Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
3 юли, 2018
Тихомир ЛазаровДнес, когато става въпрос за видео записващи устройства, е модерно да се говори за "4К". Не само производителите се хвалят с това, че техните камери, цифрови фотоапарати и телефони ззписват "4К видео", но и много от колегите, които работят с видео също се хвалят с това. Но какво означава това и толкова ли е специално?

Какво стои зад 4К?

4К е съкратено от "4-кило" или "4 хиляди". Видео, което е 4К, означава, че има нещо 4000 в себе си. Това е размерът в пиксели (приемете го като точки на екрана) на дългата страна на кадъра на видеото. С други думи, 4К видео означава, че видеото по дългата си страна е с размер около 4000 пиксела. По същата аналогия има и 6К, както и 8К, а вече и 10К.

Какво отношение има размерът на видеото към монитора?

За да отговорим по-добре на въпроса, трябва първо да знаете какви са размерите на мониторите, които обикновено използвате. Мониторите са с размери в брой точки по хоризонтала и вертикала. Всяка точка свети с определен цвят и така се изобразява съдържанието върху него. Някои монитори имат по-едри точки (като телевизорите), а други имат по-ситни точки (като телефоните). Ако имате монитор, който е с ширина 1000 и височина 600 пиксела и трябва да покажете на него кадър с размери 2000х1200 пиксела, кадърът се смалява и половината от пикселите се изхвърлят (например всеки втори се пропуска), за да може да я видите на целия екран. Това е в сила за всякакъв вид съдържание, което е по-голямо от монитора, на който го гледате.


Какви са мониторите, на които гледаме съдържание?

Телефони и таблети

Както показва картинката тук, повечето телефони и таблети имат резолюция, при която по дългата страна има ширина около 1000 точки. Някои са около 960, други са 1280, дори и повече, но средно се върти около 1000. Много от лаптопите, които са от преди 6-7 години са с около 1000 точки по дългата страна. Може да видите каква е текущата резолюция на екрана си, за да разберете. Болшинството от трафикът в интернет сега е от мобилни устройства, като под "болшинство" имам предвид повече от 50%. Когато гледате видео през мобилно устройство и видеото е 4К, то ще трябва да бъде смалено и да бъдат изхвърлени от него 3/4 от точките, за да се събере върху вашия малък екран.

Лаптопи, екрани в киното

Сигурно ще се учудите, че филмите по кината са всъщност файлове с размер около 2К. Все още рядко има кина, които са с прожекционни апарати, които да могат да покажат нещо повече от 2К върху екраните. Без значение дали филмът е заснет с камери, които снимат 2, 3, 4, 6, 8К, накрая филмът почти винаги се дава на разпространителите във формат 2К. Повечето от вашите лаптопи са със способност да покажат около 2000 точки по дългата страна. Рядко има такива, които са с повече от това. Много от мониторите на настолните компютри днес са с подобни размери. Ако имате видео, което е 4К, за да го покажете на цял екран с размер около 2000 точки по дългата страна, трябва да изхвърлите половината от информацията в кадъра на видеото.

Професионални големи монитори и някои телевизори

Има големи монитори, които и струват доста повече от средностатистически компютър, които са с размери повече от 4000 точки по широката страна. Има и такива телевизори, но болшинството от телевизорите са в рамките на 2К.

Предполагам сега разбирате, че за да може да видите 4К видео в цялата му прелест, ви е необходим или огромен телевизор или огромен монитор за много пари. Това, че имате 4К видео не означава нищо друго, освен, че то е голямо и изисква голям монитор. Ако нямате такъв, ще трябва да се изхвърли голяма част от информацията, което обезсмисля необходимостта ви от такъв файл.

4К означава ли "по-добро видео"?

В момента битката с "К"-тата е същата както е битката с "мегапикселите". Много пъти ви рекламират устройства, които били с камери с "повече мегапиксели". Това колко "мегапиксела" е устройството при снимане на снимки или видео е това колко милиона пиксела има в един кадър. Например ако устройството прави снимки с размери 2000х1000 пиксела, значи общо имаме 2 милиона пиксела в един кадър или 2 мегапиксела. Същата работа е с "К"-тата. Вместо колко милиона пиксела ви казват просто колко е дълга една от страните на кадъра, защото размерът на другата страна почти винаги се знае приблизително колко е.

Запомнете: Размерите на кадъра нямат никакво отношение към качеството на снимката или видеото.

Ако имате стар 10 мегапикселов фотоапарат, това означава, че снимките са с размери около 3800х2600 и отново, за да ги видите на вашите монитори, трябва бъдат смалени, т.е. да се изхвърли информация от тях. Днес много телефони казват, че имали "16 мегапикселови камери", обаче пак снимките от такива са с много ниско качество в сравнение със стар професионален 8 мегапикселов фотоапарат.Ето тук има две снимки. И двете са направени от устройства с еднакви "мегапиксели" или и двете ви дават файл с еднакви размери. Забележете как в лявата снимка преходът от светлите места към сенките е плавен и естествен там, където е хладилникът, докато на снимката вдясно е много рязък и голяма част от информацията  е просто бяло петно. Мегапикселите са просто големината на кадъра. Това каква информация има в този кадър е по-важно от размера на картинката или видеото. Ако тази информация я няма, няма никакво значение колко "К" или "мегапиксела" устройството. Качеството няма да бъде достатъчно добро.

С казаното до тук има ли полза от 4К видео?

За повечето потребителите полза от видеа, които са по-големи от 2К (или 2000 пиксела по дългата страна) няма. Това, че сте качили 4К видео в YouTube няма кой знае какво предимство, защото почти никой няма да го види, освен може би вас ако изобщо разполагате с такъв голям монитор.

Кой има полза от 4К видео?

В момента единствената полза е главно за професионалистите, които снимат или обработват видео материал с такива размери и ако наистина знаят, че им трябва подобно нещо. Една от причините да се ползват камери с по-голяма резолюция е да се спести време при снимане на сцени, например при нужда от "по-широк" или "по-близък" кадър. Например се снима човек, който говори и вместо да се снима с две камери или два пъти веднъж до кръста и веднъж до раменете се снима само веднъж с една камера и после се отрязва от този кадър част до раменете. Тъй като повечето филми се публикуват в размер 2К, при изходно видео от 4К, няма да се забележи загуба на качеството при отрязването. Това е една от основните причини да се използват камери с по-големи изходни файлове: за да може да се "реже" без да се загуби качеството. Ако имате видео материал в 2К и трябва да е публикуван като 2К, а искате да използвате само малка част от кадъра, е необходимо после да разпънете тази малка част докато запълни размер 2К и това ще влоши качеството на този участък от видеото. При леки корекции не се забелязва промяна на качеството дори да разполагате само с 2К устройства. 2К устройствата са тези, които са обозначени с "Full HD", където размерът е 1980х1080, но това е почти 2000 и можем да приемем, че е 2К.

И нещо много важно: ако имате 4К камера, ви трябва много сериозен хардуер, за да бъде обработвано подобно видео. Ако искате да работите нормално, ви трябва поне един монитор с по-висока резолюция, като в нормалния случай са необходими два. Отделно е копмютърната мощ, където оперативна памет, процесор и видео карта трябва да са със сериозни параметри и често подобна конфигурация надхвърля 6-7000лв само с един монитор (на днешни цени).Кино камера, която не е 4К

Тъй като днес мнозина се оплакват, че на пазара фотоапарати за по 500 или 5000лв (които са предназначени за снимки) не снимали 4К видео, ще ви дам пример с ето тази камера на картинката. Това е ARRI Alexa —кино камера, с която са снимани много от филмите, които сте чували:Специално този модел се води 3.2К, т.е. не е 4К и филмите почти винаги се публикуват в размер 2К. Тази камера (без обективи) струва около 200 000лв. Точно така, двеста хиляди лева. Цената й не е заради размера на файловете, а заради информацията, която е записана във всеки кадър на файловете. Картината на тази камера не може да се сравни с нито един от "4К фотоапарати и телефони", които снимат видео. Има причина да струва толкова и тази причина не се крие в "мегапикселите". Ако снимат филми, които са прожектирани на кино с камери, които не са 4К, защо ви е на вас толкова спешно 4К?


Категории: