Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
27 септември, 2013
Тихомир Лазаров

015-04___5352

Тези, които ме познават знаят, че обичам да снимам на бял фон. Често снимам на бял фон на различни места при клиенти и това, че фонът на финалната снимка е чисто бял помага да имам еднаквост, независимо дали съм в специализирано студио или просто в затворено помещение. Белият фон е много популярен сред снимките за каталози и за тези снимки задачата беше точно такава.

Бях нает да заснема каталожна фотография за онлайн магазина на Miss Fashion. Фирмата се занимава с продажба на дамски дрехи и са се ориентирали главно към продукти за младите момичета и жени.  Сайтът им беше публикуван малко преди да напиша тази публикация. Може да ги посетите и на тяхната Facebook страница, където редовно публикуват оферти.

Да се върна малко назад още преди заснемането. Клиентите ми се обадиха за фотография на продуктите за каталога на онлайн магазина им, но се нуждаеха от по-скорошна фотосесия, за да го стартират по-скоро. Благодарение на бързата реакция на модела и на изключително гостоприемното студио PhotoPlanet.bg, където снимах тези кадри, още на следващия ден можахме да  заснемем една част от продуктите.

Трябваше да заснема около 60 облекла, които решихме да разделим в 2 отделни дни. На снимките присъстваха клиентите, които наблюдаваха внимателно процеса и заедно с тях подбирахме финалните кадри. За всеки продукт отделяхме по около 5-6мин. Може да сметнете колко време беше необходимо само за заснемането. Това са общо около 6 часа работа без почти никаква почивка.

Разбира се трябваше да се правят малки почивки най-вече заради модела, което е съвет към всички, които снимат с модели. Поставете се на тяхно място и ги питайте дали искат вода, нещо за хапване или малко почивка. Ако попаднете на срамежлив модел, може и да не разберете, че има нужда от пауза между снимките.

Позирането за тези кадри беше съвместна работа с модела. Аз се включвах само ако имах конкретна идея. Работата с модел с опит улеснява заснемането до голяма степен.

OnlineStore-1409-Edit

За изпълнението на задачата използвах 3 светкавици - 2 на фона и 1 за модела. Белият фон на пода действаше като естествен отражател.

Аз съм привърженик на снимането на кадри, максимално близко направени до финалния вариант, за да имам по-малко работа после в софтуерната обработка и ретуша. Затова и по времето на тези снимки се стараех да заснема нещата така, че после работата по снимките да е по-малка поради големия техен брой. Ето някои от суровите кадри както излязоха от фотоапарата (без ретуш):

OnlineStore-1405

Screen shot 2013-09-16 at 10.39.29 AM

Ето някои от финалните снимки след ретуш. Същите тези снимки, а и всички останалим, може да видите и в онлайн каталога им.OnlineStore-1279-Edit OnlineStore-1316-Edit OnlineStore-1348-Edit OnlineStore-1398-Edit

OnlineStore-1424-Edit OnlineStore-3337-Edit OnlineStore-3447-Edit OnlineStore-3481-Edit

Ето и кратко видео, където може да надникнете в процеса на заснемане:

Категории: