Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
4 март, 2018
Тихомир Лазаров

Днес "нормалното" поведение на интернет потребителите е да скролират до безкрай из социалните мрежи и ако нещо интересно им попадне пред очите, да го прочетат. Докато достигнат до това, което ги интересува, трябва да прекарат много време в скролиране и оценка на съдържанието: интересно ли е, или не. Възможно е и да си загубят времето, ненамирайки нищо интересно. Този начин на поведение губи твърде много време. Аз гледам да практикувам други способи за следене на публикациите на хора или фирми, които са ми от интерес. Това ми спестява доста време и в следващите редове ще ви споделя какво точно правя.

Винаги съм предпочитал аз да бъда действащата страна по отношение на това какви продукти и услуги искам да купя, а не да ми се предлагат "насила". Това е нещо като да обикаляш из пазара и постоянно да искат да ти привлекат вниманието, като те дърпат или ти слагат брошури в ръцете. Това може да бъде много изнервящо. По-спокойно е да минеш из пазара, да огледаш сергиите и каквото ти хареса, да се спреш, да купиш и да си тръгнеш.

Безкрайното скролиране в социалните мрежи

По този начин разсъждавам и за публикациите. Те са един вид продукти, които са изложени като на пазар. Актът на "купуване" е това човек да се спре и да ги разгледа, било то снимки, видеа или статии. Когато скролирате в социалните мрежи, вие никога не знаете дали има нова публикация от даден човек или фирма. Вие трябва да скролирате и да се надявате, че може би ще видите нещо интересно. След известно скролиране вие може да се откажете и да не видите публикацията, защото тя може би е малко по-нататък.

Филтрирането на съдържанието в социалните мрежи

В почти всички известни социални мрежи днес, като Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, има известна доза филтриране на съдържанието от страна на домакина. Не винаги виждате публикации в реално време, а някога и изобщо не ги виждате, защото даденият сайт има алгоритъм, който е "решил", че вие нямате толкова интерес от тези публикации, или с други думи, опитват да мислят вместо вас. По тази причина аз предпочитам да избягвам доколкото мога следенето на интересно съдържание през социалните мрежи, ако и да имам профили там, където публикувам работата си.

Предпочитани от мен начини за следене на публикации

Повечето от вас, които не са запознати с тези два начина сигурно имат следното поведение: скролирате из социалните мрежи или от време на време посещавате сайтовете, които са ви интересни, за да видите дали има нещо ново.

Аз имам два предпочитани начина да следя публикации на фирми или хора. При тези начини аз получавам известие само в случай, че има нещо ново. Така не ходя да проверявам дали има новина, както и не скролирам дълго време, очаквайки, че нещо ще намеря. Публикацията е дълга, защото съм се опитал да покажа какви различни софтуери може да използвате за тази цел, затова прочетете само частта, която ще ви върши работа. Описал съм как да получавате известия през имейл, инсталиран софтуер на компютъра, приложение на мобилно устройство или добавка към браузъра.

Абонамент през имейл

Тови е най-старият метод. Той е все едно да получавате вестник или списание, за което сте абонирани. Ще работи добре за вас ако нямате твърде много абонаменти, защото иначе ще се затрупате от имейли. Все пак, ако някой иска да се абонира за блога ми по имейл, може да го направи от посочената иконка:


Аз не публикувам неща всеки ден, та няма да получавате известия от мен толкова често.

Чрез четец на новини или RSS/Atom Reader

Това е най-предпочитаният от мен метод. Четецът на новини е софтуер, който от време на време проверява вместо вас дали има нови публикации в сайтовете, които ви интересуват. Ако има такива новости, този софтуер визуално ви показва и вие може да ги прочетете дори по-късно, защото те няма да се изгубят сред множество други, както е в социалните мрежи, където трябва да прочетете на момента всичко, защото идват нови и нови неща, които ги затрупват.


