Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
16 август, 2020
Тихомир Лазаров


Въпреки, че заглавието на статията говори за фотографи и кинаджии, следващите редове се отнасят до всички творци, които създават произведение на изкуството: дърводелци, грънчари, писатели, музиканти, композитори, шивачи, строители и т.н.

Има ли нужда от бизнес курсове?

В наши дни имаме достъп до много информация за това как се ръководи бизнес под формата на книги, видеа или курсове на живо. Тъй като глобализацията в обществото увеличава драстично конкуренцията, бизнесите започват да изпитват все повече трудности в намирането на клиенти. Това е проблем, от който мнозина виждат ниша за правене на печалба и това е как да помогнат на тези, които се затрудняват в намирането на пазар за продуктите и услугите си.

Факт е, че повечето фотографи и кинаджии се фокусират върху занаята си и често ако и да имат изкусни умения, те не знаят как да намерят пазар за това. В този ред на мисли, бизнес курсовете имат смисъл и информацията как да се реализират творците на пазара има своето място.

Какви са повечето бизнес курсове?

Ако приключа със статията до тук ще останете с погрешно впечатление за виждането ми за текущото икономическо положение. Нека се върнем малко назад в миналото. Тогава икономиката се състоеше от голям процент производители и малък процент услуги. Услугите бяха в области като транспорт, счетоводство, юристи, търговия и т.н. В наши дни всичко е обърнато наопаки. Услугите са много по-голям процент от производството. Търговията е един доста голям отрасъл в момента, защото е достъпна за всеки. При толкова много търговци проблемът с намирането на достатъчно клиенти е много по-голям отколкото при други услуги. Ето защо и курсовете, които са насочени към увеличаването на продажбите имат най-голям дял сред всички останали информационни материали и те са най-ненужният тип информация за хора като нас: творци.

Защо са ненужни повечето бизнес курсове за творците?

Проблемите на повечето от търговците днес са свързани основно с това, че предлагат едни и същи стоки. За да бъдат предпочетени от клиентите те трябва да опитат да ги впечатлят най-малкото с цена. Повечето бизнес курсове, които са насочени към търговията ще ви отворят очите за такива ловки похвати, които си играят с психологията и мисленето на клиента, че ще се изненадате как поговорката за продаването на краставици на краставичар става неадекватна.

Творците не са търговци на еднообразни стоки. Курсовете за търговци приемат, че имате едни и същи продукти и услуги и трябва да ги наложите на пазара по някакъв начин. Те няма да ви научат да бъдете изкусни творци, защото те не са насочени към тези проблеми, а към проблемите с еднообразието на стоки и услуги. Ако сте творци, вие трябва да мислите за бизнеса си много по-рано: от момента на идеята на това какво правите и какво ще предлагате. Ако вашите продукти и услуги са по-различни от тези на другите, тогава вие няма да имате проблема на еднообразието. Там ви е нужна много по-различна находчивост, която подобни курсове няма да ви дадат.

Моят опит с търговските похвати

Когато започнах да снимам видях, че техническите умения не са достатъчни и започнах да се информирам за различни начини да печеля повече. На български нямаше много информация и затова прибегнах до чуждестранни материали. В тях видях как се използват похвати, които работят в други култури, но не биха работили тук. Не само това, но тези похвати се основаваха върху манипулация с начина на мислене и психика на човека, опитвайки да прикрият стремежа за бърза голяма печалба зад умело комбинирани думи и престореност. Бързо се отказах от внедряването на тези "умения" в бизнеса ми, тъй като смятам, че ако човек има добри продукти и услуги не е нужно да се преструва, нито е нужно да манипулира купувача, но с чиста съвест може да покаже това, което е правил или което прави и да остави труда му да говори сам за себе си.

Извод

Ако ти, който четеш си творец, трябва да знаеш, че търговията с това, което правиш започва от зараждането на творбата в ума ти. Ако искаш да продадеш това, което правиш, трябва да не е същото като на всички останали. Ако имаш добър продукт, който не е като останалите, нямаш нужда от маниуплации, за да спечелиш овациите на клиентите си. Няма нужда да се преструваш, че това, което предлагаш е добро, но ще говориш с ясното убеждение, че това е така. Ако търсиш бизнес курсове, първо виж манталитета на клиентите си, икономическата обстановка. Научи се да се оценяш правилно, да държиш на цената си и да се отнасяш справедливо към всичките си клиенти.

Може проблемът с това, че не печелиш достатъчно да е и че си твърде различен и странен за клиентите. Може би трябва да правиш нещо, което е практично и достъпно за тях, но пак да не е "конфекция" или нещо, което се произвежда от всички. При снимането винаги има начин да оставиш свой отпечатък, било то с начина, по който използваш светлината или позирането, оформянето на обстановката или моделите, кадрирането или обработката. При филмите и видеата възможностите са на порядък повече, защото и сложността е на много по-високо ниво. Не е нужно да си странен, за да си различен от другите творци. Не е нужно да се състезаваш на ниво цена ако предлагаш продукт, който е с твоя отпечатък. Вижте Ферари. Те са просто коли, които не могат да събират много багаж и харчат много гориво. Въпреки това, мнозина мечтаят за такъв автомобил. Как се получва това? Замислете се и го приложете във вашата дейност.

Категории: