Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
9 септември, 2013
Тихомир Лазаров

Вихрен Димитров - управляващ партньор на Customer Care BG

Кaтя Вeликова - управляващ партньор на Customer Care BG

Харесвам бизнес фотографиите, защото в тях винаги трябва да се предаде някаква тежест и респект в излъчването. Целта на бизнес фотографиите е да покажат хората на тях с излъчване на професионалисти, които знаят целта си и я следват. В такива случаи много помага доколко хората в реалния живот са с такова излъчване. Да, понякога има клиенти, които изпитват неувереност пред камера и трябва да им помогна да покажа в излъчването им онзи професионалист, който е в работната си обстановка.

В текущия случай нямах никакви затруднения при заснемане на излъчването, защото клиентите ми. Вихрен Димитров и Катя Великова, бяха много естествени пред камерата. Моята основна задача беше да ги позирам по разнообразни начини, за да могат да имат избор при селекцията на фотографиите, които ще покажат пред света.

Вихрен и Катя са управляващи партньори на Customer Care BG, с други думи, шефовете. Тяхната отговорна задача е да водят напред успешен бизнес, който да разтовари фирмите от необходимостта да поддържат сложни вътрешни бизнес процеси, да им помогнат в сферата на контактите с клиента или да предоставят оборудване за фирмата ви, с което да изградите свой екип за връзки с клиентите. Да кажем вие имате продукт и искате да се фокусирате на изграждането на продукта, а останалата част от бизнеса да я делегирате на някой друг. Това е, с което те могат да помогнат. По-детайлна информация може да получите на техния сайт. Казаха ми, че се разработва нов облик на сайта и в него ще бъдат публикувани и снимките им. Ще очаквам с нетърпение да видя как ще изглежда.

При заснемането на такъв вид фотографии моята цел беше да уловя излъчването на един шеф, което да е хем строго и респектиращо, хем свежо.  И двамата имаха чувство за хумор и часовете, прекарани в студиото, минаха много приятно. Катя предпочиташе да бъде заснета с няколко вида прически - с къдрава и права коса. Тъй като бях ангажирал гримьор и стилист, които основно се занимаваха с Катя, започнах да снимам Вихрен. По време на всяка смяна на прическа и облекло снимах другия, за да не остават дупки във времето.

При фотосесия, в която има повече труд при грима или прическата е добре да се планират снимки, които да са преди и след промяната, тъй като в нейния случай беше по-лесно да я снимам първо с ежедневната й прическа с малки вариации, а след това с резултата в следствие на работата на стилиста. По този начин има достатъчно разнообразие, тъй като ако клиентът не хареса визията си след работата на стилиста да зная, че имам снимките преди това. За щастие Катя се хареса и в двата случая.

Вихрен беше се подготвил с достатъчно разнообразие от костюми, които пробвахме как биха стояли на бял фон и той реши, че класическият черен костюм би бил най-подходящ за излъчването, което искаше да има.

Осветлението беше стандартно - две светкавици за фона и една пред моделите. Тъй като студийното помещение беше сравнително малко и стените бяха бели, имаше доста отражения. За да намаля ефекта от отраженията използвах черен отражател, който може да се види на следващата снимка:

2013-07-19-vd-630

Черният отражател ми помогна да имам и добра дефиниция на формата на лицето, което може да се види ясно от лявата страна (спрямо обектива) на лицето на следния мъжки портрет:

2013-07-19-vd-735-Edit

Отражението от стената, което се получи от лявата му страна беше щастлива случайност, която оставих така, все едно имаше 4-та светкавица. Имаше черен отражател и от другата страна, който ми даде възможност да балансирам светлината върху лицето на Катя:

2013-07-19-vd-675-Edit

Обработката на портретите беше сравнително лесна, поради добрата работата на гримьор и стилист.

Надявам се снимките да изпълнят предназначението си, а на вас четящите да е било полезно и интересно.

Категории: