Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
18 август, 2018
Тихомир Лазаров

Радвам се, че можах да работя по този проект на тема "Алиса в страната на чудесата". В тази публикация ще разкажа малко повече за тази картинка, която нарекох "Замъкът".

Снимката беше предварително планирана като позиране на детето и осветление. Използвах основно наличната слънчева светлина и добавих светкавица от софтбокс. Бяхме в парк, където направих още доста портретни кадри на това красиво детенце, което беше много послушно и това улесни много този тип снимки, в които всъщност тя трябваше да си представи къде е и какво прави.Това е суровият кадър без обработка. Той беше достатъчно подходящ за портретна снимка дори така, но планът беше друг. Знаех, че зад нея в далечината ще има замък и тя ще върви по пътечка. Пътечката трябваше да бъде от трева, но при обработката ми се стори, че ако е от трева, замъкът трябва да е доста далече. По принцип пътят до замък е или с камък или с утъпкан черен път.Обичам преди да започна монтажите да си скицирам какво искам да направя. Това беше първоначалната идея, която съвсем не беше лоша, но ми се струваше, че има твърде много празнина. Имаше дълбочина, но в среден план на композицията беше празно и ми се струваше,че изисква много труд, за да се направи нещо, освен ако нямах снимки на елементи, които да монтирам.


Започнах работата по замъка и след това щях да мисля дали да продължа с тази идея или с нещо друго.


Това беше другата идея, която съвсем не е лоша, но изискваше отново направата на пътечки с трева, пропасти и водопади. Тези неща бяха трудни за изпълнение и реших да опростя идеята. Въпреки това в следващата публикация ще покажа, че се престраших с тревата и скалите, но за тази картинка вече се насочих към друга идея.


Прав мост, което дава отново дълбочина и е с по-малка сложност. Все пак реших да се престраша и да пробвам да направя водопад, който стана със симулация на огън и дим, като огънят беше оцветен в друг нюанс. Отне ми около един ден, за да разуча как става всичко това.За фон използвах кадър, който снимах миналата година в Стара планина, където отново добавих някои дребни елементи, като водопади в далечината. На моста добавих и малко декоративни елементи и така успях да скрия мястото, където стъпваше малкия модел, за да нямам затруднения с това, че снимката беше направена в тревата.Ето и запис от обработката и сглобяването на цялата картинка, която може да видите заедно с другите в портфолиото ми.


Разгледайте и другите публикации от серията.