Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
28 юни, 2011 10:27
Футбол
Тази снимка е част от кратка фотосесия, която направихме тези дни. Беше извън града, на един малък футболен терен. Беше около 20:00 и облаците бяха изключително подходящи за фона на снимките. Искахме да сме далеч от града, защото фонът щеше да е в най-добрия случай жилищни блокове. Първоначалната ни идея беше да снимаме баскетбол, но се случи така, че снимахме футбол.
22 юни, 2011 13:41
Живописна семейна обич
Едни от любимите снимки, които обичаме да правим са тези, при които моделите изглеждат като от приказките. Това мило семейство бяха наши клиенти и имахме удоволствието да ги снимаме на залез в парка. Фотосесията беше около 1.5 часа и снимките, които се получиха, както и албумите, които се отпечатаха бяха с чудни цветове и нюанси.
20 юни, 2011 17:08
Как трябва да оценя снимките, които печатам?
Още като започнахме бизнеса си мислихме за това какви да бъдат цените ни за отпечатване на снимките, които правим. В началото започнахме с пресмятане колко ни струват техниката, консумативите, за да определим цена. Е, определихме я, но се замислихме за следното:
15 юни, 2011 20:19
Бизнес фотография - собственик на състезателен кон
Преди време имахме привилегията да снимаме състезателен кон и неговият собственик в мястото, където конят се стопанисва. В същия ден валеше изобилно и трябваше да изчакаме за около 2 часа, докато премине дъжда. По време на дъжда конят се разхождаше насам-натам без да му пречи особено. Този красив и строен кон е печелил състезания. По време на снимките беше много спокоен и не се притесняваше от двете светкавици, които бяха насочени. Не само това, но и се закачаше със собственика си и от време на време пощипваше от тревата, която му подаваше асистентът ми. Беше само за снимка. Самите снимки траяха около 10-15мин (като изключим още 10-15мин докато инсталираме и деинсталираме осветлението), но си струваха чакането от няколко часа.
9 юни, 2011 10:21
Бизнес фотография - фризьорско студио
Преди време правихме бизнес фотография за фризьорско студио Перси . Целта беше да направим портретна фотография на собственика, както и няколко интериорни снимки (като бонус). По принцип акцентът сега не е в снимането на интериор и затова няма да се спираме толкова на това как се снимат интериори. Ще се концентрираме върху портретната фотография.
6 юни, 2011 09:28
Много искам да си купя този скъп фотоапарат!
" Искам да си купя този скъп фотоапарат, защото прави по-добри снимки ". Това е често срещаната мотивация при закупуване на фотоапарат. Подобна мотивация лежи в основата на закупуването на много други неща в живота на хората.
2 юни, 2011 20:28
Игри с глухарчета
Тези дни имахме привилегията да снимаме едно младо семейство и техният малък мъж. Снимките започнаха ето така, както виждате - игри с глухарчета. Бързахме да инсталираме осветлението, за да не му омръзнат бързо и да успеем да заснемем няколко кадъра. Един от тях беше този. Смятаме, че родителите му се зарадваха на тази снимка.
26 май, 2011 21:56
Като от приказките
Това е една от снимките от фотосесия, която правихме наскоро и дори все още имаме допълнителни фотосесии с клиентите, но решихме да ги изненадаме с една от снимките. Надяваме се, че ще им харесат и останалите.
15 април, 2011 20:32
Какъв любителски фотоапарат да си купя?
Снимка, правена с малък любителски фотоапарат, модел 2004г Купуването на любителски фотоапарат може да бъде доста трудно за мнозина, поради факта, че на пазара има изобилие от такива фотоапарати.
13 април, 2011 21:04
Какво означават мегапикселите на един фотоапарат?
С навлизането на любителските цифрови фотоапарати нарастна и нуждата от способи за рекламиране на различните им марки и модели. Тъй като тези машинки са сложна технология се изисква нещо по-близо до разбирането на потребителя, което би могло да дава възможност за сравнение и оценка.
24 март, 2011 10:57
Какъв фотоапарат да си купя?
(Публикувах и Част II по темата)
18 февруари, 2011 13:12
Как да си спечелим фенове… БАВНО?
С появата на Facebook и Twitter се появиха и много нови термини като "фен", "приятел", "последовател", които донякъде имат значението на такива в истинския свят, но не точно. Като всяко изкуствено нововъведение се появиха и изкуствени начини за създаване на "фенове", "приятели" и "последователи". Изкуствени, защото зад това стои просто едно число от потребители, а не реални "фенове". Ще разгледам някои от тези начини не с цел да ви науча как се прави, а да видите идеята и последствията от всичко това.
8 февруари, 2011 16:50
За най-фотогеничното дете… и други подобни
Виждали сме много пъти обяви за конкурси за най-фотогеничен човек. В повечето от тях се предлага събиране на разнообразни снимки, в резултат на което жури определя кой е победител.
4 февруари, 2011 12:23
Какъв е фотоапаратът ти? Прави много хубави снимки.
Един фотограф отишъл да обядва на ресторант и докато дойде храната отворил лаптопа си, за да разгледа снимките, които е правил напоследък. Келнерът минал покрай него и му казал: Много хубави снимки, сигурно имате много добър фотоапарат. Фотографът не казал нищо. След като се наобядвал извикал келнера, за да му донесе сметката. Келнерът дошъл и фотографът казал: Обядът беше много хубав. Сигурно имате много добра печка. 
12 януари, 2011 21:40
Гриф
Насърчаваме клиентите си да кажат дали имат занимание, което ги охарактеризира или с което се свързват или биват свързвани. Това помага да се получат много естествени снимки поради 2 причини: 1) Самият модел на снимката се чувства естествено в дадено занимание; 2) Желанието, с което един човек застава пред обектива е по-голямо и това се отразява положително на снимките;
1 януари, 2011 21:32
Семейна радост
Зима е, но не е задължително всичките снимки, коит публикуваме в този сезон, да са зимни. Ето една снимка, която правихме късно есента, но времето беше добро и приятно. Точно като за семейни снимки.
21 септември, 2010 21:19
Защо снимките ми стават мъгливи, а изглеждаха добре, когато ги снимах?
Снимка на цвете Обикновено така изглежда снимката на гърба на фото камерата ви. Тъй като не винаги имаме време да уголемим снимката и да видим детайлите, подминаваме я и казваме - снимката стана добре.
11 септември, 2010 23:45
(не?) Снимайте срещу слънцето!
Чували сме, че снимките трябва да се правят така, че слънцето да е зад фотографа. На фотографа му е лесно, защото има достатъчна светлина, а обектите за снимка се мръщят, докато той се настрои за снимка и снима 5-10 кадъра (след което вече му казват, че не искат да се снимат повече).
10 септември, 2010 16:11
Старите майстори и новата фотография
Удивявам се на старите майстори и се чудя колко малко от това майсторство е останало днес. Библейска сцена, Рембранд