Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
11 април, 2015
Тихомир Лазаров

(03-pool-game)-01-(default)___7121

Снимките на много хора в един кадър винаги са били няколко нива по-различни от снимките на 1 човек в кадър. Причината е, че с повече хора може да се разкаже повече история в снимката, тъй като има повече възможност за разнообразни действия.

Ако не разбирате какво става в тази снимка и трябва да я опиша с думи, значи не е ясно какво се случва в нея и не съм си свършил работата. Ще рискувам, няма да "я разказвам", но ще продължа с историята зад това заснемане.

Имах възможността да снимам в клуб BSD в София (в подлеза на НДК).  Предварително отидох да видя мястото, осветлението и да планирам кои маси трябва да се резервират. Резервирах 2 маси, защото не исках стативите да пречат на клиентите наоколо.

Направих референтната снимка, която направих при огледа, обаче не мога да я намеря, за да ви я покажа. Снимките нямаше как да се случат без помощта на участващите, които не само се справиха чудесно, но и помогнаха за уреждането на снимането в клуба. Снимките бяха уговорени в 21:00 вечерта. Още в 20:00 имаше човек, който беше там, за да сме сигурни, че точно тези две маси ще са свободни за снимките. Снимах в работен ден и уговорката беше по това време, защото участниците бяха на работа.

Ето първоначалната идея:

sketch

Смятах да попитам дали някоя от сервитьорките би се снимала в кадъра, но после реших да работя само с хората, които дойдоха.

Виждате, че кадърът е доста широк. Естественото решение за много хора е да се снима с широкоъгълен обектив. Проблемът е, че при широкоъгълните обективи имаме бързо отдалечаване на обектите. Това означава, че ако имаме 2 обекта, които са на 2-3м един зад друг, с широкоъгълен обектив задният ще изглежда оптично като няколко пъти по-далеч. Тъй като искам да се вижда ясно кой какво прави в снимката, не исках да снимам с фокусно разстояние от 24мм или по-малко, защото визуално хората на преден план ще бъдат в пъти по-големи от хората на заден план, а хората в краищата ще бъдат разпънати поради оптичното изкривяване на широките обективи.

Следващата снимка е първа от тестовите, в която исках да видя как изглеждат нещата с около 24-28мм.  blrd-20150113-_MG_0071След това направих същата снимка, но с около 40-45мм фокусно разстояние:

blrd-20150113-_MG_0072Сравнете големината на близкия и далечния джоб на масата в първата и втората снимка. Сега вижте отново първоначалната снимка и си представете колко пъти по-дребнички ще бъдат хората в дъното. Разликата в "zoom"-a не е просто няколко крачки по-напред или по-назад. Нито разликата е само в големината на обектите в кадър, а и в съотношението между размерите на обектите в дълбочина, както и оптичните изкривявания в центъра и краищата на кадъра.

Ето тук е мястото, в което фотоапарат с по-голям сензор (средноформатен или широкоформатен) би свършил идеална работа. По-големият сензор вижда повече. Поради скромните ми бюджетни възможности, не мога да си позволя да купя фотоапарат за над 20 хиляди (а наемът на такъв не си струваше за проекта). Затова реших да направя снимката на 2 основни части - дясна и лява и след това да ги съединя софтуерно. Отделно снимах и хората на задния план. Ето част от една от снимките без обработка:

blrd-20150113-_MG_0091

Тези, които виждате на снимката, че играят билярд наистина разбират от тази игра, като сред тях има победител в няколко състезания. Трябваше да ми каже някои особености, които аз не знаех и беше редно да се съобразя с тях. Едното беше, че в клуба не се пуши. Да, това го игнорирах донякъде, въпреки, че по филмите виждаме доста повече дим в такива сцени. Другото беше, че чаши с питие не се слагат по ръбовете на маста, нито се сяда по ръбовете на масата, за да остане перфектно нивелирана. Третото беше, че масата за билярд била синя от известно време насам. Зелена била едно време, а сега зелена е масата за снукър. На някои от четящите може да им е смешно, но тъй като не се интересувам от билярд и снукър, тези неща не ги знаех. Нужна ми беше само толкова информация, колкото да се планират нещата така, че да изглеждат реалистични.

Та, 2 часа по-късно имахме заснето всичко необходимо. Почти. Все още ме чакаше доста софтуерна работа. В скицата по-горе виждате снимка на сервитьорката, но по време на снимките реших това да бъде този, който организира играта и брои печалбата. Всъщност това е същият модел, който е отдясно, но с малко разлика в облеклото и наличието на брада:

(03-pool-game)-01-(default)___7121Брадатя я нарисувах на ръка допълнително. Ето я от по-близо, защото на малката обща картинка няма да забележите детайлите:

beard

Реших да направя няколко допълнителни снимки на моделите, за да си ги имат а спомен. Ето една от тях:

(03-pool-game)-02-cast___1888

Накрая малко преди да си тръгнем, оставащите хора имаха идея да направя ето тази снимка:

blrd-20150114-_MG_0342-Edit

Идеята е изцяло тяхна, само режисурата и изпълнението е моя.

В 01:00 сутринта вече бяхме по колите всеки на път за дома си, а на следващия ден бях готов с резултата:

(03-pool-game)-01-(default)___7121

Надявам се да ви харесва.

Категории: