Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
21 февруари, 2022
Тихомир Лазаров

Почти всеки фотограф, който започва (включително и когато аз започвах) мисли за свое лого. Отделя доста време и пари за това нещо, но има ли нужда от такова? Аз нямам лого.

Помните ли какви са логата на известни фотографи? Да кажем Ани Лийбовиц (тя дори сайт няма), Арт Страйбър, Марк Селигер, Грегори Хайслер, Ерик Алмас и други. Тези, които са по-запознати с работата на някои от тези фотографи разпознават снимките им, обаче нямат никакъв спомен за логото им. Защо? Защото нямат такова. Ако имат, то е или името или инициалите им.

Логото не е нещо ново. Царства, фамилии, племена са имали свой знак, с който са се характеризирали, като зад този знак винаги са стоели повече хора. Когато става въпрос за майстор или занаятчия, там логото почти не присъства. Занаятчията се познава по името и работата, а не по логото. Логото приляга повече на фирма, корпорация, занаятчийска задруга, където едно изображение или един символ говори достатъчно. При един човек логото е излишен труд, излишно добавяне на стилистика в труда на автора. Дори подписите на художниците почти винаги са техните имена.

Когато клиентът разглежда работата ви мислите ли, че голямото лого или трудът или парите, които сте вложили, за да го притежавате ще впечатли някого? Хората не идват на сайта ви заради логото. Хората няма да се задържат на сайта ви заради логото. Хората ще се задържат на сайта ви заради работата ви. Това се отнася не само за фотографи, но и за всички други занаятчии, които работят сами — дърводелци, музиканти, художници и т.н.

Същото е с визитките. Има фотографи, които отделят толкова много време върху визитките си, че сякаш се рекламират като дизайнери, а не като фотографи. Ако сте дизайнер, покажете това, което умеете като дизайн. Ако сте фотографи — покажете снимките си.

Тези неща ги разбрах около една година след като започнах да се занимавам професионално. Оттогава нямам лого, а заставам зад работата си със своето име.

Категории: