Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
19 август, 2018
Тихомир Лазаров

Това е поредната снимка от серията "Алиса в страната на чудесата", която нарекох "Летящите острови". Снимката е правена на естествена светлина на място, близо до Каспичан. Разбира се, това е шега. Серията "Алиса в страната на чудесата" трудно може да бъде направена на живо, освен ако нямаме подходящи декори, каквито тук очевидно нямаше да можем да построим.

Оригиналната идея беше Алиса да говори с кучето на пътечка в гората, което сметнах, че ще е много бърз монтаж, защото отделно снимах кучето, което поставих в по-голям мащаб срещу мъничкия красив модел. Всичко беше много лесно, но резултатът щеше да бъде изключително скучен.


По тази причина реших, че трябва да се направи нещо различно от планираното и започнах да скицирам идеи, като накрая се спрях на това:Както може да прочетете в

предишната публикация "Замъкът" от същата серия не исках да работя с 3D графика, за да правя трева или поляни, защото не знаех дали ще стане достатъчно реалистично. Имах снимки на трева, но ми се струваше, че трябва да има и цветя, за да бъде по-свежо и да отива на малкия модел. Пътечките до островчетата също трябваше да са обрасли с трева, та реших да се престраша и да опитам да направя това. Тъй като проектът е за Алиса, не мисля, че трябваше да си слагам ограничения относно инструментите, с които щях да направя картинките.След доста часове работа, защото с 3D графиката не съм в свои води успях да направя нещо, което беше в правилната посока и продължих натък с оформянето така, че да изглежда по-реалистично.


Стълбичките бяха малко трудни за правене в тримерното пространство, защото исках да се извиват и да няма остри ъгли.Същите тези стълбички след като бяха генерирани с тревичките изглеждаха така:


Тъй като кучето го снимах на фона на трева, а сега бях решил да не е на такъв фон, трябваше да може да се изреже прецизно и тъй като козина е почти невъзможно да се изреже на фона на поляна, изрязах грубо кучето и дорисувах козината на ръка. Поне аз не знам друг начин. Ето в детайлен вид как изглежда отблизо по време на рисуването с четка и боички във Photoshop.

Реших, че на този етап просто ще направя синьо небе и облаци и съм готов.


Не е лошо, но от тази височина по-скоро би се виждала земна повърхност, за да изглежда и по-ниско до земята и малко по-... да го наречем "реалистично". По тази причина отделих време, да нарисувам земя, река, планини. Тъй като те са в далечината, не беше нужно да са фотореалистични, а и нямам дрон, за да снимам такива пейзажи от въздуха. А и обичам да рисувам.


Завършеният резултат стана ето това:


Тъй като процесът отне няколко дни бях решил да запиша цялата обработка като видео, което може да разгледате ако сте любопитни: