Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
15 юни, 2020
Тихомир Лазаров


Като човек, който работи с техника, която има електромагнитно излъчване, и покрай многото коментари за това дали е вредно или не реших, че е добре да проверя сам лично за себе си. Статията изразява личното мое мнение и измерванията, които направих с уреди, които купих за моя лична употреба. Смятам, че резултатите от това изследване може да са полезни и на други колеги, както и на много хора, които работят с подобни устройства и затова реших да ги публикувам тук.

Електромагнитна радиация същата ли е като ядрената радиация?

Това са две различни неща. Думата "радиация" означава "излъчване" или "разпространение". Ако имате цветя и те миришат, може да се каже, че те "излъчват аромат". Ако имате радиатор, който се загрява с топла вода, той разпространява (radiate, на английски) топлина. Затова и името му е със същия корен. Думата "радиация" сама по себе си не означава нещо лошо, а зависи какво се разпространява. Ядрената радиация се нарича още "йонизирана радиация" и е свързана с химични елементи, докато електромагнитната радиация се нарича "нейонизирана радиация" и е свързана с това какво става в околната среда след като мине ток по кабели. Електромагнитната радиация се нарича още ЕМИ (електромагнитно излъчване).


Какво представлява електромагнитната радиация?

Когато по кабелите върви ток, около тях възниква магнитно поле, което е като вълничка, която правите при раздвижване на вода, която вълничка отива на известно разстояние и се "удря" в бряг или друго препятствие, което е "приемник" на вълната.

Най-простичката антена представлява два кабела, по които минава променлив ток. Променливият ток е подобно като да свържете двата кабела с плюс и минус на батерия и после да ги размените и така повтаряте през определен интервал. Това променя посоката на тока. При стандартния променлив ток, който ние ползваме, това става 50 пъти в секунда, поради което променливият ток при нас е с честота 50 херца (Hz, херц - едицина за измерване на честота). Ако вие сменяте кабелите ръчно, честотата на излъчването ще бъде сигурно 1 или 2 херца, защото не сте толкова бързи. Така имате първия си излъчвател.

На основа на това колко е висока честотата, вълните се делят на няколко вида. В тази публикация ще говорим само за радио вълните, които са над 500 000 000 херца (500 MHz).

Когато видите, че дадена антена или безжичен предавател (например рутер) е на честота 2,4 GHz (2 400 000 000 Hz), това означава, че електрониката вътре в него сменя плюс и минус два милиарда и четиристотин хиляди пъти в секунда. За сравнения повечето радиа в страната са на честоти, които са от рода на 80-110 MHz (80 или 110 милиона херца). Това означава, че антената, която излъчва радио предаванията има техническа база, която сменя плюс и минус 20 пъти по-бавно отколкото стандартен безжичен рутер.

Как се предават данни по безжичен път?

Не може ли да се предават данни с излъчване от 50 херца? Отговорът е: да, може, но текущата технология е направена така, че това е неефективно. Простичко ще обясня как и защо са вдигнали честотата толкова много. 


Нека забравим антените в момента и да си представим, че използваме димни сигнали, за да си комуникираме. На два хълма имаме двама човека, които си говорят чрез димни сигнали и всеки от тях има часовник. Двамата събеседници са се уговорили, че в края на деня всеки от тях ще е казал на другия как му е името, но по кодиран начин, буква по буква. Решили са, че в рамките на всеки астрономически час те ще изпращат определен брой димни сигнали, като броят сигнали ще бъде равен на номера на буквата от азбуката. Например буква "А" ще бъде 1 сигнал в рамките на 1 астрономически час, а буква "Я" ще бъде 30 сигнала в рамките на 1 час. По този начин, за да си предадат информация те трябва да броят колко димни сигнала има в рамките на всеки астрономически час и да видят на коя буква съответства. Така в рамките светлата част на деня (16 часа) може да си предадат съобщения, които са дълги 16 букви, защото всеки час може да съдържа информация само за една буква.

Точно така се изпраща информация и при радио излъчването. Това не е единственият начин, но е един от най-разпространените (наричан още "честотна модулация"). За частичка от секундата се изпращат множество сигнали, които означават определена кодирана информация. Колкото повече са данните, толкова повече интервали от "часове" ще бъдат използвани за предаването. Ако искаме данните да бъдат изпращани за по-кратко време, трябва да увеличим броя сигнали за единица време. Ако за 50 сигнала в секунда (говорейки за 50 херца) изпращаме 50 букви, то за да изпратим текст от 1000 букви (това са 2-3 изречения), ще трябва да изчакаме 20 секунди. Това за днешните стандарти е твърде бавно. По тази причина някой е решил не да оптимизира тази технология, но да увеличи честотата. Ако честотата се увеличи на 500 херца, тогава ще можем да изпращаме същия текст 10 пъти по-бързо. Ако честотата е 2 400 000 000, текстът ще бъде изпратен мигновено.

Истината е, че за текст не ни трябва кой знае каква висока честота, но ако решите да изпращате видео в реално време, там данните са с доста по-голям обем и това е причината, поради която днешната технология оправдава по-високата честота.

Как да измерим електромагнитното излъчване?

Тъй като думата "радиация" първо се свързва с атомните централи, може би си мислихте, че се измерва с гайгеров брояч или т.нар. дозиметър. По-горе бях описал, че тази радиация е друга. Излъчването от безжичните устройства и антените се измерва с друг уред, който е нещо като радио приемник, който прави анализ на мощността и честотата на сигнала и показва стойност, която се измерва в няколко приети единици. В текущия случай ще показвам резултатите в микроват на квадратен сантиметър. На места в документации това е отбелязано като "uW/cm2", а не "mW/cm2", защото "mW" се използва за "миливат".

W (ват) е единица за мощност. Тя не е единствено свързана с електромагнитно излъчване. Например, мощността в конски сили може да се превърне във ватове. Това колко силно грее печката ви също може да се измери във ватове. В случая това е радиочестотно излъчване на квадратен сантиметър. Главният въпрос тук е какво става с кръвта ви, с вътрешните ви органи, с клетките, с психиката ви, когато имаме електромагнитна вибрация, която се повтаря над 2 милиарда пъти и е с определена мощност на дадена площ (каквото измерва уредът). Има ли изследвания? За това можем да се обърнем към изследвания върху хора, растения и плъхове, които са правили доста хора до момента, но за това по-нататък в статията.

Излъчването на телефоните официално се представя в единици, наречени SAR, което е съкратено от Surface Absorption Rate (мярка за поглъщане на повърхност), като тази величина обръща внимание основно на количеството топлина, което се генерира вследствие на излъчването. В тази статия ще се придържам към единицата "микроват на квадратен сантиметър", с която са установени стандарти в различни страни изобщо за електромагнитното излъчване.


Каква е все пак връзката между топлината и излъчването? Чували сте, че с радарна техника се занимават военните. Войниците открили, че когато им е студено и застанат пред радара, се затоплят. Така са открити микровълновите печки. Те са мини радари в кутия. Тези радари работят на честота 2,4 GHz. На тази честота реагира водата и се затопля. Други честоти влияят на други материали, но специално при микровълновите се използва честотата, на която реагира водата и се затопля. Затова като сложите в микровълнова печка парченце пластмаса и чаша с вода се затопля единствено водата. Това е феномен, на който е редно да обърнете внимание и ще го повторя отново, че ако сложите празна и суха чаша от керамика или от пластмаса в микровълнова печка за 1 час дори и после измерите температурата вътре, няма да бъде изобщо топло. Обаче ако сложите вода, само за минута невидимата вибрация от радио вълните ще подейства и водата (само тя) ще започне да загрява много бързо. Този тип затопляне не е същият както топлообмена при излъчването на топлината от камина, да кажем. Ако микровълновата печка работеше на друга честота, водата нямаше да загрява. Интересно, нали? А това какъв е вкусът на храната от микровълнова е нещо, което вие самите може да си прецените.


Клетките на мобилните оператори (не всички), Wi-Fi в телефоните, таблетите, смарт часовниците, смарт хладилниците, лаптопите, рутерите, работят все на тази честота. По тази причина някой е решил да въведе единицата SAR, но както казах, тя няма достатъчен широк поглед за влиянието на излъчването. Разликата между микровълновата печка и лаптопа ви е в мощността, на която работи излъчвателят. Микровълновите са на по-висока мощност, но при всички положения загряват водата в околността си (включително и течностите в тялото ви). Как влияят тези невидими вълни върху тъканите, мускулите, кръвта след като определена честота влияе на водата, а ние самите сме в голяма част вода?

Какъв уред използвах за измерване?

Радио вълните имат ориентация. Те може да са обърнати по най-различни начини. Всичко зависи от излъчвателя и как после тези вълни са отразени и насочени чрез способите за тази цел (например пасивни антени). На пазара има основно два вида уреди. Едните са по-евтини и те приемат излъчването само в една орентация и някога е нужно уредът да се заъврти или наклони, за да се измери същинската стойност. По-скъпите уреди са с триосово измерване, т.е. имат 3 приемника (по X, Y и Z), като те правят анализ на стойностите след това.

Първоначално си взех евтин, който струваше между 60 и 90 лв. С него започнах да виждам, че има значително излъчване от различни устройства, но в момента, в който ми каза, че от безжичния ми рутер няма абсолютно никакво излъчване, се усъмних много във валидността на данните. След немалко гледане на по-скъпи уреди се спрях на един, който струваше малко над 600 лв, който знаех, че го използват хора, занимаващи се с радарна техника, както и гледах сравнителни измервания на него с по-скъпи уреди (да по-скъпите са над 3 000 лв). Купих триосов уред Extech 480836.

 

Уредът измерва радио честоти в диапазона 50 MHz - 3,5 GHz. Това означава, че смущения от електрическата мрежа, които са в нискочестотния обхват (50 Hz) няма да бъдат засичани, а ще се измерват само високочестотни такива. По-евтиният уред измерваше и нискочестотни, а беше едноосов и беше видимо, че не показваше коректни резултати (например на безжичния рутер показваше 0.00 uW/cm2).

Ако искате да измерите нискочестотните излъчвания, които са от електрическите кабели, трябва да потърсите съответен уред, който е за този честотен обхват. Скъпите (които струват няколко хиляди) са често комбинирани за ниски и високи честоти или позволяват да се измерват много по-високи честоти. С използвания от мен уред не може да се измерят антени, излъчващи повече от 3,5 GHz (т.е. не мога да измеря 5G антени, които излъчват между 30 GHz и 300 GHz).

Тестови постановки

Освен техниката, с която обикновено работя, помолих мои познати да тествам и техни устройства и така да има по-широк спектър от данни за тези, които четат тази статия.

Измервателното устройство беше настроено на микроват на квадратен сантиметър и показваше стойностите в реално време без да използвам функции за средна или максимална стойност (каквито уредът има). Стойностите варират по 2-3 пъти в секунда, но може да се прецени каква е приблизителната средна стойност в ситуацията.

Според калибрацията на уреда, стойност от 0.4 uW/cm2 е долната граница, в която показва, че излъчването е опасно. Повече за самите стойности, стандартите, които са установени, изследвания от официални и независими източници ще говоря в края на публикацията, но нека засега да приемем, че всичко от 0.4 нагоре се води опасно.

При всяко от устройствата по-долу мерих стойности от разстояния, които са свързани с реалната им работа, например до самото устройство (примерно телефон на ухото), на около 60-70 см от него (главата ви на разстояние от таблет) и т.н.

Тестовете бяха направени на места, където нямаше други излъчвания, защото уредът щеше да отчете всички тях в едно.


Лаптоп

В дните, в които живеем настолният компютър стана малко като "отживелица", освен за тези, които всъщност знаят защо го имат. Настолният компютър дава много повече мощ за същата сума пари, отколкото ако платите за лаптоп и не е случайно, че много хора, които се занимават с работа, която изисква повече изчислителни ресурси предпочитат настолните компютри. Но, да се върнем отново към масовата реалност, където повечето хора ползват лаптоп, защото е мобилен и може да го използват на всяко място, имайки интернет чрез удобството на безжичната връзка.

Това устройство може да има включени няколко компонента за безжична връзка: Wi-Fi и Bluetooth. И двете технологии са обикновено на честота около 2,4 GHz, като разликата е основно в мощността на излъчване и в протокола, по който си комуникират устройствата помежду си. Bluetooth се използва за устройства в близост до 2-3 метра, докато Wi-Fi е с много по-широк диапазон на излъчване, което изисква и повече мощност (което пък харчи повече ток или повече от батерията).

f

Wi-Fi сигналът върху самия лаптоп е със сила 4 - 6 uW/cm2. Там са ръцете ви. На разстояние около 30 см от него стойността пада до около 1.5 - 2.2 uW/cm2. Ако лаптопът ви е върху коленете или корема, долу горе това е излъчването, което ще има върху важни органи в близост (сърце, слабини). На около 60 - 70 см (долу горе където е главата ви) уредът показа 0.6 uW/cm2. Има лаптопи, които са метални отдолу и това донякъде екранира безжичната антена в долната част, но пак стойността е около между 0.4 и 1.0 uW/cm2. Излъчването беше тествано и на стар лаптоп и излъчването от него в горната част беше пак същата както при 30 см и 60 - 70 см в теста по-горе.

Когато работите активно с включен Wi-Fi и използвате интернет, през който се вършат мрежови задачи, излъчването, за което пиша (4 - 6 uW/cm2), е почти постоянно. Дори да не правите нищо на компютъра, приложенията, които са пуснати (отворени сайтове, програми за чат, имейл клиенти и т.н.) може да вършат нещо на заден фон, като това да проверяват дали имате нови съобщения. Колкото повече интензивен е интернет трафикът, толкова повече може да бъде излъчването.


Безжична мишка, клавиатура и графичен таблет

Устройствата, които се използват в близост до друго обикновено комуникират по безжичен начин по Bluetooth, каквато е ситуацията с безжичните мишки, клавиатури, както и графични таблети, каквито много фотографи, художници и хора, които се занимават с някаква форма на дизайн използват.

Безжичната мишка не излъчва нищо ако не се използва, но при мърдане, стойността, която показва уредът е между 1 и 1.8 uW/cm2. Тестът беше направен на обикновена мишка, която е с 3 бутона. При мишка с кабел няма никакво такова излъчване.

При безжичната клавиатура излъчването зависи от това къде е антената в самата клавиатура и колко е далеч клавиатурата от компютъра. Там, където е антената излъчването е по-значително (между 0.8 и 9 uW/cm2), като голямото излъчване се достига ако клавиатурата е далеч или е спрян Bluetooth на компютъра. В далечния край на антената излъчването (при свързано устройство) е 0.02 uW/cm2. При писане, излъчването скача на около 1.0 uW/cm2. Ако клавиатурата се свърже с кабел няма никакво излъчване. 


Не съм правил тест с мишка, която е по-далеч от устройството, но предполагам, че излъчването ще скочи.

Абсолютно същото е и с графичния таблет ако е с безжична връзка. При неизползване няма излъчване, но при използване излъчването е около 1.0 uW/cm2.


Безжичен рутер

Рутерът, с който тествах е 2,4 GHz и е разположен в дървен шкаф. Въпреки, че никой не си слага рутера на главата, все пак реших да измеря какво става ако уредът е директно до рутера и резултатът беше около 50 uW/cm2. Може би е излишно да казвам, че това е изключително висока стойност. На около 1 метър от рутера стойността беше 0.54 uW/cm2, а на около 2 метра — 0.19 uW/cm2. Падането на мощността е логаритмично, т.е. с удвояването на разстоянието мощността намалява четири пъти.

Тествах и безжичен рутер, който имаше едновременно излъчване от 2,4 и от 5 GHz (това да не се бърка с 5G мрежите, където "G" означава "generation" или "поколение" и там честотите са между 30 и 300 GHz). При този рутер на около 2 метра от него излъчването беше около 1,8 uW/cm2. 


Рутерът има няколко входа и изхода за мрежови кабели. Ако се абстрахираме от безжичната му способност, той играе роля и на "разпределителна кутия", където може да влезе 1 кабел, по който върви входящият интернет и тази връзка да се разпредели по кабел (или безжичен път) до няколко устройства. Безжичната връзка е като допълнителна функция на рутера. Устройство, което е без безжична връзка и върши почти същата работа се нарича "суич". Рутерът върши още някои неща и още се нарича "интелигентен суич". Може да превърнете всеки безжичен рутер в интелигентен суич като му изключите Wi-Fi и работите на него по кабел.

Аз лично препоръчвам да ползвам интернет кабел, който е тип FTP, а не UTP, защото първият има допълнителна изолация срещу смущения от захранващи кабели. В края на статията съм посочил как да се спре и Wi-Fi на рутера, защото ако работите по кабел, но е включен Wi-Fi цялото упражнение става безсмислено.


Таблет

Таблетът е устройство, което може да има връзка към мобилните оператори, може и да няма, но във всички случаи то има Wi-Fi. Сигналът, който излъчва с Wi-Fi е между 4 и 6 uW/cm2, както и при лаптопа, но от време на време имаше много по-големи пикове от рода на 11-17 uW/cm2. При изключен екран на таблета пак продължава да излъчва, но от време на време. По този начин "проверява" дали имате например имейл или съобщение в социалните мрежи или каквото друго имате, за което получавате известия на устройството. Това означава, че дори таблетът да е в чантата или раницата ви и не го използвате, ще продължава да излъчва, стига да има батерия.


Тези пикове са на интервали, които видях, че са на някога на 5-10 секунди, а друг път на 30-40 секунди. Когато работите активно с него и използвате интернет връзка, това излъчване е постоянно, като например ако гледате филм през таблета, при който постоянно се дърпат огромни количества данни на порции. Като цяло излъчването по Wi-Fi е идентично при всички устройства, които имат Wi-Fi функция. Идентично е и излъчването от таблета както беше посочено при лаптопа, когато главата ви е на 60-70 см от него: 0.6 uW/cm2.


Мобилен телефон

Тествах няколко телефона: смартфон iPhone, смартфон с Андроид операционна система и 2 стари телефони с бутони. Тестовете, които направих са при говорене по телефона, при използването на мобилни данни и при използването на Wi-Fi.

Общото при всички смарт телефони е, че най-голямо е излъчването при използване на Wi-Fi и стойностите са както при таблетите и лаптопа. Телефонът при изключен екран и включен Wi-Fi от време на време има пикове точно както таблетът. Когато се включи екранът се предполага, че вие започвате да работите активно и тогава пиковете стават почти постоянни (в зависимост от това какво правите с телефона и каква мрежова дейност извършват инсталираните ви приложения).


Отново да напомня, че пиковете при активно ползване (и при заключен екран) са между 4 и 6 uW/cm2 директно измерено на устройството и около 0.6 uW/см2 на около 60-70 см от него. Ако устройството се ползва от дете, ръцете му са по-къси и излъчването към главата ще е по-високо. Имаше и по-големи пикове, като 7-9 uW/cm2. Пиковете са нещо, на което трябва да обърнете внимание особено ако носите телефона в джоба си или някъде близо до тялото, защото това ще облъчва повече.

При изключен Wi-Fi и работа само с мобилни данни излъчването при активна работа е между 0.4 и 4 uW/cm2. Тествах и на по-нов смартфон (този на снимката е от 2015-та година), на който имаше инсталирани повече приложения. Там излъчването беше средно 7-8 uW/cm2 и на мобилни данни, като имаше пикове до 30 uW/cm2. Възможно е причината да е от повчето инсталирани приложения, които извършват някакъв интернет трафик. Възможно е и по-новите операционни системи да имат по-особено поведение и да пращат много повече информация за устройството ви и поведението ви на него. Последното е само догадки, но измерванията показаха, че пиковете може да са доста по-големи от 4-6 uW/cm2 в зависимост от приложенията на телефона (аз избягвам да инсталирам каквито и да било допълнителни приложения, освен ако не са крайно нужни за работата ми).


Най-голяма разлика между различните видове телефони имаше при говорене по телефона. Най-малко излъчване имаха телефоните с Android. Там стойностите бяха от 0.6 до 1.0 uW/cm2 измерено директно до телефона. Това означава, че ако говорите от разстояние (на високоговорител) излъчването ще е в пъти по-малко.


Значително по-голямо излъчване имат iPhone-ите по време на разговор: над 2.0 uW/cm2.


Най-голямо излъчване имаха старите телефони с копчета, като там стойностите бяха шокиращо високи: 100-500 uW/cm2.

Тестът със стария телефон с копчета беше повторен на друг модел на друго място и показа същите огромни показатели.

Ако смятате, че електромагнитното излъчване ви притеснява, тогава не говорете по телефоните си до главата. Ако можете, говорете на високоговорител или си намерете hands free, което е антирадиационно. Ако говорите с телефона до главата и имате включен Wi-Fi или мобилни данни, да знаете, че ще има периодични пикове със средни стойности между 4 и 6 uW/cm, докато телефонът ви е до главата. При разговор с телефона до главата е добре да са ви изключени Wi-Fi и мобилните данни, тъй като тяхното излъчване е по-голямо от това при говорене по телефона (ако и то да е над 0.4 uW/cm2).

Помнете, че излъчването от всички тези устройства, които работят безжично (телефони, таблети, лаптопи) го има и при неизползване на устройството, стига то да е в работен режим. Телефоните са точон такъв вид устройства, които са винаги в работен режим и дори да не говорите по тях или да не гледате нещо в интернет, те постоянно си "шушукат" с клетките на мобилните оператори, питайки с коя клетка си имат работа, колко е силен сигналът от клетката (и обновяват силата на сигнала на иконката на телефона). Това става постоянно, иначе как бихте получили позвъняване или SMS съобщение ако нямаше постоянно връзка с клетката на оператора? По същия начин ако са ви включени мобилните данни или Wi-Fi имате постоянно питане (с много по-висок интензитет) за това дали има някаква интернет активност: дали имате съобщения по някое от приложенията, дали имате "лайкче" в социална мрежа, дали имате имейл и т.н. Това става и когато телефонът не се използва, но има батерия. Излъчването по време на проверяването на интернет активността е в пъти по-голямо.


Аксесоари - жични и безжични слушалки, hands free

Направих тестове със слушалки, които бяха жични, както и такива, които са безжични (с Bluetooth). Ще започна с жичните слушалки.

При тях има предаване на излъчването по кабел, но е в по-малък размер. При работа с Wi-Fi излъчването от телефона е най-голямо и най-голямо е излъчването и по кабела: около 4 пъти по-малко отколкото измереното на телефона. При различните смартфони излъчването беше различно при разговор, защото самите измервания при тях бяха различни. При iPhone при разговор беше отчетено около 0.6 uW/cm2 при разговор, докато при Андроид беше под 0.2 uW/cm2.


При ползване на Wi-Fi с включени слушалки излъчването е значително. Около 0.6 uW/cm2 беше излъчването и при активно използване на телефон с включен Wi-Fi (без значение от това дали е iPhone или не). Например ако слушате музика през телефона си и имате включен Wi-Fi, без значение дали музиката е на телефона ви или не, телефонът ще прави заявки към сървърите, което ще прави пикове в излъчването, които пикове ще се предават по кабела до ушите ви, но в по-малки стойности.

Добре е да знаете, че при увиване на кабела се качва и честотното му излъчване (което знае всеки техник, който се занимава с трансформатори). На снимките по-горе се вижда какво става с увит кабел и с прав.

Със същите показатели е ако използвате слушалки включени към лаптоп, който има включен Wi-Fi: 0.2 - 0.6 uW/cm2.


Не е така обаче, с безжичните слулшалки. Те действат точно както действат Bluetooth мишките и клавиатурите. Те са на честота 2,4 GHz и комуникират с устройството (телефона). Докато при мишката и клавиатурата данните, които се предават са координати и тип натиснат клавиш, при слушалките се предават звукови данни, които са хиляди пъти повече като обем и това изисква много повече "димни сигнали" и от там излъчването е значително по-голямо. При слушалките няма значение дали телефонът и таблетът е с включен Wi-Fi, защото самите те са просто предаватели и приемници на сигнал до устройството. Измерените стойности при безжичните слушалки бяха между 4.0 и 7.0 uW/cm2 почти постоянно.

Продават се (и не са много разпространени) слушалки, които до едно положение имат кабел и звукови мембрани, а след това продължават със силиконови тръбички, които влизат в ушите. Така звукът се предава в последните 40-50 см по въздушен път и кабелите не стигат до главата ви. В чужбина продават такива и ги наричат "Air Tube" или "антирадиационни слушалки". Принципът е подобен на лекарските стетоскопи.

Към "аксесоарите" бих сложил и автомобилите, които имат вграден Bluetooth, с който могат да си комуникират с мобилните ви устройства. Като знаете какво е излъчването от текущите примери, предполагам може да направите догадки дали е голямо или малко, когато сте в такъв автомобил.


Радио трансмитер за светкавици

Да се върнем малко на фотографията. Светкавиците, които използваме често се светват с помощта на радио предаватели, които са върху фотоапарата и радио приемници, които са върху светкавицата. Измерих какво се получава при работа с Elinchrom Quadra, но предполагам подобно ще е излъчването при повечето такива трансмитери. Има излъчване от приемника, но то беше за по-малко от 5 секунди при включването му. След това излъчването спря. При светване на светкавицата от предавателя, който е на фотоапарат (и до главата ви) има частичен пик от 0.06 uW/cm2.


Около 0.2 uW/cm2 беше излъчването, когато сменях мощността на светкавиците през радио предавателя, но беше само в момента на натискането на бутона. Като цяло излъчването от тези устройства е много малко, сравнено с по-горе изложените данни.


Безжичен микрофон тип брошка

Ако снимате видео или записвате някакъв вид звук (може да сте музиканти или певци) сигурно сте се сблъсквали с безжичните микрофони. Излъчването от тези устройства е подобно на Wi-Fi от лаптопите. Те работят на честота, която е между 600 и 700 MHz (или 0.6 - 0.7 GHz). Комуникацията при тези устройства е интензивна, защото целта е да се улови максимален звуков диапазон с максимално качество, което вече да се обработи от следващите устройства (усилватели, записващи устройства и т.н.). По тази причина се очаква излъчването от тях да е значително. Това показа и измерването.


Приемникът беше с много малко излъчване, близо до нулата, докато предавателят, който се закача някъде върху човека, който говори показваше стойности между 10 и 30 uW/cm2. Излъчването по кабела от самия микрофон тип брошка беше около 5 uW/cm2. 


Водомери с дистанционно отчитане (смарт водомери)

Измерих водомери за топла и студена вода на Siemens. Според спецификацията на водомерите, те се настройват по инфрачервен път (дистанционните на телевизорите управляват по инфрачервен път) вероятно от фирмата, която инсталира водомерите. Според спецификациите на тези водомери (радио модулът е WFZ 661 ) те могат да се настроят по няколко начина: излъчване от 8:00 до 18:00 всеки ден, като един ден от седмицата не излъчва (обикновено: неделя) или излъчване първите 4 дни в месеца на всеки 128 секунди (а през останалите дни на всеки 4 часа). Тези, които тествах имаха излъчване през първите 4 дни от месеца като на всеки 2 минути излъчваха 2 сигнала: единият около 0.4-0.5 uW/cm2 и няколко секунди след това още един пик от около 1 uW/cm2.

Измерванията бяха направени на около 50-60 см от водомерите.


Powerline адаптери

За тези, които не знаят какви са тези адаптери, това са устройства, които позволяват предаването на сигнал от рутер по кабелите от захранващата мрежа. Така ви спестяват опъването на допълнителни мрежови кабели ако искате да свържете рутер с устройство, което е по-далеч, но не искате да ползвате безжична връзка. Адаптерите са определено интересни като идея. Включват се в два контакта. Единият адаптер е близо до рутера и е свързан със стандартно мрежово кабелче към него. Той модулира ("превежда") сигнала от рутера и го предава по кабелите за захрването. Другият адаптер е включен в контакта близо до устройството, което искате да свържете с кабел и от него до това устройство имате кабелче. Така връзката между двата адаптера са кабелите, които са вече в стените ви. В много от новите жилища има инсталирани мрежови кабели в стените и това не е необходимо, но за тези, които нямат тези устройства може би ще им привлекат вниманието. Аз имах възможността да измеря излъчването от тези устройства и не очаквах подобни резултати. От самото устройство има излъчване от около 0.5 - 1.0 uW/cm2, но по-интересни са резултатите, когато се измери близо до стените, където минават кабелите в стените. Измерих места, където имаше контакти (без да е включено нищо в тях) и излъчването беше между 2.0 и 5.0 uW/cm2. С други думи, жилището се превръщаше в един голям излъчвател. Излъчването намаляше с увеличаване на дължината на кабела от адаптера, който е включен към рутера.  Където имаше повече кабели в стената един до друг (обикновено вървящи хоризонтално на около 15-20 см от тавана), излъчването беше по-силно вероятно защото се комбинират излъчванията от няколко кабела един до друг. Измерването беше направено на около 5-10см от стената. Това означава, че в самата стая излъчването ще намалява, но навсякъде по стените, където има кабели има не малки стойности. Често минават кабели точно зад възглавниците на спалните и подобно излъчване би се отразявало върху главите на спящите.

Клетки на мобилни оператори

Измерих поне десетина места, където имаше клетки на мобилни оператори, като също измерих и мястото точно под клетката (на последния етаж на блок) и в околността. Излъчването от клетките е много малко когато си точно под клетка, която е инсталирана на блок.


Излъчването е значително към сградите в съседство. Излъчването зависи много от типа клетка и мощността му пада четири пъти при удвояването на разстоянието до източника. Ако на 20 м мощността е 8 uW/cm2, то на 40 м мощността ще е 2 uW/cm2.

Дърветата играят голяма роля в частичното блокиране на сигнала (особено голямо блокиране ако има антени с по-къса вълна като 5G антените). Ето тук може да видите пример за измерване (вляво) с директна видимост към антената, а вдясно - зад листата на дърветата.


Обновяване (9 юни, 2021): Скоро измерих излъчването в офис комплекс, който имаше 2 сгради с топла връзка. Върху една от тях имаше няколко антени на мобилни оператори. Под тях измерването показваше около 0.3 - 0.4 uW/cm2. Срещу тях, обаче показваше между 40 и 60 uW/cm2. Точно така четиридесет до шестдесет.

2G клетките са на честота до 450 MHz (0.45 GHz), доколкото знам, а 3G клетките са до честота от 0.45 до 3 GHz. 4G клетките, доколкото знам са често на честота около 1.8 GHz. Не знам коя клетка коя е като ги видя, но измерих най-различни и стойностите бяха високи, когато човек е между 20 и 200 метра от нея, като имаше стойности между 0.5 и 6.0 uW/cm2.


Имаше едно специфично място, където имаше градинки, детски площадки и там излъчването беше 8.0 - 11.0 uW/cm2. 


Дърветата и парковете влияят на сигнала като го ограничават в зависимост от гъстотата на растителността. В малко паркче, на което на 20 м по-нататък измерих стойности от 2 uW/cm2, вътре беше 0.5 uW/cm2.

Как да спрем Wi-Fi на рутера?

Ако решите, че излъчването от лаптопа ви е силно и искате да работите по кабел е добре да знаете, че е добре и да спрете Wi-Fi функцията на компютъра, както и на рутера, иначе излъчването ще си го има пак. Спирането на Wi-Fi на компютъра много хора знаят как става, но при рутера е малко по-особено.

За да спрете Wi-Fi е добре да сте си подсигурили кабел, защото иначе няма как да се свържете след това. По-добре е първо да се уверите, че кабелът работи и тогава да спрете Wi-Fi от рутера. Като свържете компютъра с рутера по кабел изключете Wi-Fi на компютъра и се уверете, че имате интернет. Така ще сте сигурни, че връзката ви към рутера е по кабел и тя работи. Някои рутери имат бутон за спиране на безжичната връзка, но болшинството нямат. За да направите спирането, трябва да влезете в настройкоите на рутера през специален интернет адрес, който отваряте като интернет сайт в браузъра си. Различните рутери имат различен такъв адрес, но най-честите са:

Ако не се отвори "сайт" с настройките на рутера (или с полета за име и парола), тогава трябва да намерите адреса му по следния начин.

Ако сте на Windows, тогава натиснете Windows клавиша (с прозорчето) + буква R и ще ви се покаже поле да напишете команда. Напишете "cmd" и след това натиснете "Enter". Ще видите черен екран. Там напишете "ipconfig" и натиснете "Enter". Ще ви се изпише информация за текущата връзка към мрежата и там, където пише "Default Gateway" ще видите адрес, който е адресът на рутера.

Ако ползвате Linux oтворете команден терминал, което на Linux става като в поле за търсене на приложение или команда напишете "terminal" и натиснете "Enter". В прозорчето напишете команда:
route -n

Натиснете "Enter" и под колоната "Gateway" ще видите адреса на рутера.

Ако сте на Mac OS X от лупичката вдясно горе напишете "terminal" и натиснете "Enter". В прозорчето, което ще ви се появи напишете следната команда и натиснете "Enter":
route -n get default

Вижте какво пише срещу "gateway" и това е адресът на рутера.

След като вече имате адреса на рутера го напишете в браузъра както отваряте интернет сайт и вероятно ще ви се покаже прозорец с име и парола. Различните рутери имат различни имена и пароли по подразбиране, но при повечето името за вход е "admin", както е "admin" и паролата, а при някои паролата е празна. Ако не може да влезете в рутера си така, потърсете какви са по подразбиране името и паролата за вашия модел използвайки в търсачката следния текст: "default user name password МАРКА_НА_РУТЕР". Вътре в настройките се ориентирайте къде пише "Wireless" и там спрете функцията. Може да я активирате по същия начин ако сте свързани с кабел към рутера.

Има рутери, които са инсталирани от мобилни оператори, в които не може да се влезе поради ограничения, наложени от самите оператори. В този случай, ако искате да спрете Wi-Fi излъчването на рутера, може да се наложи да им се обадите и да им кажете да го спрат те.

В краен случай може да увиете алуминиево фолио около антените, което ще намали сигнала от рутера (може да го проверите после по броя "чертички" ако пуснете за момент Wi-Fi на компютъра си и после го спрете отново).

Поглъщане на сигнала от тялото

Тялото поглъща или, най-малкото, екранира част от сигнала, защото ако измеря дадено устройство и след това мина между измервателния уред и излъчвателя, стойността е 3-4 пъти по-малка.

Опасно ли е излъчването?

Официалните институции, като Световната здравна организация (СЗО) през 2006-та година (https://www.who.int/peh-emf/publications/facts/fs304/en/) публикуваха изявление, че имало голямото финансиране за изследване на ефектите от ЕМИ и не видели връзка между заболеваемостта (особено раковите заболявания) и излъчването от радио честотите. През 2007-ма публикуваха друга статия, в която казаха, че все пак имало някакви възможни влияния ако излъчването било над 0.3 или 0.4 микротесла (което uW/cm2 е над 212 uW/cm2). Доколкото ми е известно в момента СЗО казват, че "има вероятност" излъчването да причинява рак, но "не било много сигурно".


В съшщото време има множество независими изследвания, при които стойности дори под 0.4 uW/cm2 се водят за доста опасни, които може да видите в таблици, публикувани в сайта https://bioinitiative.org/rf-color-charts/.Там  може да видите и кои са тези, които са направили изследванията и през коя година е станало това. 

Стандартите, които са установени отделно за всяка страна в момента показват, че ограничението за България е 10 uW/cm2 (в единиците, които разглеждам в тази статия), а например в САЩ, Германия, Канада и други ограничението е 1 000 uW/cm2. В таблицата по-долу стойността, която ни интересува е в последната колона, като там е W/m2, което като се умножи по 100 се получава uW/cm2.

До момента няма установени единни световни стандарти. Всичко се решава отделно за страната. Според друг документ (от този сайт) преди време в България стандартът е бил с максимум 2,4 uW/cm2. В момента е 5 пъти повече.

Разсъждавам, че сме едно от първите поколения, на които масово се тества тази технология и са изминали около 25 години, откакто е достъпно (и сравнително евтино) за обикновения човек да има досег с високочестотни радиоизлъчващи устройства. Уврежданията на тялото могат да бъдат бавни и това няма как да се каже, освен ако не мине време, а дали 25 години са достатъчно време? Дали заболяванията, които в момента някои от вас имат са причинени именно от това излъчване? Аз няма как да ви кажа, но нищо не ви пречи да ограничите доколкото можете излъчването и да дадете време на тялото да реагира.

Самите измервателни уреди, които съм ползвал (3 на брой) имат стойност от 0.4 uW/cm2 над която обикновено започва да дава индикация, че излъчването е опасно. Защо производителите биха сложили тази стойност ако няма опасност? Според това, което видях по-горе, тази стойност е основана на стандарти, които са били заложени в дадената страна по това време.

Независими изследователи са направили сайт, в който публикуват материали за резултатите, които са намерили при електромагнитно излъчване с различни стойности. Сайтът е bioinitiative.org. В него може да видите удобно разположени таблици, които показват при какви граници какви аномалии са се случвали. Ще публикувам няколко от таблиците във възходящ ред на излъчването измерено в uW/cm2:


Знам случай, в който носене на мобилно устройство във вътрешния горен джоб е предизвикало сърдечни аномалии на иначе здрав човек, като тези аномалии са изчезнали няколко месеца след като е спрял да носи устройството там. Знам хора, които твърдят, че имат загуба на слуха на ухото, с което говорят по телефон. Един от тях беше на около 40 години и ми сподели това през 2004-та, когато за първи път видях устройство, което измерваше електромагнитно  излъчване и ми демонстрира какво става като говориш по телефон. Този човек ми каза, че има значителна загуба на слуха на дясното ухо, по което говорил, и си е взел телефон, който е с по-малко излъчване. Има свидетелства за рак на гърдата на жени, които носят телефона близо до гърдите си. Според други независими източници проблемите в мозъка от радиочестотното облъчване се появяват след 20-40 години.

Малко пример от историята: ДДТ е бил инсектицид, който се е ползвал в продължение на поне 30 години преди да бъде забранен официално в САЩ, а 10 г. по-късно и в България), защото причинявал рак. Не само това, но има хора, които са получили и Нобелова награда през 1948 г. за това как ДДТ бил полезен срещу разни болести. По същия начин е и с азбестът, който едно време е бил модерна изолация, а днес хората се страхуват да се доближат до него, защото е доказано, че причинява вреди, които не се отразяват веднага на тялото, а след време (както и ДДТ). Би ли се повторила историята?

Имаме ли доказателства за вреда от електромагнитното излъчване, което е на свръхвисоки честоти или трябва да изчакаме още 20 години? Кой е обект на тестване и какво гарантира безопасността на тези тестови резултати след като е възможно резултатите да се видят след 20-30 години, които все още не са изминали?

При всички случаи имаме две доста поляризирани мнения: на официалните институции и на независимите лаборатории, които твърдят, че техните изследвания биват пренебрегвани.

Ето едно интересно видео от научна конференция:


Преценката и допълнителното изследване на това дали са опасни радио излъчванията оставам на вас.

Какво казват производителите на мобилни телефони?

Проверих какво пише в условията за ползване на устройството на iPhone и на андроидски телефон и при iPhone видях, че има ясно написано предупреждение да не се държи телефона близо до тялото (в частност, в джоба ви). Ако нямаше никакви проблеми с устройството, защо биха го писали? Подобно предупреждение не успях да видя в условията за ползване на андроидските телефони, ако и да имаше намекване за подобно нещо.


Екраниране и предпазване от радиочестотно излъчване

Според учебниците радиочестотното излъчване се влияе от метал и подобно на огледало, което отразява светлина, може да се "отрази" излъчването посредством подходящо подредени метални обекти. По този начин клетките на мобилните оператори насочват сигнала в определена посока. По този начин радарите насочват сигнал.

По тази причина реших да видя дали алуминиевите щори, които имам вкъщи предпазват от сигнала и бях приятно изненадан, че намаляваха сигналите от клетките на операторите около 3 пъти. Това означава, че ако нямате щори, но имате излъчване от оператори или поне по права линия виждате клетки на антени, е добре да сложите щори. Дори щорите да са отворени (не вдигнати, а отворени), това пак предпазва неколкократно.

Купих си метална ситна мрежа като за комари, която е с квадратчета около 1 - 1,5 мм и тя екранира допълнително, като измерванията паднаха почти тройно на това, което беше преди и сега имам 9 пъти по-малки стойности отколкото без щори и без ситна мрежа.

Ако си загърнете телефона в алуминиево фолио и някой ви се обади, ще му се каже, че телефонът ви е изключен. Фолиото екранира вълните. Опитах да екранирам излъчването от телефон чрез лист алуминиево фолио, който беше по-голям от телефона (около 15 х 21 см или половин лист А4) и наистина излъчването се намали няколко пъти. Ако фолиото е голямо колкото телефона (което би било удобно ако се сложи на гърба на калъф за телефон) излъчването почти нямаше разлика. По тази причина си мисля, че ако на вътрешната страна (към тялото ви) на раницата или чантата, в която носите телефон или таблет, сложите фолио, което е например в хартиен плик (за да стои право), ще блокирате излъчването към тялото ви ако не сте си изключили Wi-Fi на тези устройства.

Размисли за измервателните уреди

Повечето от хората, които работят професионално с антени измерването им, правилно отбелязват, че когато измерваш нещо в широк диапазон (както в случая 80 MHz до 3,5 GHz), може да имаш резултат, който е много раличен от това да отидеш до антената с уред, който ти позволява настройка на по-тесен честотен обхват и да замериш стойности. По подобен начин са и уреди, които измерват ниво на шум. Ако измериш шум само в честотния диапазон 3 000 - 5 000 Hz, а някой постоянно работи с къртач, може да заключиш, че нивата са абсолютно безопасни (защото силните честоти на къртача не са само в този диапазон). Човешкото ухо чува в широк диапазон (20 - 20 000 Hz) и измерването на само определени тесни честотни граници не е много меродавно за каквито и да било заключения относно влиянието на такива честоти.

Подобно е и измерването на т.нар. "плътност мощността на електромагнитното поле". Не е случайно използването на термина "плътност". Ако решим, че при честота 900 MHz имаме вълни разположени така | | | | |, а при 3 GHz вълните са || || || || ||, то комбинираната плътност ще е по-висока от рода на ||||||||||||.

Така си мисля, че и ако се измери плътността на сигнала (електромагнитното излъчване) само в диапазона на дадена антена, това не означава, че около нея е безопасно, защото не се вземат предвид и множество други излъчвания от устройства, направени от човека.

Аз нямам информация за това тялото да реагира само на 900 MHz или само на 2,4 GHz, но различните части от тялото (и психиката) реагират на различни честоти. Ако се пусне инфразвук (звук под 20 Hz), това почва да влияе на нервната система, хората получават главоболия и дори не могат да разберат от какво е, защото не го чуват. Това е причината за това да сме уморени след път, защото се "облъчваме" с инфразвук от движението на автомобил, влак, автобус. През това време докато пътуваме чуваме и звуци, които са в най-различни диапазони и комбинирано те се отразяват на тялото.

Начините, по които тези уреди за ЕМИ измерват стойностите съвсем не са тривиални и не знам доколко алгоритмично този уред и по-скъпите се справят добре. Как можем да познаем в кой честотен диапазон в момента имаме най-силен сигнал? Един от вариантите е бързо да минем по различни честоти (зависи от скоростта на процесора в уреда), и да анализираме получените сигнали при всяка честота. Така работи уредът точно както когато настройвате радио приемник. Анализира се какъв е сигналът като се демодулира ("броят се димните сигнали") и така се смята плътността. Това като се направи за няколко честоти, накрая може да се намери някаква усреднена или акумулирана (събрана) стойност. Но пак да повторя, тялото реагира общо върху цялото излъчване, не просто на измерени честоти в (например) диапазон 900 MHz +/- нещо с уред, който показва отрязък от стойности, с които да гарантират, че дадено устройство на определена фирма е в рамките на определени изисквания, но не знам за законови норми, които да регулират общото излъчване от устройства, поставени на публично място.

Обобщение на измерените резултати

Устройства с включен Wi-Fi (телефони, таблети, лаптопи и т.н.)

 • Върху устройството: 4-6 uW/cm2
 • На около 30 см от устройството: 1.5-2.2 uW/cm2
 • На 60-70 см от устройството: 0.6 uW/cm2
 • Със слушалки, включени с кабел към устройството: 0.6 uW/cm2

Клавиатури, мишки, графични таблети работещи през Bluetooth:

 • Върху устройството ако то е на 30 см от компютъра: 1 и 1.8 uW/cm2
 • Върху устройството ако то е на повече от 1,5 м от компютъра: 5 - 9 uW/cm2

Bluetooth слушалки (без значение дали се ползват с компютър или телефон):

 • Между 4.0 и 7.0 uW/cm

Разговор по телефон като телефонът е на ухото:

 • iPhone - 2 uW/cm2
 • Android - 0.6 uW/cm2
 • стар GSM - 100 - 500 uW/cm2

Разговор по телефон през hands free с кабел:

 • iPhone - 0.6 uW/cm2
 • Android - 0.2 uW/cm2

Клетки на мобилни оператори:

 • Под клетка на сграда - почти 0 с моментни пикове (на няколко минути) до 7 - 8 uW/cm2
 • Около сградата варират в зависимост от насочеността на клетката и отдалечеността до нея, но средните стойности бяха между 1 и 6 uW/cm2, като на места стигаха до 11 uW/cm2
 • На места с повече дървета излъчването беше по-малко.

Според настройките на уреда и стандартите, които са решили да следват, всичко над 0.4 uW/cm2 се води опасно. Но стандартите са най-различни във всяка страна и например в САЩ до 1 000 uW/cm2 се води безопасно. Независимите изследвания казват, че опасността идва при по-ниски стойности от 0.4 uW/cm2.

Извод

Ограничението на безжичните устройства, с които работите са най-лесното нещо, което може да направите като действие, за да ограничите излъчването и пак да можете да си свършите работа. Според измерванията се вижда, че излъчването от тях може да е в пъти по-голямо от това на клетките на мобилните оператори, защото това са устройствата, които са в ръцете ви, в домовете ви или в офисите ви. Излъчване от мобилните оператори има, но там нямате много контрол, освен да опитате да екранирате дома си посредством метална мрежа или метални щори. Има продукти за екраниране на деца като разни одеалца, както и одеала за по-големи.

В тази статия съм говорил основно за устройства, които ние като фотографи ползваме, но из дома си може да намерите още такива, които действат безжично (като бебефони, смарт часовници, смарт водомери, смарт електромери и други). Такива не съм мерил, но предполагам, че ще е интересно да се видят резултатите и там.

Аз лично виждам две алтернативи в бъдеще: официално да се потвърди, че има голяма опасност от излъчванията и ако сте предприели действия сега, ще можете хем да си свършите работата на цената на някои неудобства, хем ще опазите здравето си. Другата алтернатива е, че ще бъде доказано официално и недвусмислено, че независимите изследвания от стотици учени са грешни и няма проблем с безжичните устройства. В този случай единственото, което губите е това, че сте имали някои неудобства при ползване на кабели.

Решението оставам лично на вас.

Категории: