Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
25 октомври, 2014 20:01
Винаги се радвам, когато има фирми, които представят дейността си чрез фотографии, които са направени специално за тях и специално за случая. Това прави работата уникална и удоволствие и за двете страни.
19 октомври, 2014 14:38
Димитър Димитров, създател на OXXY.com Снимането на място при клиента има доста предизвикателства. Едно от тях е за клиента. Особено ако си харесам да снимам място, което да препречи пътя на хората от офиса към жизнено важни места като кухнята, тоалетната или да изключа основния им рутер, за да си включа лаптопа. За радост на клиентите, гледам да не правя такива работи (веднъж изключих рутер, но беше съвсем съзнателно заради 1 кадър, където трябваше да включа настолна лампа). В общи линии гледам предизвикателствата да са на мой гръб, но те се компенсират с това, че някак си все се случва да снимам симпатични хора (за което е благодарно портфолиото ми).
22 септември, 2014 09:13
Преди около месец, когато минавах с колата по асфалта в тези райони (беше вечер), една мечка щеше да ми пресича пътя, но се отказа и избяга в тъмното. Не е като да няма дивеч. В тези месеци обикновено хората се настройват за зимата. От време на време се чуват отчетливи удари от брадвата на стопанин, който сече дънери за зимата. Или може би не стопанинът, а по-бедният му комшия, който е решил да изкара някой лев с честен труд. От дворовете на много къщи излиза дим или се усеща мирис на дим. Тава с лютеница се разбърква енергично с дълга дървена бъркалка. Буркани с консервирани домати се варят в казан. Усеща се миризма на варена вода в стар метал. Друг пък затваря компоти. Мирише на печени чушки. Разчиства се сушилото за сини сливи, защото идва време за сушене на новата реколта. Винарки се въртят около каците с ферментиращо грозде. В това време на годината и дърварят ходи в близките гори и дерета, за да донесе още някой клон или дънер за зимата. Той е разумен и не е оставял събирането на дърва само за този период, но е трупал материал през цялата година. Тук малко, там малко, все файда. Пътят му минава през познати и непознати пътечки, ручеи и дерета.
11 септември, 2014 00:37
Малко отклонение от портретната фотография, на която е посветен този блог. Рядко снимам нещо различно от снимки, в които присъстват хора и това е един от случаите. Не можех да го пропусна, защото интериорните пространства бяха много приятни на глед и това вдъхновяваше да бъдат заснети по особен начин.
23 август, 2014 17:42
Любител-фотограф държи в ръцете си вълшебна черна кутия, пред която благоговее. Тази кутия струва толкова много пари. Дори без обектива. Не може да не прави чудеса. Тази черна кутия в ръцете на снимащия свързва енергията си с неговата и изведнъж тези ръце насочват черната кутия само към правилните места за снимане (на фон се чува тематичната музика от "Индиана Джоунс"). Мозъчните вълни, които излъчва снимащият, не може да не влияят на черната кутия. Все пак струва много пари. А и сме 21-ви век, техниката е напреднала. Тези мозъчни вълни управляват безжично изкуствения интелект в кутията. Независимо, че моделът е застанал на шарена сянка и не се вижда много ясно, черната кутия ще преобрази нещата и ще изглежда както трябва. За всеки случай е на режим М, както правели професионалистите. Навярно М идва от Magazine (списание, на английски), смята фотографът.
30 юни, 2014 13:04
Тези, които ме познават знаят, че класическите и ретро сюжети са ми особено приятни. Преди около година реших, че е време да добавя в портфолиото си нещо, което надгражда това, което досега съм правил. Така се роди идеята за нова история в снимки, сюжета на която обмислях около месец, минавайки през най-различни идеи. В този проект реших, че няма да си поставям технически ограничения дали нещо изобщо може да бъде заснето, но реших да търся решение за всяка снимка. Това направи проекта още по-предизвикателен и труден.
27 февруари, 2014 01:32
В момента работя по проект, който е история в картинки, подобна на други, които съм правил преди това (" Ураганен сън ", " На замръзналото езеро ", " Бизнес петък "). Приликите са само дотук. Постарах се всичко друго да е една стъпка по-далече от това, което съм правил досега. В този случай броят на снимките в историята е над 25. В сборния колаж тук съм показал части от някои от снимките. Виждате част от кораб, мост, улица, кон, гора, езеро, кей. Главният герой е в другите части на снимката. Кой е той, ще видите в бъдеще.
6 февруари, 2014 13:33
Реших да пиша по темата, тъй като понякога получавам запитвания за еротична или актова фотография, като целта на снимките е най-различна. Едни ги искат за подаръци, други за "бизнес", трети за собствено удоволствие и т.н. Най-различни причини. Има фотографи, които обичат да снимат такъв тип фотографии, други - не. Всеки си има своите причини по въпроса. Повечето от причините "за" и "против" са чисто субективни - един харесвал това, друг го било срам, трети печели от това. Искам да споделя моето обективно мнение, което е продиктувано най-вече от отношението ми към самите клиенти или модели, които биха искали тези снимки, отколкото заради самия мен или субективното ми мнение (каквото също имам като всеки друг).
27 януари, 2014 17:31
lazarovphoto.com След доста време отлагане на тези промени, реших, че е време да бъдат направени и сайтът вече е обновен. Промените включват главно това как изглеждат галериите и как се държат при гледането им в по-тесни прозорци и на по-малки дисплеи (например телефони, таблети).
29 декември, 2013 12:42
Както бях споменал в публикацията " Машинописката ", че ще споделя и втората част от снимките, които правих, докато снимах този проект. Целта на проекта бяха снимките с пишещата машина, но имаше още малко време и реших да го използвам. Често се случва, че идеи, които ми идват в последния момент, се оказват накрая в по-видни места в портфолиото ми, докато други снимки от проекта биват засенчени от тях.
21 декември, 2013 18:19
Аз съм старомоден човек и обичам старомодните порядки. Много от нещата в модерния свят не са ми толкова красиви, колкото едновремешните. Лесно е да се намерят идеи за снимане на ситуации от съвремието, но трудното става с това ако решим да се върнем 20 или повече години назад.
13 декември, 2013 14:12
В тази публикация ще споделя някои особености при зависимостта между размера на снимките за печат и тези, които се ползват в интернет страниците.
7 ноември, 2013 13:36
В предишни публикации споделих виждането си по отношение на постоянното и импулсно осветление , както и разликите между софтбоксове и чадъри . Следващият естествен въпрос е: Какъв размер софтбокс или чадър да си взема? Трябва ли по-голям размер за снимки на хора в цял ръст и по-малък размер за портрети от раменете нагоре?
2 ноември, 2013 14:41
Тъй като рекламирам себе си като портретен фотограф, а не сватбен, за мен сватбената фотосесия се различава от портретната единствено по факта, че моделите са младоженци. Всичко останало като осветление, позиране, обработка, са неща, които могат да се приложат при други мои снимки. Затова и на сайта може да се видят тук-там сватбени снимки сред останалите, защото за мене не са нещо по-различно от рекламни портретни снимки или бизнес фотосесии. Така и  сватбените фотосесии на сайта ми не са изложени на толкова видно място, защото не смятам, че за мен са нещо по-различно като стил на снимане.
26 октомври, 2013 22:45
След публикацията, в която дискутирах колебанията между постоянно и импулсно осветление , реших да кажа личното си мнение по въпроса какво да се избере като модификатор - софтбокс или чадър.
19 октомври, 2013 20:47
Снимката е част от сватбена фотосесия, която правих наскоро. Тъй като не снимам цялото събитие, а само фотосесия, мога да се съсредоточа върху кадри, които отнемат повече време за направа. Някои от тях бяха по идея на приказката "Пепеляшка". Те бяха дискутирани предварително с младоженците и бях планирал осветлението, позирането и фона. Тъй като трябваше да заснема фотосесията в мястото на празненството, а там нямаше внушителна сграда, трябваше да направя монтаж. За мен лично е по-добре да снимам всичко наведнъж, без монтажи, но в случая се наложи поради липсата на подходящо място, съвпадащо с това на празненството.
13 октомври, 2013 11:45
Когато става въпрос за нова техника повечето любители фотографи се впечатляват изключително много. Дори се впечатляват много повече от тези, които професионално се занимават с фотография. Често новата техника дава възможности, които на хартия изглеждат наистина много и биха дали много предимства и удобства в различни ситуации. Това впечатлява хората, които обичат техническите авантюри. Примерно това фотоапаратът да има вграден HDR режим, таймер за снимане на снимки през даден интервал, да поддържа разпознаване на лица и какво ли още не.
6 октомври, 2013 21:31
Снимките на терен са ми любимите. Обичам тръпката да отида на място, на което естествената светлина пада красиво и да заснема кадър, в който ако трябва добавям допълнително осветление, за да помогна на фотоапарата, тъй като той все още не е толкова добър колкото очите ни.
27 септември, 2013 16:02
Тези, които ме познават знаят, че обичам да снимам на бял фон. Често снимам на бял фон на различни места при клиенти и това, че фонът на финалната снимка е чисто бял помага да имам еднаквост, независимо дали съм в специализирано студио или просто в затворено помещение. Белият фон е много популярен сред снимките за каталози и за тези снимки задачата беше точно такава.
24 септември, 2013 11:34
Има хора, които говорят за снимане с естествена светлина, Други говорят за снимане с изкуствена. Едни снимат със светкавици, а други - не. Какви са разликите? Има ли предимства и недостатъци? Какво да предпочетем?