Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
7 април, 2018
Тихомир Лазаров

Тази снимка беше направена по повод рекламната кампания #KeepAsking на Acer България чрез посредничеството на фирма Comtrail. Очевидно ми беше трудно да я снимам както се вижда и се наложи да използвам малко софтуерна помощ. В тази публикация ще ви разкажа как стана това.

Идеята

Аз изпитвам голямо възхищение към всичко, което е свързано с дълбочини. Всякакви подводни снимки или видеа предизвикват у мен респект и страхопочитание. Имах свобода да дам снимка, която преценя за кампанията и реших да е нещо свързано с дълбочините. Всичко започна от ето тази скица:


Ясно е, че нямаше как да снимам в подводен аквариум и затова направих фотомонтаж. Елементите на този фотомонтаж бяха жената в роклята, подът, подводните скали, водата и акулите.

Снимката на жената в червена рокля

Защо червена рокля? Защото ще контрастира със синьо-зеления цвят на водата. За целта купих роклята от някакъв онлайн китайски магазин. Имаше добра и лоша новина по отношение на роклята. Добрата беше, че пристигна. Лошата беше, че нямаше нищо общо като това, което беше на картинките, нито като плат, нито като кройка. Тогава разбрах, че е от ония китайски сайтове, които продават ментета, а снимките са на същинските продукти. Както и да е, за статична снимка можеше да си позволя още малко фотошоп трикове. Ако снимахме видео, тази рокля нямаше да свърши работа.

Жената беше снимана в лице и в гръб, за да мога да направя реалистично отражение. Използвах две светкавици. Тази пред лицето й беше със син филтър, а тази зад нея беше с оранжев филтър:

Подът

Снимката на пода е всъщност дървен плот, който имам вкъщи. Този плот беше използван и за монтажа на "Писмо в бутилка". Може да го разпознаете сред снимките, където героинята е седнала вечерта на масата и гледа частите от писмото.

Скалите

Скалите бяха заснети по времето на снимките на друг мой проект, който се нарича "Бягство" и към момента на  написването на този текст още не е публикуван. Там бяхме на една река, където имаше красиви отвесни скали и реших да направя няколко снимки, които да използвам някъде в бъдещ проект. Сега им дойде и времето. Ето това беше първоначалния тест, за да видя как би изглеждала картинката като излъчване:

Водата

За водата можеше да използвам просто цветове, но се сетих, че бях снимал вода в аквариум отново за "Писмо в бутилка" и използвах кадри от там.

Акулите

Имах възможност да купя снимки на акули, но имам странично занимание: рисувам. Използвам това занимание за част от кадрите, които публикувам, но само на места, които няма да си личат толкова, защото за фотореализма си трябват доста повече опит и умения. В този случай имам акула във вода, т.е. няма да е нужно да се вижда толкова в детайли и това беше чудесна възможност да се упражня в рисуването на риба. Още повече и се плащаше за това. Намерих снимки на няколко акули на телефона си и ги прерисувах ето така:

Вижда се, че не съм наблягал много на детайлите, но само на нюансите. Ако снимката се отпечата като билборд, вероятно ще се видят тези недостатици, но в случая беше отпечатана в А3 и нямаше нужда от повече работа по рисунките.

Процесът на фотомонтаж

Работата по фотомонтажа ми отне малко повече от един ден. Най-трудоемко беше това да измисля как да позиционирам скалите така, че да има повече дълбочина в снимката и то не вертикална, а дълбочина като перспектива. Ето и самия процес:

Надявам се да ви е било интересно.

Категории: