Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
27 май, 2017
Тихомир Лазаров

За мен проектът мечта не е един в живота с определен клиент или модел или сниман на определено място. Проектът мечта е този, в който имам свобода да правя това, което бих видял през моите очи. Без ограничения (е, с изключение на бюджета).

Случи ми се да снимам проект мечта. Обади ми се Ани от Comtrail и ми каза, че търсят фотограф за снимането на 11 интервюта за списание. Първоначално това ми прозвуча като фотожурналистически проект, но след това ми беше разяснено, че снимките трябва да се снимат така, както аз обичам да виждам нещата. Благодаря, Ани!keepasking-cover

Проектът и списанието са финансирани от Acer България. Името му, #KeepAsking, носи името на рекламна кампания на Acer. Целта на списанието освен да бъде реклама на Acer, е и да даде възможност на малки бизнеси, новаторски идеи,  вдъхновяващи личности и млади предприемачи да бъдат видени от по-широка аудитория.

Тъй като списанието беше създадено за период от 2 бързи месеца, има един сериозен пропуск. От бързане Ани и екипът й не са публикували (да кажем от скромност) никакви свои контакти, освен имена и снимки. Нищо скришно няма да остане. Пред всички казвам, че списанието #KeepAsking е създадено от Comtrail в лицето на Ангелина Пенкова (Ани) и нейте способни помощници и приятели. Благодарности и на Acer България за възможността да участвам в проекта.

Байчо Георгиев беше следващата ни прицелна точка. Интервюира го Диляна Георгиева относно проекта 9 Academy, на който той е един от организаторите. 9 Academy накратко е бизнес училище, което цели да даде насоки на най-вече на млади предприемачи да започнат бизнес или да помагат в развиването на такъв дори и да не са ръководни лица.

Пристигнахме в офиса, където щяхме да снимаме и да бъде интервюто. Имах идеи и първи ги научиха Диляна и Байчо… в деня на снимките. Бях подготвил 2 идеи за снимки: по-така изобретателна и другата беше по-строго официална. Тъй като Байчо е в област, където се дават знания и идеи за развитие в бизнеса исках нещо с крушка в ръка, която светва или нещо подобно (идеята е свободна ако искате да я снимате), но Байчо не я хареса. Аз винаги съм готов за подобен обрат, защото не познавам повечето от хората, които снимам и не знам как биха реагирали. Предложих на Диляна да го интервюира първо, докато аз измисля какво друго да снимам. Докато Диляна разговаряше с него аз започнах да размествам из помещението и да гледам какво има наоколо. Байчо е много словоохотлив и ако и Диляна да беше приготвила 2 въпроса, интервюто продължи около два часа и половина, та имах спокойно време да помисля и да инсталирам необходимото осветление. Шегувам се. Диляна беше подготвила доста въпроси, а Байчо наистина е словоохотлив, но интервюто беше доста по-кратко, а и аз бързо приготвих осветлението. Докато се въртях насам-натам, за да измисля идея, видях една дъска за стрелички (демек "дартс"), но от тези безопасните с магнитчета. Едно време имаше само с остро връхче. Тогава се сетих за друга концепция, която се надявах да се хареса на Байчо. Исках да изглежда като човек, който иска да помогне на хората да улучат целта, дори и да са се насочили в погрешна посока. Исках и това да е свързано с личните му интереси (много обича футбола). Затова реших да го комбинирам с вратарски скок при спасяване на гол. Идеята беше далеч по-смела от предишната и за моя радост Байчо се съгласи (пък дали от кумова срама или да не ми откаже и тази идея…).

Ръката със стреличката е пак негова. Снимах я отделно със същата светлина. За да не потрОшим модела, направих "рампа" от няколко стола, на която да застане в тази позиция и съм го снимал статично. Беше му много много неудобно на тази рампа, но съм му благодарен за търпението.

Ето и как беше осветлението:

В краен случай, че не се хареса на тази идея като резултат (защото си трябваше малко фотошоп), снимах и по-официални и класически изглеждащи портрети, с които нямаше как да се сбърка, където и да бъдат публикувани.

Докато правих снимките с дъската за стреличките видях, че като я държи ей така (на снимката по-долу) много прилича на логото на 9 Academy. Затова съвсем за кратко решихме да снимаме и това.

Радвам се, че се съгласи за идеята в началото и прояви търпение.

Категории: