Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
28 януари, 2013 13:57
Идеята на тази композиция е да покаже концепция, в която обсебването от телевизора може да доведе до падение на човек, което както се вижда от картинката, може да е буквално.
22 януари, 2013 12:54
По времето, когато снимах проекта за семейната зимната картичка ми се наложи да се разходя из близки паркове, за да заснема подходящи фонове. Разхождайки се из парка забелязах това езеро и заснех няколко снимки. Още не беше замръзнало и изглеждаше така:
18 януари, 2013 16:24
"Портретен обектив". Това е терминът, който много хора неформално използват. Какъв е този обектив? От името излиза, че с него могат да се снимат портрети. А какви са тогава другите обективи? Какво хората наричат "пейзажен обектив"? Ако снимам портрет с "пейзажен обектив" нещо лошо ли ще стане? Друго може ли да се снима? Ето това се чудят много хора.
5 януари, 2013 03:48
Това е един от най-често задаваните въпроси, по отношение на купуването на нов апарат . Особено при снимане с компактен фотоапарат това много озадачава любителите и се чудят как хората с "професионални фотоапарати" успяват. Дали е нужен професионален фотоапарат? Дали е нужен професионалист? Дали това нещо се прави "във фотошоп"? Доста от четящите очакват да научат "набързо" как става това. Бързащите са често хората с компактен фотоапарат. Затова и аз ще отговоря в първите редове "набързо" за тези, които не искат да вникнат в детайли и притежават компактен фотоапарат. Снимайте на режим "портрет" или "макро", с максимален zoom възможно най-близо до обекта, който искате да снимате. Опитайте.
2 януари, 2013 04:37
За разлика от миналата зима , тази ми се налага да правя повече монтажи от снимки, правени навън и в студио. Миналата зима снимах на минусови температури, с издръжливи, търпеливи и енергични модели, докато тази зима беше на 21*С в топло студио… или поне беше комфортно за клиентите. В следващия ясен ден снимах в минусови температури горе в планината, за да имам пейзажи, с които да направя съответните монтажи.
14 декември, 2012 16:55
Малко преди започването на зимния сезон ми се обадиха от Avtogumi.bg във връзка със заснемане на екипа, сервиза и работната обстановка. Фирмата се занимава с продажба на всякакви видове автомобилни гуми. Предлагат сервиз, хотел за гуми и нещо, с което са по-специфични - имат мобилен сервиз за монтаж. Примерно вие сте още с летните гуми и ви е хванал снегът и сте се прибрали с такси. Свързвате се със сервиза и те ще дойдат да ви сложат зимните гуми на място. Всичко им е базирано на онлайн система на сайта им. На мен лично ми беше интересно, че имат страница за мнения на клиенти и тя съдържаше както положителни, така и отрицателни мнения. Прочетох някои от отрицателните мнения. Бяха все неща, които не зависеха от тях или клиентски капризи. Положителните мнения бяха много повече. Браво!
4 декември, 2012 13:40
Когато навремето си купих DSLR го взех с идеята, че снимките ми ще стават по-добри и най-вече "ще имам замъглен фон отзад". Това е тайната мисъл на почти всеки, който си купува или възнамерява да си купи DSLR.
26 ноември, 2012 14:13
От предишни две публикации показах приготвящата се невяста , както и очакващият младоженец . Ето ги вече заедно. Целта на тези снимки беше по-скоро художествена, отколкото да заснема сватбеното събитие. Други колеги заснеха събитието по класически начин. Моята задача беше а направя фотосесия с кадри, които бях обсъдил предварително с младоженците.
21 ноември, 2012 13:39
Бях нает, за да заснема портрети на софтуерната компания Negometrix , с цел да ги използват на техния уеб сайт за презентация на продукта си. Продуктът, който правят, е международна Интернет базирана система за провеждане на тръжни процедури по електронен път. Офисите им са два - централен, в чужбина, и този в София. Трябваше да направя портрети на бял фон на екипа в софийския офис, докато на екипа в чужбина бяха вече направени портрети.
14 ноември, 2012 14:56
Неотдавна завърших първата история в картинки, която беше оформена като малък комикс . Реших да направя и втора история в картинки (нетърпеливите могат да видят големите снимки на сайта ). В тези истории целта ми не е винаги да направя нещо твърде сложно като разказ, тъй като в малко снимки понякога е трудно да се представи нещо сложно. Исках да е обикновена житейска история, но заснета като кадри от кратък филм. Ето и историята:
9 ноември, 2012 18:43
Обработката на снимките е времето, което ми е честно казано най-досадно. Заради това правя всичко възможно, за да намаля това време до минимум. Снимката по-горе е с минимум обработка. Най-вече ретуш на временни несъвършенства по лицето като пъпчици или петна от пот. Беше горещ летен ден и се проля много вода (най-вече от моя страна).
25 октомври, 2012 13:21
"Двама млади мъже са тичат към колата, която е спряна на малък път, защото се извива буря. Виждат, че тя се превръща в торнадо и бързат, за да не ги застигне. Торнадото се приближава по-бързо, отколкото те очакват. Двамата са в паника в колата и единият бута шофьора и му казва: "Давай, карай по-бързо!" Шофьорът се разбужда на паркинга пред блока от побутването на най-добрия му приятел: "Ей, хайде да ме закараш, че закъснявам за летището". Всичко е било сън."
7 октомври, 2012 13:17
В предишната публикация " В очакване ", беше младоженецът, който беше поставен в сюрреалистична сцена. Добре, де, не е чак толкова сюрреалистична, но да кажем, че я не може да се открие в такъв вид по нашите географски ширини. По времето, когато снимах този кадър на булката, младоженецът наистина я очакваше заедно с гостите. Всички бяха на открито, където се извърши сватбения ритуал, но уговорката с младоженците беше да настроя осветлението и когато булката дойде, да мине през тази зала, да снимаме за 5мин (пет минути!) и след това да побърза към ритуала. 
1 октомври, 2012 12:28
Снимките на бял фон са интересни, защото не фокусират вниманието върху фона, а върху модела. Аз лично много обичам да снимам на бял фон. Тъй като разбрах, че хората се чудят какъв материал да използват за фон, реших да споделя това, което съм използвал и опита, който съм имал с различните материали. 
28 септември, 2012 12:41
Имах възможността да работя по проект, в който трябваше да се направят нови каталожни фотографии на продуктите на фирма Жонаив ЕООД . Фирмата се занимава с производство на работни облекла като производствена база е в град Етрополе, но основното представителство им е в София.
26 септември, 2012 20:06
Това е снимка на младоженеца, когото снимах по време на скорошна сватбена фотосесия (може да видите видео зад кадър ). А къде е булката? Булката я очаквайте в следващите публикации.
6 септември, 2012 13:27
По принцип не снимам цели сватбени тържества, а само фотосесии и това видео показва малка част от снимките по време на сватбата.
5 септември, 2012 13:02
Снимката е изпълнена с много настроение и е част от бизнес фотосесия, която правих наскоро. Целта й не беше тази снимка, а елегантни портрети на бизнес партньори и приятели. Все пак реших да снимам нещо подобно, което се хареса много на клиентите. Освен, че ще ви покажа някои от резултатите във фотосесията, искам да ви разкажа как снимам на бял фон в по-технически детайли.
27 август, 2012 13:19
Рядко снимам симетрично. По-често снимките ми имат асиметричен характер. В този случай направих изключение, поради факта, че моделът имаше симетрично лице.
21 август, 2012 11:15
Наред с други снимки с мотори , реших, че ще е интересно да направя снимка, която има повече емоция, но отново да има движение. Снимката е правена на малък черен път, по който нямаше особено движение и беше спокойно за работа.