Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
9 февруари, 2024 14:31
Какъв софтуер използвам, за да избират клиентите ми снимки от фотосесиите?
Всеки, който снима клиенти, сигурно предлага възможност за избор на снимки. Някога самите клиенти избират снимки, а друг път са техни посредници (например агенция или служители във фирмата). В тази публикация ще споделя по какъв начин предлагам на клиентите си да избират снимки от фотосесии.
12 октомври, 2023 23:59
Фотосесия на вокална група "Спектрум"
Много са добри. Това ми беше първото впечатление, когато чух за първи път вокална група " Спектрум ". От малък се занимавам и с музика и мога да оценя сложността на това, което правят. Наистина са много добри. Вижте ги и ги чуйте на техния YouTube канал . "Ама, те ти платиха и затова пишеш така", че кажат някои. Че ми платиха е вярно, но ми платиха само за снимането, а не да казвам мнението си за творчеството им. Тази статия е по-скоро добавка към снимките — нещо, което правя с проекти, които са ме впечатлили по някакъв начин. А и имам особено отношение към музиката, както написах преди това. Музикантите, които четат това могат да проверят дали съм прав. Да се върнем към темата на блога: задачата ми беше да направя кадри на групата, които да се ползват следващите години за плакати, статии, видеа, профилни снимки, събития и т.н. Радвам се, че мога да съм скромен участник в тяхната история и развитие.
21 януари, 2022 09:22
Ще заменят ли камерите на телефоните професионалната снимачна техника?
Едно време мобилните телефони бяха рекламирани като устройства, с които можеш да комуникираш по всяко време и предимствата бяха по-издръжлива батерия, малки размери, наличие на радио, GPS, GPRS и други. Днес почти всяка компания рекламира това как телефонът снима. Но станаха ли телефоните достатъчно добри, за да заместят професионалната снимачна техника?
29 септември, 2020 13:51
Продуктова фотография за Oublier (гр. Севлиево)
Работата с бутикови малки бизнеси винаги е много по-различна от работата с големи фирми, ако и да има изключения. В работата с малки те бизнеси имаш доста свобода и възможност да твориш спокойно. Интересното е, че малките бутикови бизнеси разчитат доста повече на представянето на бизнеса си отколкото големите компании. Често големи компании имат по-занемарен имидж (сайт, витрини, каталози, служители) отколкото малкия бизнес. Радвам се, че можах да участвам в изграждането на имиджа на Oublier - марка български луксозни и бутикови произведения от дърво и метал.
24 август, 2020 13:06
Бизнес фотография: Стан Даулов
Имах възможността да работя със Станислав Даулов или както е по-известен - Стан Даулов - млад и интелигентен мъж, който от години обучава професионалисти на това как успешно да развиват екипите си и да поддържат подходящ климат на правилни отношения в тях, както и помага на клиентите си да придобият свеж мироглед към бизнес идеите и връзката им с клиентите.
15 юни, 2020 08:28
Опасно ли е електромагнитното излъчване от устройствата, които използваме?
Като човек, който работи с техника, която има електромагнитно излъчване, и покрай многото коментари за това дали е вредно или не реших, че е добре да проверя сам лично за себе си. Статията изразява личното мое мнение и измерванията, които направих с уреди, които купих за моя лична употреба. Смятам, че резултатите от това изследване може да са полезни и на други колеги, както и на много хора, които работят с подобни устройства и затова реших да ги публикувам тук.
21 ноември, 2019 09:00
Бизнес фотография и корпоративни видеа за Sb Accounting & Consulting
От години работя с Sb Accounting & Consulting по проекти свързани с бизнес потрети и корпоративни видеа, но чак сега отделих време, за да разкажа малко повече за това как протича обичайно работата по една такава задача.
19 септември, 2019 13:18
Кулата с телескопа (от серията "Алиса в страната на чудесата"): зад кулисите
Тези две изображения бяха непубликувани от серията "Алиса в страната на чудесата", която може да разгледате и в другите публикации . В текущата ще разкажа малко повече за това как бяха направени.
24 юни, 2019 07:27
Как да снимаме в ръчен режим?
Много пъти в този блог съм споменавал за снимането в ръчен режим, както и съм казвал накратко как става, но реших да напиша отделна публикация, която е посветена тази материя.
16 юни, 2019 19:55
Многото снимане няма да ви направи по-добри фотографи
Често виждам съвети за начинаещите фотографи, че трябва да снимат много, за да станат по-добри. Аз лично не съм съгласен с този съвет и в тази публикация ще споделя защо.
1 юли, 2018 11:48
Галина Чернева и Muslify.bg
Имах удоволствието да снимам Галина Чернева, която е създател на Muslify , зад която марка стоят био мюсли, които се предлагат в различни комбинации с шоколад, сушени плодове, ядки и други био вкусотии и всичко това в много приятна и интересна опаковка, която снимах в няколко различни сесии.
18 юли, 2017 07:57
Фотосесии за списание #KeepAsking - Яна Петрова
За мен проектът мечта не е един в живота с определен клиент или модел или сниман на определено място. Проектът мечта е този, в който имам свобода да правя това, което бих видял през моите очи. Без ограничения (е, с изключение на бюджета).
6 ноември, 2015 11:09
Sigmaref - бизнес фотография
Като бях по-начинаещ в снимането и гледах разни снимки на хора в дадена индустрия и си казвах: Толкова лесно се снима това. Просто слагаш светкавицата и снимаш. Виждах какво е осветлението, можех да преценя как се снима, но тогава още нямах практиката. А практиката ми показа, че нещата не са толкова лесни и бързи.
22 април, 2015 09:40
Бизнес фотография - Varchev Finance
Когато работя с клиенти от различни области, винаги попадам за кратко в един съвсем друг свят с други правила, други традиции, друга терминология, друг начин на живот, друга обстановка. Радвам се, когато имам възможност да снимам света на клиентите си, тъй като портретът на бял фон не може да го улови. Портретът на бял фон запечатва изражение и характер, но не и заобикалящия малък свят на човека. Имах възможност да направя портретни фотографии на Бисер Варчев, собственик на Варчев Финанс . Трябваше да има няколко снимки на бял фон, както и снимки в интериора на офиса в София. Бисер Варчев изрази желание снимките да бяха се случили и в някои от другите им офиси (Лондон, Варна, Бургас) , защото другите били още по-големи. Резултатите трябваше да бъдат готови по-скоро и действахме на софийска земя.
10 януари, 2015 14:33
Какъв софтуер използвам за обработка на снимки?
Знаете ли какво е общото и различното в тези снимки? Общото е, че всички тези са мои кадри. Различното е, че са обработвани с различен софтуер и са снимани с различна техника. Кадрите може да видите в по-голям размер на първата страница на официалния ми сайт . Темата на тази публикация е софтуерът, който можем да ползваме за обработка.
28 декември, 2014 11:55
ITCE - Бизнес фотосесия
Преди време проведох курс по фотография в една от залите за обучение, които предлага фирма ITCE . Не съм и предполагал, че ще снимам хората от екипа им няколко месеца след това. Това не би се случило ако за провеждането на курса бях наел голямо фотографско студийно помещение. Тук имах на разположение уютна зала, проектор, високи тавани, както и напитки и нещо за хапване за участниците. А и още нещо - имаше си и мултимедиен проектор, където пуснах да гледаме предишния ми проведен курс, записан в стил класически сватбарски клип с продължителност 16 часа, който всички над 70 годишна възраст с удоволствие гледат за 3-ти път, докато младите не можеш да ги задържиш и за 10мин. И тъй като участниците бяхме под 70г реших, че може би ще дойде твърде скучно и е редно да направя курса на живо. Като всяко живо предаване си имаше своите рискове. Например да не ти работи собственото дистанционно за презентацията и да се окаже, че в ITCE разполагат с техни, които работят.
19 октомври, 2014 14:38
OXXY - бизнес фотосесия
Димитър Димитров, създател на OXXY.com Снимането на място при клиента има доста предизвикателства. Едно от тях е за клиента. Особено ако си харесам да снимам място, което да препречи пътя на хората от офиса към жизнено важни места като кухнята, тоалетната или да изключа основния им рутер, за да си включа лаптопа. За радост на клиентите, гледам да не правя такива работи (веднъж изключих рутер, но беше съвсем съзнателно заради 1 кадър, където трябваше да включа настолна лампа). В общи линии гледам предизвикателствата да са на мой гръб, но те се компенсират с това, че някак си все се случва да снимам симпатични хора (за което е благодарно портфолиото ми).
13 декември, 2013 14:12
Каква да е големината на снимките, за да могат да се отпечатат качествено?
В тази публикация ще споделя някои особености при зависимостта между размера на снимките за печат и тези, които се ползват в интернет страниците.
9 септември, 2013 17:13
Бизнес фотография - Вихрен Димитров и Кaтя Вeликова, управители на Customer Care BG
Вихрен Димитров - управляващ партньор на Customer Care BG Кaтя Вeликова - управляващ партньор на Customer Care BG
16 август, 2013 16:29
Мостът
Има моменти, когато имам идея за снимка, но трудно мога да намеря подходящите хора и места, на които да я заснема. Родината ни е красива, но основно е красива природата. Повечето от архитектурата днес не е нещо, което хваща моето око. Липсата на детайл в сградите, липсата на добра организация на дворовете на къщите е причината да нямам много снимки с екстериор на къщи (а и интериор). Често опитвам да компенсирам това с красотите, които имаме като природна даденост. Поради тази причина се принуждавам понякога да правя монтажи от части, които събирам от различни снимки, за да се получи мечтаното място. За щастие има къщи от началото на 20-ти век (и по-рано), които са с красив детайл и все още могат да бъдат заснети, ако и да не се намират сред места, които да паснат на начина, по който изглеждат.