Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
17 август, 2018
Тихомир Лазаров

 

Имах удоволствието да снимам поредица на тема "Алиса в страната на чудесата", която включваше изключително красиво дете като модел и в тези снимки трябваше да се прояви малко повече изобретателност, за да станат реалност.

Тъй като става въпрос за Алиса в страната на чудесата имах свобода да се включат в снимките реалистични и фантастични елементи. И все пак, трябваше да бъдат планирани предварително точно какви снимки ще бъдат направени, за да бъдат заснети с подходящо осветление, което да пасва на финалния резулат. Кадрите бяха снимани в парк, където ползвах само един софтбокс, тъй като разполагах с две други налични светлини: слънцето и околната светлина.

В тази публикация ще разкажа за снимката, която нарекох "Гъбената гора", защото в нея имаме гора от гигантски гъби. В този кадър Алиса гледа стара карта и е със свещник в ръка. Зад нея е нейният приятел - Заекът, надничащ в картата.

На място имаше възможност да снимаме само със стара карта и оригиналният кадър беше ето това:Времето беше доста ветровито и леко прохладно, което се вижда и от снимката. Тъй като нямахме много възможност за носене на много декори свещникът не беше наличен. От тук нататък започваше работата по кадъра, което изискваше 3D графични елементи и малко рисуване, което по принцип обичам да правя някога и в снимките си и като отделни рисунки.


Заекът беше нещо, което никога не бях правил и тъй като не търсих реализъм, беше донякъде облекчение. Реших да стане като плюшена играчка. Тъй като все още нямам много опит в работата с 3D графика, направих само това, което беше за целта на картинката без претенции да е създадено по най-оптималния начин (по отношение на 3D работата).

Свещник имах купен от времето, когато снимах Писмо в бутилка, но реших да пробвам да го направя и него като тримерен елемент само заради упражнението:Пламъкът на свещта беше нарисуван на ръка.


Гъбите ми отнеха малко повече време, защото нямах толкова опит със софтуера. Използвах Blender, който е безплатен софтуер за 3D графика.Най накрая бяха довършителните работи по картинката, което включваше ретуш на косата, заради вятъра, както и някои малки, но важни елементи по картата, за да я направят да изглежда още по-старинна:


Тъй като целият процес беше доста продължителен, направих запис на работата по този монтаж, който се проточи в рамките на около 4 дни, но е съкратен в рамките на 3 минути. Надявам се да ви е интересно:

Ще пиша и за останалите от снимките, но ако искате, може да ги видите в портфолиото ми.