Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
29 април, 2013 10:37
На езерото
Целта на снимката е да изглежда като картина, нарисувана от художник. Много обичам класическите картини. В тази снимка има няколко неща, на които обърнах внимание.
20 април, 2013 17:08
Снимки в студен пролетен ден
Когато се работи с модели на терен, трябва да се имат предвид условията, в които ще се проведат снимките. Моделите и клиентите трябва да са наясно с обстановката, за да предвидят нужното облекло, храна, вода, инструменти, или ние трябва да се погрижим така, че да им бъде комфортно по време на заснемането.
7 април, 2013 19:13
Какви компактни светкавици да изберем? Какво е TTL и HSS?
В тази публикация ще говоря за компактните светкавици, които приличат на тези, без значение марката:
7 април, 2013 15:06
Промяна на интензитета на светлината с промяна на разстоянието
Светлината има интензитет, който се измерва по някакъв начин. Най-просто казано интензитетът е това колко е ярка/мощна светлината. Интензитетът като терминология помага на фотографите да могат да комуникират помежду си чрез мерни единици, които да са разбираеми за всички тях. За да бъде комуникацията по-точна, са нужни уреди, които да измерят интензитета на светлината.
3 април, 2013 13:04
Спускане
Спускане Беше от последните дни на ски сезона. Под 1000м вече нямаше сняг. Под 600м беше около 15*С. На пръв поглед снимки на скиор можеха да се направят чак следващия сезон. Прогнозата за високите места беше… сняг. Чудих се дали има смисъл да се ходи. Водата и техниката не се разбират много добре. Снимал съм в слаб сняг, но съм бил сред гора и близо до колата. Там е далече от колата, далече от гората. Големи пространства със сняг. Утъпкан сняг.
26 март, 2013 12:28
Каква е разликата между crop сензор и full frame?
Кропка. Фул фрейм. Кроп сензор. Фул фрейм сензор. Кроп фактор. ФФ.
26 март, 2013 00:57
Нещо различно тези дни - кулинарна фотография
По принцип се занимавам с фотография на кадри, в които присъстват хора, но тези дни ми се наложи да разнообразя дейността си с фотография на храни и хранителни продукти. Бяха 2 уморителни дни (от сутрин до късно вечер), в които с още няколко човека успяхме да обединим усилия (готвене, аранжиране, снимане) и в резултат на което да имаме над 2400 разнообразни кадъра. Снимките ще послужат за цели, които все още не мога да споделя, но реших да покажа някои кадри от кухнята (буквално). Надявам се ви потекат лигите, но да не капят между бутоните на клавиатурата.
14 февруари, 2013 20:20
Фокусиране и прекомпозиране
Снимането с DSLR може да се окаже доста по-различно за хора, които са снимали досега с компактен фотоапарат или телефон. В много от случaите фокусирането е било изцяло задача на техниката и не е било нужно да се замисля снимащия къде е фокусът. При снимане с DSLR и определен вид обективи, с които да имаме част на снимката на фокус, а друга - замъглена , се нуждаем от по-прецизен контрол върху фокуса. Сигурно сте забелязали, че при натискане на спусъка на фотоапарата, първоначално той се движи лесно, след това достига до момент, когато все едно има "преграда". За да заснемете кадър трябва да натиснете по-силно, за да преодолеете тази "преграда". Тази първа фаза на натискане на спусъка е моментът, когато вие фокусирате, в областта, която желаете да е най-ясна във финалния кадър. Това е особено полезна функция при фотоапаратите и обективите, които позволяват автоматично фокусиране. Затова и в текущата публикация разчитам, че комбинацията от вашия фотоапарат и обектив ви дават възможност за това.
28 януари, 2013 13:57
Обсебен от телевизора
Идеята на тази композиция е да покаже концепция, в която обсебването от телевизора може да доведе до падение на човек, което както се вижда от картинката, може да е буквално.
22 януари, 2013 12:54
На замръзналото езеро
По времето, когато снимах проекта за семейната зимната картичка ми се наложи да се разходя из близки паркове, за да заснема подходящи фонове. Разхождайки се из парка забелязах това езеро и заснех няколко снимки. Още не беше замръзнало и изглеждаше така:
18 януари, 2013 16:24
Какъв ‘обектив за портрети’ да използвам?
"Портретен обектив". Това е терминът, който много хора неформално използват. Какъв е този обектив? От името излиза, че с него могат да се снимат портрети. А какви са тогава другите обективи? Какво хората наричат "пейзажен обектив"? Ако снимам портрет с "пейзажен обектив" нещо лошо ли ще стане? Друго може ли да се снима? Ето това се чудят много хора.
5 януари, 2013 03:48
Как да замъгля фона като снимам?
Това е един от най-често задаваните въпроси, по отношение на купуването на нов апарат . Особено при снимане с компактен фотоапарат това много озадачава любителите и се чудят как хората с "професионални фотоапарати" успяват. Дали е нужен професионален фотоапарат? Дали е нужен професионалист? Дали това нещо се прави "във фотошоп"? Доста от четящите очакват да научат "набързо" как става това. Бързащите са често хората с компактен фотоапарат. Затова и аз ще отговоря в първите редове "набързо" за тези, които не искат да вникнат в детайли и притежават компактен фотоапарат. Снимайте на режим "портрет" или "макро", с максимален zoom възможно най-близо до обекта, който искате да снимате. Опитайте.
2 януари, 2013 04:37
С шейна - зимна картичка
За разлика от миналата зима , тази ми се налага да правя повече монтажи от снимки, правени навън и в студио. Миналата зима снимах на минусови температури, с издръжливи, търпеливи и енергични модели, докато тази зима беше на 21*С в топло студио… или поне беше комфортно за клиентите. В следващия ясен ден снимах в минусови температури горе в планината, за да имам пейзажи, с които да направя съответните монтажи.
14 декември, 2012 16:55
Бизнес фотосесия - Avtogumi.bg
Малко преди започването на зимния сезон ми се обадиха от Avtogumi.bg във връзка със заснемане на екипа, сервиза и работната обстановка. Фирмата се занимава с продажба на всякакви видове автомобилни гуми. Предлагат сервиз, хотел за гуми и нещо, с което са по-специфични - имат мобилен сервиз за монтаж. Примерно вие сте още с летните гуми и ви е хванал снегът и сте се прибрали с такси. Свързвате се със сервиза и те ще дойдат да ви сложат зимните гуми на място. Всичко им е базирано на онлайн система на сайта им. На мен лично ми беше интересно, че имат страница за мнения на клиенти и тя съдържаше както положителни, така и отрицателни мнения. Прочетох някои от отрицателните мнения. Бяха все неща, които не зависеха от тях или клиентски капризи. Положителните мнения бяха много повече. Браво!
4 декември, 2012 13:40
Митове и легенди: Като си купя DSLR снимките ми ще стават по-добри
Когато навремето си купих DSLR го взех с идеята, че снимките ми ще стават по-добри и най-вече "ще имам замъглен фон отзад". Това е тайната мисъл на почти всеки, който си купува или възнамерява да си купи DSLR.
26 ноември, 2012 14:13
Сватбена фотосесия - Заедно
От предишни две публикации показах приготвящата се невяста , както и очакващият младоженец . Ето ги вече заедно. Целта на тези снимки беше по-скоро художествена, отколкото да заснема сватбеното събитие. Други колеги заснеха събитието по класически начин. Моята задача беше а направя фотосесия с кадри, които бях обсъдил предварително с младоженците.
21 ноември, 2012 13:39
Бизнес фотография - екипа на Negometrix
Бях нает, за да заснема портрети на софтуерната компания Negometrix , с цел да ги използват на техния уеб сайт за презентация на продукта си. Продуктът, който правят, е международна Интернет базирана система за провеждане на тръжни процедури по електронен път. Офисите им са два - централен, в чужбина, и този в София. Трябваше да направя портрети на бял фон на екипа в софийския офис, докато на екипа в чужбина бяха вече направени портрети.
14 ноември, 2012 14:56
Бизнес петък - история в снимки
Неотдавна завърших първата история в картинки, която беше оформена като малък комикс . Реших да направя и втора история в картинки (нетърпеливите могат да видят големите снимки на сайта ). В тези истории целта ми не е винаги да направя нещо твърде сложно като разказ, тъй като в малко снимки понякога е трудно да се представи нещо сложно. Исках да е обикновена житейска история, но заснета като кадри от кратък филм. Ето и историята:
9 ноември, 2012 18:43
Като на кино
Обработката на снимките е времето, което ми е честно казано най-досадно. Заради това правя всичко възможно, за да намаля това време до минимум. Снимката по-горе е с минимум обработка. Най-вече ретуш на временни несъвършенства по лицето като пъпчици или петна от пот. Беше горещ летен ден и се проля много вода (най-вече от моя страна).
25 октомври, 2012 13:21
Ураганен сън - история в снимки
"Двама млади мъже са тичат към колата, която е спряна на малък път, защото се извива буря. Виждат, че тя се превръща в торнадо и бързат, за да не ги застигне. Торнадото се приближава по-бързо, отколкото те очакват. Двамата са в паника в колата и единият бута шофьора и му казва: "Давай, карай по-бързо!" Шофьорът се разбужда на паркинга пред блока от побутването на най-добрия му приятел: "Ей, хайде да ме закараш, че закъснявам за летището". Всичко е било сън."