Ето така изглежда един такъв софтуер. Виждате вляво, че имам множество сайтове, за които съм се абонирал. Някои от тях показват, че има непрочетени публикации. С един поглед разбирате кои са. Вдясно се виждат публикациите от конкретен избран сайт и част от съдържанието им за четене. Може да щракнете върху публикацията и да я отворите в оригиналното й съдържание или да прочетете част от нея в този софтуер. Разбирате, че така няма нужда да скролирате дълго из социалните мрежи, за да разберете дали някой е публикувал нещо. Този тип софтуер може да се инсталира и като отделно приложение за компютър, таблет или телефон, както и като допълнение към браузъра ви.

Абонирал съм се към блогове, YouTube канали и Vimeo профили. Начинът на абониране съм го описал подробно по-нататък.

Приложения за компютър

Има множество безплатни приложения, като всеки може да избере това, което му харесва най-много. За да намерите такива за вашата операционна система потърсете за:

 • free RSS reader download windows (ако сте на Windows)
 • free RSS reader download linux (ако сте на Linux) или
 • free RSS reader download mac (ако сте с Mac).
За тези, които нямат предпочитания още, най-лесното е да предложа Mozilla Thunderbird, което е приложение за Windows, Linux и Mac, съчетаващо в себе си възможности за проверка на имейл, както и за четене на известия за публикации. Ето как да работите с него след като го инсталирате:Изберете File > New > Feed Account, после на прозореца щракнете "Continue" и после "Done". Трябва да получите нещо като следното:

Щракнете върху Manage subscriptions, което е първото на дясната част на екрана. Ще ви се покаже прозорец, в който да добавите адрес към сайт, който искате да следите. Как да вземете този адрес? Търсете иконка, която е подобна на ето тази на сайта ми:

Натиснете десен бутон върху иконката и изберете "Копирай адрес към връзката" или "Copy Link Location" или нещо подобно в браузъра, който ползвате. Във всички сайтове, които са ви интересни, търсете подобна иконка и копирайте адреса, който е свързан с нея.

Повечето софтуери позволяват да им дадете директно адреса на сайта и те сами да си намерят типовете новини, за които можете да се абонирате. С други думи, ако софтуерът поддържа това, трябва ако му дадете "lazarovphoto.com" да ви извади типовете абонамент. За съжаление Mozilla Thunderbird не го може. Има и други софтуери, които не го могат. Това е едно от нещата, поради които не харесвам Mozilla Thunderbird.

Какво да правим ако не виждаме такава иконка?

Инсталирал съм едно малко приложение на сайта си, което да ви даде информаиця за адресите, от които може да следите публикации на даден сайт. Само въведете адреса на сайта и той ще ви даде информацията, ако има такава. Може да направите това от тук:

След като вземете необходимите адреси, отидете отново в Manage Subscriptions в Mozilla Thunderbird и там в полето Feed URL добавете съответния адрес:

Щракнете "Add" и вече имате първия сайт в списъка:

За да добавите още сайтове, щракнете върху "Blogs & News Feeds", после изберете "Manage Subscriptions" и там добавете следващия адрес. Може да организирате различните сайтове в папки като дадете десен бутон в панела вляво, да изберете "New Folder" и там да преместите сайтовете, които сте добавили.

Работата с други приложения е почти същата. Ако искате опитайте да инсталирате няколко такива и работете с това, което предпочитате.

В моя сайт има два вида абонамент: единият е за нови снимки и видеа, които публикувам, а вторият е за публикации в блога.

Приложения за мобилни устройства

Тук имаме основно два вида устройства: Аndroid базирани и iOS базирани (iPhone, iPad). За всеки от тях има съответните сайтове, където може да сваляте или купувате приложения (Google Play, Apple Store). За да намерите подходящо приложение потърсете за някое от следните:

 • news feed reader
 • rss feed reader
 • rss reader
 • news reader

Аз не съм от хората, които много обичат да ползват телефони и таблети, но все пак ето някои примерни приложения.

За Android изтеглих "Aggregator", който може да намерите и като напишете "RSS News Reader". Ето как изглежда и стъпките, които следвах, за да добавя моя сайт към адресите, от които да получавам известия за публикации:


 • Стъпка 1: Инсталиране и отваряне.
 • Стъпка 2: Щраквам на (+) иконката, която е долу вляво.
 • Стъпка 3: Добавям адреса (може да е директно адреса на сайта, а не адреса на иконката, за която споменах по-горе).
 • Стъпка 4: софтуерът ми показва всички видове новини, за които мога да се абонирам. Избирам си някой от тях. Ако искам да избера още, трябва да мина пак през стъпка 3, изписвайки същия адрес.
 • Стъпка 5: Вече имам добавен четец за моя сайт и щраквам на него.
 • Стъпка 6: Ето така изглежда списъкът с публикациите, които са налични в моя блог в момента на писането на текущия текст.

Когато се щракне на някоя от публикациите, излиза кратък текст, а ако искате да прочетете целия текст щраквате или върху снимката или върху заглавието:


За iPhone и iPad, разгледах "Newsify" и ми се стори прилично. Ето и как изглеждат нещата при това приложение:


 • Стъпка 1: Инсталиране на приложението и отваряне.
 • Стъпка 2: Щраквате на (+) за да добавите сайт.
 • Стъпка 3: В полето горе пишете името на сайта.
 • Стъпка 4: Избирате типа новини, за които искате да се абонирате.
 • Стъпка 5: Ако искате редактирате в коя папка искате да запазите абонамента, но може направо на натиснете Save (горе вдясно) без да правите нищо друго.
 • Стъпка 6: Ако се върнете на началния екран, ще имате вече добавен въпросният сайт.
 • Стъпка 7: Като щракнете на него, ще видите публикациите, а тези, които сте прочели ще бъдат по-бледи (не е показано на екраните по-горе).
 • Стъпка 8: Като щракнете на дадена публикация, може да прочетете резюме и ако щракнете на снимката или заглавието да прочетете останалата част от съдържанието.

Допълнения за браузър

Възможно е да инсталирате четци за новини и към вашия браузър. Аз лично не предпочитам този метод, защото не ми е удобно като интерфейс, но ето вариантите за това с няколко от по-известните браузъри:

Firefox

Първо трябва да покажете лентата с отметките ако не ви е показана. Това става като намерите менюто View Bookmarks Toolbar или на български ще е нещо като Покажи лента с отметките. Това ще ви покаже една допълнителна лента под полето, където въвеждате адресите на сайтовете.


Като отидете на сайт, на който искате да получавате известия за публикациите, отворете пак менюто с отметките и ще видите "Subscribe to This Page". Там ще ви се покажат различните видове известия, които може да получавате. Изберете едно от тях. 


Ще ви се покаже страница като тази по-долу и след това щракнете бутона "Subscribe Now":

Ще ви попита къде да запишете абонамента. Щракнете му "Subscribe" ако не сте сигурни къде да изберете. По-нататък може да организирате отметките, които сте добавили в папки. Виждате, че в лентата с отметките вече имате добавен дадения сайт. Неудобството идва от факта, че на тази лента трудно може да виждате индикация за новини на повече сайтове наведнъж. Все пак е някаква възможност.


Chrome

Google Chrome изисква инсталирането на разширения към браузъра, за да поддържа четене на новини. В интерфейса за инсталиране на разширения потърсете за "Foxish live RSS". Ще ви се покаже една мъничка иконка вдясно от полето, където пишете адреса на сайта. Ако отидете на сайт, където се поддържа следене на публикации, иконката ще светне в оранжево и като я щракнете ще имате възможност да изберете за кои новини да се абонирате:


Като щракнете ще ви се покаже страничка с голям зелен бутон за абонамент. Щракнете го:


След това в лентата с отметките ще може да виждате сайта и публикациите му. Ако има нови публикации, ще ви покаже индикация.


Заключение

Надявам се информацията да ви е била полезна и да ви спести много време в бъдеще, за да се насладите на живота извън електронните устройства, защото те не са нашият свят. Те са само един помощен инструмент в ежедневието ни.Категории: