Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
28 юли, 2011 13:28
Скорост
Това е снимка от фотосесията на този млад моторист , в която накрая решихме да заснемем и няколко кадъра "в действие". Тъй като мястото беше сравнително тясно, беше много трудно да снимаме много кадри като този, тъй като обръщането на мотора в обратна посока, заснемането, после пак обръщането и заснемането отнемаше доста време. Проблемът беше, че нямахме много време за снимките - общо около 1 час. Затова снимахме само 3 кадъра като този. 2 от тях бяха сравнително добри, докато 3-тият не беше.
7 юли, 2011 21:19
Преди мача
Тази снимка е поредица от проекти, които са на тема "движение". В при тях снимаме различни спортни активности. Тази снимка беше от поредицата футболни, които можете да разгледате и на сайта (щракнете върху снимката). Снимката е правена към 20:30 вечерта. Използвани са 2 светлини. На хоризонта имаше сграда, която малко отвличаше вниманието и беше премахната софтуерно. Друго освен това не е редактирано софтуерно.
5 юли, 2011 12:16
Конкурсите…
Тази тема в пряка връзка с друга публикация , която беше посветена на конкурсите във Facebook, Twitter и други подобни социални мрежи, в които основната идея е събиране на колкото може повече "последователи" или "фенове", с цел да се събере по-широк кръг от хора, които да могат да получават известия относно новости за дадена дейност или бизнес. Доста са конкурсите във Facebook, при които хората публикуват някакво съдържание (текст, снимки, сайтове и т.н.) и се започва едно гласуване за даденото съдържание. Съдържанието, което спечели най-много гласове печели дадения конкурс.
4 юли, 2011 12:56
Бизнес фотография - IT фирма за застрахователен софтуер за брокери
Тази снимка беше част от фотосесия, която правихме за ISI Broker . По принцип снимките, които правим са предварително в списък, който имаме. Това го правим за наш комфорт и за да не губим времето на клиентите ни. По този начин добре знаем какво точно искаме да снимаме и остава само да разположим осветлението и да заснемем няколко кадъра и продължаваме към следващата снимка. Тази снимка не беше в списъка, но бях видял някъде подобна в интернет и бях я запомнил. В момента, когато приключвахме фотосесията реших да направим още няколко снимки, в които просто да опитаме да видим дали ще се получат добре. Идеята на снимките беше изцяло за тест. Моделът имаше още няколко свободни минути. Нужни бяха около 8-10 опита за излизане от колата, докато сакото се развее по "правилния" начин. В крайна сметка резултатът ни хареса и използвахме снимката за портфолиото ни .
28 юни, 2011 10:27
Футбол
Тази снимка е част от кратка фотосесия, която направихме тези дни. Беше извън града, на един малък футболен терен. Беше около 20:00 и облаците бяха изключително подходящи за фона на снимките. Искахме да сме далеч от града, защото фонът щеше да е в най-добрия случай жилищни блокове. Първоначалната ни идея беше да снимаме баскетбол, но се случи така, че снимахме футбол.
22 юни, 2011 13:41
Живописна семейна обич
Едни от любимите снимки, които обичаме да правим са тези, при които моделите изглеждат като от приказките. Това мило семейство бяха наши клиенти и имахме удоволствието да ги снимаме на залез в парка. Фотосесията беше около 1.5 часа и снимките, които се получиха, както и албумите, които се отпечатаха бяха с чудни цветове и нюанси.
20 юни, 2011 17:08
Как трябва да оценя снимките, които печатам?
Още като започнахме бизнеса си мислихме за това какви да бъдат цените ни за отпечатване на снимките, които правим. В началото започнахме с пресмятане колко ни струват техниката, консумативите, за да определим цена. Е, определихме я, но се замислихме за следното:
15 юни, 2011 20:19
Бизнес фотография - собственик на състезателен кон
Преди време имахме привилегията да снимаме състезателен кон и неговият собственик в мястото, където конят се стопанисва. В същия ден валеше изобилно и трябваше да изчакаме за около 2 часа, докато премине дъжда. По време на дъжда конят се разхождаше насам-натам без да му пречи особено. Този красив и строен кон е печелил състезания. По време на снимките беше много спокоен и не се притесняваше от двете светкавици, които бяха насочени. Не само това, но и се закачаше със собственика си и от време на време пощипваше от тревата, която му подаваше асистентът ми. Беше само за снимка. Самите снимки траяха около 10-15мин (като изключим още 10-15мин докато инсталираме и деинсталираме осветлението), но си струваха чакането от няколко часа.
9 юни, 2011 10:21
Бизнес фотография - фризьорско студио
Преди време правихме бизнес фотография за фризьорско студио Перси . Целта беше да направим портретна фотография на собственика, както и няколко интериорни снимки (като бонус). По принцип акцентът сега не е в снимането на интериор и затова няма да се спираме толкова на това как се снимат интериори. Ще се концентрираме върху портретната фотография.
6 юни, 2011 09:28
Много искам да си купя този скъп фотоапарат!
" Искам да си купя този скъп фотоапарат, защото прави по-добри снимки ". Това е често срещаната мотивация при закупуване на фотоапарат. Подобна мотивация лежи в основата на закупуването на много други неща в живота на хората.
2 юни, 2011 20:28
Игри с глухарчета
Тези дни имахме привилегията да снимаме едно младо семейство и техният малък мъж. Снимките започнаха ето така, както виждате - игри с глухарчета. Бързахме да инсталираме осветлението, за да не му омръзнат бързо и да успеем да заснемем няколко кадъра. Един от тях беше този. Смятаме, че родителите му се зарадваха на тази снимка.
26 май, 2011 21:56
Като от приказките
Това е една от снимките от фотосесия, която правихме наскоро и дори все още имаме допълнителни фотосесии с клиентите, но решихме да ги изненадаме с една от снимките. Надяваме се, че ще им харесат и останалите.
15 април, 2011 20:32
Какъв любителски фотоапарат да си купя?
Снимка, правена с малък любителски фотоапарат, модел 2004г Купуването на любителски фотоапарат може да бъде доста трудно за мнозина, поради факта, че на пазара има изобилие от такива фотоапарати.
13 април, 2011 21:04
Какво означават мегапикселите на един фотоапарат?
С навлизането на любителските цифрови фотоапарати нарастна и нуждата от способи за рекламиране на различните им марки и модели. Тъй като тези машинки са сложна технология се изисква нещо по-близо до разбирането на потребителя, което би могло да дава възможност за сравнение и оценка.
24 март, 2011 10:57
Какъв фотоапарат да си купя?
(Публикувах и Част II по темата)
18 февруари, 2011 13:12
Как да си спечелим фенове… БАВНО?
С появата на Facebook и Twitter се появиха и много нови термини като "фен", "приятел", "последовател", които донякъде имат значението на такива в истинския свят, но не точно. Като всяко изкуствено нововъведение се появиха и изкуствени начини за създаване на "фенове", "приятели" и "последователи". Изкуствени, защото зад това стои просто едно число от потребители, а не реални "фенове". Ще разгледам някои от тези начини не с цел да ви науча как се прави, а да видите идеята и последствията от всичко това.
8 февруари, 2011 16:50
За най-фотогеничното дете… и други подобни
Виждали сме много пъти обяви за конкурси за най-фотогеничен човек. В повечето от тях се предлага събиране на разнообразни снимки, в резултат на което жури определя кой е победител.
4 февруари, 2011 12:23
Какъв е фотоапаратът ти? Прави много хубави снимки.
Един фотограф отишъл да обядва на ресторант и докато дойде храната отворил лаптопа си, за да разгледа снимките, които е правил напоследък. Келнерът минал покрай него и му казал: Много хубави снимки, сигурно имате много добър фотоапарат. Фотографът не казал нищо. След като се наобядвал извикал келнера, за да му донесе сметката. Келнерът дошъл и фотографът казал: Обядът беше много хубав. Сигурно имате много добра печка. 
12 януари, 2011 21:40
Гриф
Насърчаваме клиентите си да кажат дали имат занимание, което ги охарактеризира или с което се свързват или биват свързвани. Това помага да се получат много естествени снимки поради 2 причини: 1) Самият модел на снимката се чувства естествено в дадено занимание; 2) Желанието, с което един човек застава пред обектива е по-голямо и това се отразява положително на снимките;
1 януари, 2011 21:32
Семейна радост
Зима е, но не е задължително всичките снимки, коит публикуваме в този сезон, да са зимни. Ето една снимка, която правихме късно есента, но времето беше добро и приятно. Точно като за семейни снимки.