Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
9 септември, 2013 17:13
Вихрен Димитров - управляващ партньор на Customer Care BG Кaтя Вeликова - управляващ партньор на Customer Care BG
16 август, 2013 16:29
Има моменти, когато имам идея за снимка, но трудно мога да намеря подходящите хора и места, на които да я заснема. Родината ни е красива, но основно е красива природата. Повечето от архитектурата днес не е нещо, което хваща моето око. Липсата на детайл в сградите, липсата на добра организация на дворовете на къщите е причината да нямам много снимки с екстериор на къщи (а и интериор). Често опитвам да компенсирам това с красотите, които имаме като природна даденост. Поради тази причина се принуждавам понякога да правя монтажи от части, които събирам от различни снимки, за да се получи мечтаното място. За щастие има къщи от началото на 20-ти век (и по-рано), които са с красив детайл и все още могат да бъдат заснети, ако и да не се намират сред места, които да паснат на начина, по който изглеждат.
6 август, 2013 18:42
"Когато светломерът във фотоапарата покаже, че е на нула, това не винаги означава точна експонация. Трябва да научите да разбирате…".
20 юли, 2013 13:48
Това  е първият курс, който организирам в София. Подготовката мина добре и благодаря на приятелите, които ми помогнаха.
8 юли, 2013 12:51
Снимането на движение винаги крие известни рискове. Тук дори не говоря за рисковете, на които са подложени моделите (а понякога и фотографите). Говоря за рисковете да получим снимка, която да носи правилното послание. В този случай исках да заснема тичащ човек, в частност, тичаща жена на красиво място край езеро. Снимките бяха планирани късно следобяд, за да хвана времето, когато слънцето не е толкова силно, но все пак осветява достатъчно околната среда. Не трябваше да е твърде късно следобяд, защото тогава поради настройките на фотоапарата, щях да имам трудности със заснемането.
24 юни, 2013 11:30
В първата част на коментирах какъв компактен или любителски фотоапарат да се купи, но реших да напиша и втора част, защото този въпрос се задава от хора, които искат да снимат "професионално" или "любителски". В третата част на тази серия говоря малко повече за тези, които търсят как се осъществява " снимането на професионални портрети в 3 стъпки ".
22 юни, 2013 13:11
Вече са ясни най-скорошните дати за курса по фотография , който организирам. Има достатъчно желаещи за град София и затова курсът ще бъде там. Желаещи се записаха и за други градове, но все още не са достатъчно, за да бъде организиран и там.
27 май, 2013 21:51
Дали печатате на собствен принтер или отпечатвате чрез фирма, която предлага тази услуга, може да се сблъскате с проблема, че отпечатаните снимки са по-тъмни отколкото това, което сте видели на екрана си. Това е особено възможно ако все още не сте калибрирали монитора си .
22 май, 2013 15:24
Снимката е правена между други проекти, върху които работя. Бях видял някъде снимки на изследователи, които слизат в пещера и реших, че изглежда много внушително ако мястото за изследване е красиво и човекът е просто "аксесоар" в снимката, а не толкова център на внимание. 
18 май, 2013 10:53
В текущата публикация искам да споделя някои наблюдения относно мъже и жени, които са публикували портфолио като "wannabe" ("искам да бъда") модели в някои безплатни сайтове, както и в профилите си в сайтове на модни агенции, с които работят. Ще опитвам да опиша кое по мое мнение не е нужно, както и това, което е нужно да се покаже в портфолиото на някой, който е решил да бъде модел. Поради културното "наследство" в модерните дни, в които живеем, фотографията за много мъже и жени в България, се заключава до визията на популярния фоклор, евентуални модни фотосесии на известни личности или списанията с коли. Липсва дори представата, че има снимки с реклами на щастливи семейства, загрижени домакини, сериозни мъже в коли или с машини, бизнес личности, занаятчии, тийнейджъри, спортисти, музиканти и т.н. Не казвам, че това е всеобщо, но е до голяма степен тенденцията на фотографиите, които съм виждал в портфолиа на модели.
