Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
18 септември, 2018
Тихомир Лазаров

През годините, в които работя в снимането на портрети и на мъже и на жени съм видял, че мъжете са почти винаги с по-здрава и по-добра кожа от жените. Има изключения и при едните и другите, но в общия случай жените имат много повече проблеми с кожата си. В тази публикация искам да дам съвети на жените, които смятам, че ще са полезни за това как изглежда кожата им на снимки и на живо.

Проблемът

Първо искам да кажа, че не съм дерматолог или някой във въпросната индустрия, но ще изразя мнение като човек, който е работил със стотици хора и е гледал в подробности лицевите характеристики на множество мъже и жени. Това дали сте съгласни с наблюденията и със съветите, които ще дам е изцяло ваша отговорност.

Всеизвестно е, че жените полагат повече грижа за кожата си от мъжете, но напрактика аз виждам, че жените имат много повече проблеми с кожата си въпреки това. Не случайно при гримиране на жени за снимки се отделя много време, за да изглеждат "съвършени", но в същото време на мъжете не се отделя толкова време. Знам, че при жените се цели по-голямо изящество и "чистота" в кожата, но също така знам и че често гримът има за цел да скрие множеството проблеми, които са се появили по кожата на жени още на млади години.

Защо е така?

Изключенията, които съм видял при жените, т.е. жени, които имат чиста кожа, са при тези, които знаят какво да слагат и какво да не слагат по лицето си. Проблемите, които съм виждал са основно при жени, които редовно слагат някакви продукти по лицето си, на чийто продуктови етикети може да пише много хубави неща, но аз като резултат виждам само проблеми. Накрая на снимки трябва да се сложи маска, която да прикрие всички тези проблеми. Жените, които съм виждал с чиста кожа са използвали изключително рядко козметики, както и изключително рядко или за кратко са носили грим.

Опаковките

Друго мое наблюдение е, че жените много лесно се убеждават, че нещо е добро и полезно ако им се даде в хубава опаковка и има надписи "натурално" или "естествено" и особено ако пише "с екстракт от <тук нещо, което се яде>" значи е почти гаранция, че е добро. Истината е, че тези думи като натурално и естествено имат определен юридически смисъл и в маркетинга те зад себе си имат съвсем различно значение, за да може производителите да нямат проблеми с потребителите ако потребителите тръгнат да ги съдят. Натурално се води всичко, което се вади от натурални съставки. Отровата също може да се нарече натурална, защото в основата си всички нейни съставки са натурални.

Ако вие, дами, решите да погледнете какво съдържат нещата, които ползвате, били те шампоани, кремове, сапуни, гримове и т.н. и видите официалната информация с това какви странични ефекти има, ще бъдете много по-предпазливи за кожата си.

Често жените смятат, че "без този продукт не може", обаче накрая например един мъж или една жена, която не използва този продукт имат много по-добра кожа, отколкото тези, които смятат, че "не може без това". Ако искате си търсете оправдания за това какво ползвате, но накрая едно нещо е важно за мен като фотограф: каква е кожата ви. А това ще е важно и за вас в бъдеще, защото сега на млади години може да мислите, че няма проблем, обаче годините минават, страничните ефекти ще се натрупат и един ден ще се събудите и ще съжалявате, че не сте обърнали внимание навреме, но сте следвали тенденциите и всичко е било за да изглеждате добре на момента.

Съвети

  • Пийте вода. Не говоря за течности, а за вода. Не забравяйте и да ядете сол. Тези две неща са много важни за тялото, за косата и за кожата.
  • Внимавайте какво ядете. Хранете се пълноценно и не се подлъгвайте по "модерни хранителни съвети", които баба ви не е знаела, както и по "псевдонаучни доказателства" за това как еди коя си истинска храна била вредна. Храната е храна и е за ядене стига да не е смесена с отрови или да е отнета хранителната й стойност. Всичко останало е под съмнение. Днес може да ви се казват хиляди неща, но никой не може да ви покаже дългогодишни резултати от спазването на тези съвети. Това, което аз виждам е, че хората на по 80-90 години днес са се хранили нормално без да спазват странни съвети. След 40-50 години ще се видят резултатите от днешните съвети. Вие решете дали да се гмурнете в необятните и недоказани диетични религии или да заложите на сигурното и на това, което очите ви виждат като резултати и векове опит.
  • Ако си слагате нещо по кожата, което не може да ядете, значи това нещо най-вероятно не е толкова полезно за кожата. Дори приказката "Да отидеш с деца на баня и да ти изядат сапуна" говори, че класическият сапун дори да се изяде от децата без да видиш, пак е нямало да навреди.
  • По лицето си слагайте колкото може по-малко неща и ако слагате нещо, което не е естествен продукт (който може да ядете) го носете възможно по-малко и после изчиствайте лицето си.
  • Изчиствайте лицето си с продукти, които са максимално естествени и истински. По възможност да се ядат.
  • Естествените растителни масла имат благоприятно влияние върху кожата и я пазят и от слънчевите лъчи, както и помагат на рани да заздравяват, поддържат еластичността й. Това кое масло се приема по-добре от кожата ви ще прецените вие. Дали това е слънчогледово, маслиново, какаово, кокосово, малинови семки и т.н., е по ваш избор. Жените, които са били в царските хареми са се поддържали с естествени масла и често за да има промяна в кожата са минавали по поне 6 месеца в използване на само едно масло.
  • Направете си собствена козметика. Едно време жените са били с много по-здрави кожи, нокти и коси, защото са използвали съставки, които са се ядели. Жените, които са месили хляб заради досега им с олиото или маслото, са имали хубави нокти и кожа на ръцете.
  • Забележете кожата по тялото си и вижте кои места изглеждат по-здрави от други и си помислете какви химични съставки използвате върху по-недобре изглеждащите части на кожата. Направете си изводите сами.


Категории: