Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
9 февруари, 2024 14:31
Какъв софтуер използвам, за да избират клиентите ми снимки от фотосесиите?
Всеки, който снима клиенти, сигурно предлага възможност за избор на снимки. Някога самите клиенти избират снимки, а друг път са техни посредници (например агенция или служители във фирмата). В тази публикация ще споделя по какъв начин предлагам на клиентите си да избират снимки от фотосесии.
16 юли, 2023 10:22
Авторско право, право на ползване, изключителни и неизключителни права и защо се плаща за това?
Как ви се струва по-добе оформено или може би ви "плаши" повече: - Изработка на лого: 2 000 лв или - Идея за изработването: 350 лв - Изработка на лого: 100 лв - Права за ползване според договора: 1 550 лв Все е 2 000 лв. Има клиенти, които се плашат от второто. Не, тази статия не говори за това дали да искате 2 000 или 100 лв за лого. Цената всеки си я определя както си иска според умения, опит, материали, техника, самочувствие и т.н. В тази статия говорим за правата за ползване като част от дадена цена или дали авторът осъзнава това. Размисли за това колко струва продуктът или услугата съм споделил в статия от преди доста години . Когато създадете какъвто и да било продукт вие ставате обект на авторското право без значение дали знаете или не знаете как работи. Добре е да сте запознати с това как работят тези неща, защото или като създател на продукта или като клиент може да се сблъскате с непонятни за вас или за купувача изисквания, като например "Защо има допълнително плащане за ползване на продукта?" или "Какви са тези авторски права, не е ли мой продуктът, аз плащам за него?" или "Продуктът е вече мой и мога да правя каквото си искам с него, включително и да го дам копия от него на приятели и познати".
12 юни, 2023 20:01
Какъв графичен таблет да си купя?
Ако не сте ползвали такова устройство и се чудите какво да си купите, ще споделя своя опит, който може да ви е от полза. Графичният таблет е бил много важно устройство в работата ми, не само в стандартния ретуш, а особено в сложните монтажи, които съм правил.
21 февруари, 2022 00:00
Фотографите нямат нужда от лого
Почти всеки фотограф, който започва (включително и когато аз започвах) мисли за свое лого. Отделя доста време и пари за това нещо, но има ли нужда от такова? Аз нямам лого.
21 януари, 2022 09:22
Ще заменят ли камерите на телефоните професионалната снимачна техника?
Едно време мобилните телефони бяха рекламирани като устройства, с които можеш да комуникираш по всяко време и предимствата бяха по-издръжлива батерия, малки размери, наличие на радио, GPS, GPRS и други. Днес почти всяка компания рекламира това как телефонът снима. Но станаха ли телефоните достатъчно добри, за да заместят професионалната снимачна техника?
10 декември, 2020 15:14
Бихте ли си казали мнението ако клиентът не е прав?
Може би сте виждали реклами с фрапиращи правописни грешки. Вероятно сте гледали рекламни клипове, които са толкова недомислени, че се чудите как е възможно да бъдат пуснати и то разработени от голяма фирма и голяма рекламна агенция. В тази статия ще споделя някои от вижданията ми по случая.
29 септември, 2020 13:51
Продуктова фотография за Oublier (гр. Севлиево)
Работата с бутикови малки бизнеси винаги е много по-различна от работата с големи фирми, ако и да има изключения. В работата с малки те бизнеси имаш доста свобода и възможност да твориш спокойно. Интересното е, че малките бутикови бизнеси разчитат доста повече на представянето на бизнеса си отколкото големите компании. Често големи компании имат по-занемарен имидж (сайт, витрини, каталози, служители) отколкото малкия бизнес. Радвам се, че можах да участвам в изграждането на имиджа на Oublier - марка български луксозни и бутикови произведения от дърво и метал.
24 август, 2020 13:06
Бизнес фотография: Стан Даулов
Имах възможността да работя със Станислав Даулов или както е по-известен - Стан Даулов - млад и интелигентен мъж, който от години обучава професионалисти на това как успешно да развиват екипите си и да поддържат подходящ климат на правилни отношения в тях, както и помага на клиентите си да придобият свеж мироглед към бизнес идеите и връзката им с клиентите.
16 август, 2020 10:35
Имат ли нужда фотографите и кинаджиите от бизнес курсове?
Въпреки, че заглавието на статията говори за фотографи и кинаджии, следващите редове се отнасят до всички творци, които създават произведение на изкуството: дърводелци, грънчари, писатели, музиканти, композитори, шивачи, строители и т.н.
21 ноември, 2019 09:00
Бизнес фотография и корпоративни видеа за Sb Accounting & Consulting
От години работя с Sb Accounting & Consulting по проекти свързани с бизнес потрети и корпоративни видеа, но чак сега отделих време, за да разкажа малко повече за това как протича обичайно работата по една такава задача.
7 юни, 2019 19:56
Зад кулисите на видеоклипа на Любена Нинова "Преди да свърши любовта"
При започване на един такъв проект в началото още не знаеш откъде да започнеш и само събираш информация, която е като глинена топка, от която всички от екипа като скулптори започваме да оформяме образ, който малко по малко започва да придобива все по-фини и по-фини детайли. В тази обширна публикация ще споделя как беше сниман клипа на Любена Нинова "Преди да свърши любовта".
12 март, 2015 17:11
Рекламен клип на Елена Карагьозова
Предполагам много хора познават Елена Карагьозова като детски фотограф. Тя самата има доста скромно мнение за себе си и по-скоро се вижда като съпруга и майка, а фотографията е на второ място. Затова и в това рекламно клипче, освен фотографската й дейност, исках да започна с нещо различно от това, с което е позната.