниман на определено място. Проектът мечта е този, в който имам свобода да правя това, което бих видял през моите очи. Без ограничения (е, с изключение на бюджета).
24 юни, 2016 13:05
Фотосесии за списание #KeepAsking - Гери Турийска от Пощенска кутия за приказки
За мен проектът мечта не е един в живота с определен клиент или модел или сниман на определено място. Проектът мечта е този, в който имам свобода да правя това, което бих видял през моите очи. Без ограничения (е, с изключение на бюджета).
6 юни, 2016 09:51
Фотосесии за списание #KeepAsking - Явор Никифоров
За мен проектът мечта не е един в живота с определен клиент или модел или сниман на определено място. Проектът мечта е този, в който имам свобода да правя това, което бих видял през моите очи. Без ограничения (е, с изключение на бюджета).
29 май, 2016 12:42
Предварителен поглед в един нов мой проект - Бягството
Миналата година (да, колко време мина оттогава, почти 9-10 месеца) имах удоволствието да снимам мой проект с елементи от българския фолклор и история. Става въпрос за история в снимки, която беше заснета почти изцяло на терен (за разлика от " Писмо в бутилка ", който проект беше целият заснет на закрито и всичко беше фотомонтаж). Тъй като съм доста претенциозен относно това какво ще има в кадър и какво няма да има, не мога да се размина без да пипна някои кадри като им добавя още мъничко детайл, който да помогне на снимката.
21 май, 2016 10:18
Изгледът
Имах удоволствието да работя с мой клиент за втори път. Снимките трябваше да се случат в кратък отрязък от време. Прогнозата не беше крайно обещаваща, но трябваше да се справим с прохладните температури и намръщеното небе използвайки повече усмивка и мъничко допълнително осветление.
13 ноември, 2015 23:41
Рокли - късометражен филм
Всеки, който е гледал портфолиото ми знае, че харесвам романтичните сюжети, т.е. тези, които изглеждат като от роман. Когато видя места, които имат класически или приказен вид, хора, които имат специфично излъчване съм готов да измисля проект, който да запечата това. Понякога всичко започва с идея и тогава търся местата и хората. Друг път започва от хората и местата за снимане.
6 ноември, 2015 11:09
Sigmaref - бизнес фотография
Като бях по-начинаещ в снимането и гледах разни снимки на хора в дадена индустрия и си казвах: Толкова лесно се снима това. Просто слагаш светкавицата и снимаш. Виждах какво е осветлението, можех да преценя как се снима, но тогава още нямах практиката. А практиката ми показа, че нещата не са толкова лесни и бързи.
6 октомври, 2015 09:14
Откъс от новия ми късометражен филм Рокли
Докато работя по другия ми късометражен филм "Интернет доставчик" (монтирани са 5мин от него, общо ще бъде около 10 минутен филм), снимах друг, който се казва "Рокли". Може да видите откъса тук. Филмчето е с изненадващ сценарий и се надявам да се получи красиво и да донесе усмивка.
27 август, 2015 20:54
Кой налага стандартите на пазара - фотографът или клиентът?
Тази публикация се отнася не само за фотографията, а е принципно изложена по отношение на малкия бизнес и пазара около него.
17 август, 2015 14:09
Бизнес фотография - Sensata Technologies
Рано сутрин. По-точно в 05:30. Товарят се стативи и осветление. В 9:00 трябва да съм там, а имам път. Това означава, че поне в 8:00 трябва да съм пристигнал, за да имам време да се ориентирам в обстановката. Картата е под ръка, тъй като за първи път отивам там. Чакат ме няколко стотин човека и нямам право на грешка. В интернет видях само снимки на мястото, но няма нито една снимка от това как изглежда вътре, какви са хората, каква е обстановката. Знаех само, че е голяма производствена база и много работещи там.
12 август, 2015 14:37
Принтерите - защо отпечатаното има разлики с това, което виждам на екрана?
Отпечатването на снимки на хартия винаги носи различно удовлетворение от това да ги гледаме на екрана. Само тези, които не са отпечатвали на хартия във формат по-голям от 10х15см, не познават усещането. В текущата публикация ще споделя опита си и изводите си върху отпечатването на снимки и картини на мастилено-струйни фото принтери. Не съм този, от който ще научите най-много за принтерите, тъй като аз специализирам най-вече в осветление и режисиране , но пак мога да кажа едно-две неща по темата.
29 юли, 2015 20:04
Детство
Кратък клип, който бях правил преди време, но още не беше публикуван. Надявам се да е интересен и поучителен за настоящи и бъдещи родители.
30 юни, 2015 00:37
Кратък откъс от първия ми малко по дълъг късометражен филм
Все още в процес монтаж, но реших, че може да е интересно да ви покажа отрязък.
8 юни, 2015 02:15
Очаквайте скоро…
Тази картинка е просто информативна за нещо ново (най-вече за мен), върху което имах привилегията да работя заедно с екип от чудесни хора. Има още работа по проекта и се надявам в близките… айде да не е дни, но месец или два да имаме нещо, което да покажем.
22 април, 2015 19:09
DOF калкулатор
DOF калкулатор Инсталирах един DOF калкулатор на сайта си . Който иска, нека го ползва. Това е калкулатор, който позволява да знаете колко е дълбока областта, която е на фокус за различни видове фотоапарати, обективи и фокусни разстояния. Не поддържа абсолютно всеки вид сензор, но е нещо, което дава добър ориентир.
22 април, 2015 09:40
Бизнес фотография - Varchev Finance
Когато работя с клиенти от различни области, винаги попадам за кратко в един съвсем друг свят с други правила, други традиции, друга терминология, друг начин на живот, друга обстановка. Радвам се, когато имам възможност да снимам света на клиентите си, тъй като портретът на бял фон не може да го улови. Портретът на бял фон запечатва изражение и характер, но не и заобикалящия малък свят на човека. Имах възможност да направя портретни фотографии на Бисер Варчев, собственик на Варчев Финанс . Трябваше да има няколко снимки на бял фон, както и снимки в интериора на офиса в София. Бисер Варчев изрази желание снимките да бяха се случили и в някои от другите им офиси (Лондон, Варна, Бургас) , защото другите били още по-големи. Резултатите трябваше да бъдат готови по-скоро и действахме на софийска земя.
21 април, 2015 14:20
Бизнес фотография - Comstream
Често фирмите представят дейността си чрез сток фотографии. За тези, които не знаят какво е това, това са снимки, които всеки може да си купи за малко пари. Неограничен брой фирми могат да рекламират дейността си с една и съща фотография, която са си купили. Тази фотография показва концепция, свързана с дейността. Това, че нямат уникална снимка пречи ли на фирмите? Може би, но за нисък бюджет има компромиси.
11 април, 2015 01:03
Билярд
Снимките на много хора в един кадър винаги са били няколко нива по-различни от снимките на 1 човек в кадър. Причината е, че с повече хора може да се разкаже повече история в снимката, тъй като има повече възможност за разнообразни действия.
12 март, 2015 17:11
Рекламен клип на Елена Карагьозова
Предполагам много хора познават Елена Карагьозова като детски фотограф. Тя самата има доста скромно мнение за себе си и по-скоро се вижда като съпруга и майка, а фотографията е на второ място. Затова и в това рекламно клипче, освен фотографската й дейност, исках да започна с нещо различно от това, с което е позната.