16 май, 2013 12:58
Преди време бях нает да заснема бизнес портрети на част от екипа на софийския офис на фирма Innovity . Фирмата се занимава с разработка на софтуерни продукти и е базирана на няколко места, едно от които е в София. Хората, с които работих бяха все свежи личности с чувство за хумор. Беше лесно да се работи с тях. 
14 май, 2013 12:24
Снимането в неконтролирана среда е когато имаме светлинни източници, които не можем да контролираме изцяло, но трябва да се съобразим с тях. Най-естествените примери са слънчевата светлина или постоянното осветление в дадено помещение. Когато се снима в студио, тогава всички светлинни източници могат да бъдат контролирани и всяка "капка" светлина да бъде управлявана отделно.
29 април, 2013 10:37
Целта на снимката е да изглежда като картина, нарисувана от художник. Много обичам класическите картини. В тази снимка има няколко неща, на които обърнах внимание.
20 април, 2013 17:08
Когато се работи с модели на терен, трябва да се имат предвид условията, в които ще се проведат снимките. Моделите и клиентите трябва да са наясно с обстановката, за да предвидят нужното облекло, храна, вода, инструменти, или ние трябва да се погрижим така, че да им бъде комфортно по време на заснемането.
7 април, 2013 19:13
В тази публикация ще говоря за компактните светкавици, които приличат на тези, без значение марката:
7 април, 2013 15:06
Светлината има интензитет, който се измерва по някакъв начин. Най-просто казано интензитетът е това колко е ярка/мощна светлината. Интензитетът като терминология помага на фотографите да могат да комуникират помежду си чрез мерни единици, които да са разбираеми за всички тях. За да бъде комуникацията по-точна, са нужни уреди, които да измерят интензитета на светлината.
3 април, 2013 13:04
Спускане Беше от последните дни на ски сезона. Под 1000м вече нямаше сняг. Под 600м беше около 15*С. На пръв поглед снимки на скиор можеха да се направят чак следващия сезон. Прогнозата за високите места беше… сняг. Чудих се дали има смисъл да се ходи. Водата и техниката не се разбират много добре. Снимал съм в слаб сняг, но съм бил сред гора и близо до колата. Там е далече от колата, далече от гората. Големи пространства със сняг. Утъпкан сняг.
26 март, 2013 12:28
Кропка. Фул фрейм. Кроп сензор. Фул фрейм сензор. Кроп фактор. ФФ.
26 март, 2013 00:57
По принцип се занимавам с фотография на кадри, в които присъстват хора, но тези дни ми се наложи да разнообразя дейността си с фотография на храни и хранителни продукти. Бяха 2 уморителни дни (от сутрин до късно вечер), в които с още няколко човека успяхме да обединим усилия (готвене, аранжиране, снимане) и в резултат на което да имаме над 2400 разнообразни кадъра. Снимките ще послужат за цели, които все още не мога да споделя, но реших да покажа някои кадри от кухнята (буквално). Надявам се ви потекат лигите, но да не капят между бутоните на клавиатурата.
14 февруари, 2013 20:20
Снимането с DSLR може да се окаже доста по-различно за хора, които са снимали досега с компактен фотоапарат или телефон. В много от случaите фокусирането е било изцяло задача на техниката и не е било нужно да се замисля снимащия къде е фокусът. При снимане с DSLR и определен вид обективи, с които да имаме част на снимката на фокус, а друга - замъглена , се нуждаем от по-прецизен контрол върху фокуса. Сигурно сте забелязали, че при натискане на спусъка на фотоапарата, първоначално той се движи лесно, след това достига до момент, когато все едно има "преграда". За да заснемете кадър трябва да натиснете по-силно, за да преодолеете тази "преграда". Тази първа фаза на натискане на спусъка е моментът, когато вие фокусирате, в областта, която желаете да е най-ясна във финалния кадър. Това е особено полезна функция при фотоапаратите и обективите, които позволяват автоматично фокусиране. Затова и в текущата публикация разчитам, че комбинацията от вашия фотоапарат и обектив ви дават възможност за това.