Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
3 април, 2018
Тихомир Лазаров


Пистелите се учат с четене, музикантите — със слушане, фотографите и кинаджиите — с гледане. Докато гледам, чета и слушам, виждам много неща, които ежедневно ми правят впечатление. Много хора в сферите на музиката, фотографията, киното, изобразителното изкуство, архитектурата се опитват да пробият, но често не знаят как. Смятам, че на болшинството им липсва нещо, което аз за себе си съм осъзнал и търся същото и в другите, но за съжаление рядко го намирам.

Музика

Помните ли за какво се разказва в песента "Лиляно моме"? Предполагам повечето, които са я чували знаят, че е за девойка, която обичала един младеж, но майката не го долюбвала и опитва да го излъже, че е болна, че да си тръгне. Можете ли да ми разкажете за какво се говори в няколко от последните песни, които звучат по радиата?

Картини

По същия начин мога да взема художник като Иван Мърквичка с картината "Ръченица":

Разбирате ли за какво става въпрос в нея? Сигурен съм, че разбирате. Може дълго време да гледате детайлите в нея. Сещате ли се за картина с неясни цветове и форми, която сте виждали наскоро. Какво ви говори тя?

Стихотворения

Чували ли сте стихотворението "Опълченците на Шипка"? Ако сте млади и не сте го чували по някаква причина, дори от заглавието може да разберете, че става въпрос за история от освобождението на България от турско робство, по която история е написано стихотворение. Може ли да се сетите за съвременни стихотворения? Аз, да, но какви спомени имате от тях? За какво се разказваше в тях?

Фотографии

Виждали сте запомнящи се снимки на фотографи и вероятно помните имената им. Виждали се множество снимки на хубави хора на замъглен фон. Помните ли на кого са?

Какво ми липсва все пак?

Липсва ми история. Ние хората обичаме истории. Абстракциите са нещо интересно, но в тях няма история. Историята е се помни дълго време, докато абстракциите са мимолетни.


Категории: