Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
6 септември, 2012 13:27
Видео зад кадър от скорошна сватбена фотосесия
По принцип не снимам цели сватбени тържества, а само фотосесии и това видео показва малка част от снимките по време на сватбата.
5 септември, 2012 13:02
Бизнес партньори или как снимам на бял фон
Снимката е изпълнена с много настроение и е част от бизнес фотосесия, която правих наскоро. Целта й не беше тази снимка, а елегантни портрети на бизнес партньори и приятели. Все пак реших да снимам нещо подобно, което се хареса много на клиентите. Освен, че ще ви покажа някои от резултатите във фотосесията, искам да ви разкажа как снимам на бял фон в по-технически детайли.
27 август, 2012 13:19
Симетрия
Рядко снимам симетрично. По-често снимките ми имат асиметричен характер. В този случай направих изключение, поради факта, че моделът имаше симетрично лице.
21 август, 2012 11:15
Приятели с мотор
Наред с други снимки с мотори , реших, че ще е интересно да направя снимка, която има повече емоция, но отново да има движение. Снимката е правена на малък черен път, по който нямаше особено движение и беше спокойно за работа.
13 август, 2012 18:35
Момичето с книгата
Отдавна исках да имам възможност да снимам тази снимка - момиче с книга под дърво, приятна слънчева светлина. Най-накрая този момент дойде и останах доволен от резултата. Снимките около тази са също много приятни и беше трудно да избера коя от тях да отиде в галерията. Понякога се изкушавам да сложа в галерията няколко снимки от фотосесия.
3 юли, 2012 20:14
В гората (6)
Тази е любимата ми снимка от серията. Всъщност тази снимка беше една от причините за тази фотосесия. За вдъхновение ми послужи кадър на Annie Leibovitz и около този кадър мислих останалите варианти, които може да разгледате чрез връзките най-отдолу в публикацията.
3 юли, 2012 19:48
В гората (5)
Във всяка от снимките от поредицата исках да изглежда като осветена от слънцето като естествен източник. Тъй като динамичният обхват на фотоапаратите не е толкова голям, колкото бих искал, трудно е да получа портрета, който искам, чакайки перфектната светлина и затова си помагам с допълнително осветление.
3 юли, 2012 19:31
В гората (4)
Сред по-динамични портрети исках да има и един излъчващ повече спокойствие и това най-естествено можеше да се получи като позирам модела в седнало положение на паднал дънер. Този дънер беше и причината да избера това място за снимки, специфично за тази снимка.
1 юли, 2012 16:28
В гората (3)
Снимката е една от любимите ми в серията (виж първа и втора част). При нея исках да има движение, динамика и напрежение. За целта трябваше да има нещо в сцената, което да подсказва това. В този случай са 2 елемента - позирането на модела и вятърът в косите. Позирането беше трудната част, тъй като при едно такова обръщане в движение тялото има много усуквания и напрежение, което трудно се постига в статична снимка. Въпреки това, моделът се справи чудесно, а асистентът успяваше да развее косите (използвайки фотографски отражател) в подходящия момент. След общо около 10 опита успяхме да постигнем този резултат. Това е един от неуспешните опити, в който може да видите отражателя, с който бяха развявани косите на модела: Осветлението включва една допълнителна светкавица. Залязващото слънце изсред дърветата допринесе до топлата светлина в косите на модела и това направи снимката още по-интересна. Оригиналната снимка е не по-различна от тази. Ето я: Можеше да я сложа директно така в галерията, но исках да е в същата тоналност както останалите и затова я илюстрирах. Трябваше да донарисувам роклята, тъй като точно в този момент не беше застанала така, както исках. Това беше една от последните снимки за тази фотосесия, тъй като комарите бяха твърде настъпателни, а и успяхме да свършим добра работа за около час и половина. Вижте готовата снимка в по-голям формат на сайта , а ако нямате време за това, ето отново финалния резултат тук:
28 юни, 2012 19:04
В гората (2)
Това е втората от серията снимки в гората (вижте първата ). В тази серия целя елегантност и грациозност на позирането и усещане за спокойствие.
24 юни, 2012 16:31
В гората (1)
Ще публикувам поредица от снимки, които имаха за цел да изобразят "приказна" картина. В случая примерът е с жена в дълга рокля сред гора. Тъй като специализирам в позирането на хора, за мен беше удоволствие да позирам модела така както класическите художници представят женските си модели - да изразява изящество, увереност, елегантност и уязвимост, но без наличие на вулгарност и надменност.
19 юни, 2012 09:24
Бизнес фотография - да Винчи Дентал Лабор
Винаги, когато снимам на ново място знам, че ще имам предизвикателства откъм размер на помещението, разположение на хората или обектите, които ще снимам, цветове на стени, отблясъци от лъскави повърхности и т.н.
26 май, 2012 17:15
Скорост (2)
Тази снимка е от същата поредица " Скорост ", за която писах преди време. Отново поради технически ограничения снимката е направена от 2 кадъра. Единият е фонът, а другият е мотористът в статично положение. Ето оригиналната снимка:
14 май, 2012 22:22
Скорост!
От много време исках да снимам неща, които имат повече динамика и мотори и скоро ми се отдадоха няколко такива възможности. Тази снимка е плод на една от тях.
28 април, 2012 11:55
Голямото пазаруване
Миналата есен имах идея да направя концептуална снимка, която отразява пазаруване, но с лек хумор в нея. Бях си нарисувал няколко варианта, но накрая реших да снимам точно този. Подготовката беше сравнително трудната част, тъй като относно заснемането, в главата си вече знаех как ще разположа осветлението.
17 март, 2012 18:01
Мъжка мода
По принцип не снимам модна фотография, тъй като смятам, че нямам подходящото разбиране за съвременната мода, където ако снимаш класически, обикновено не се харесва и се смята за "старомодно". Ако приема тази дефиниция, то значи съм от класическите модни фотографи, тъй като предпочитам класическия елегантен изглед и позиране. 
14 март, 2012 00:31
Скици на поредицата от зимни снимки
Обикновено преди снимки обичам да си скицирам какво точно ще снимам, за да няма чудене и излишни импровизации. Счетох, че ще е интересно да видите първоначалните скици, които бях направил на поредицата от зимни снимки ( част 1 , част 2 и част 3 ). Това са идеите, които бях нахвърлял, знаейки колко човека ще има на снимки и че също ще имаме и куче-модел. По време на снимките трябваше само да се нагласят хората и осветлението, тъй като идеята вече беше скицирана и отпечатана на няколко листа А4. Ето ги и скиците:
13 март, 2012 02:24
Бизнес фотография - сервиз Петков
Скоро имах възможността да снимам екипа на автомобилен сервиз "Петков" в София. Това е една от снимките, която получиха, на която целият екип го снимах в стил "филмов плакат". Бяха избрани и още няколко снимки, част от които ще публикувам и тук.
2 февруари, 2012 12:17
Пази се! (Снежни снимки 3 от 3)
Това е последната от серията от зимни снимки, която беше заснета за мой личен проект . Може да разгледате част I и част II преди това, за да се потопите в обстановката на снимките.
31 януари, 2012 00:26
Бой със снежни топки (Снежни снимки 2 от 3)
Както писах в първата част на поредицата , снимките са част от мой личен проект , в който исках да опитам нови неща във фотографията си.