Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
13 ноември, 2015
Тихомир Лазаров

Всеки, който е гледал портфолиото ми знае, че харесвам романтичните сюжети, т.е. тези, които изглеждат като от роман. Когато видя места, които имат класически или приказен вид, хора, които имат специфично излъчване съм готов да измисля проект, който да запечата това. Понякога всичко започва с идея и тогава търся местата и хората. Друг път започва от хората и местата за снимане.

Излезе възможност да снимам в Terra Mall, гр. Габрово, и по-точно в ресторант Ренесанс. Роклите бяха предоставени от магазин Evelin в същия търговски център.

Предварително можах да огледам местата за снимки и да уговорим деня, когато ще бъдат направени, за да не пречим на клиентите, светлината да е тази, която исках и да не бъде прибързана работата. Бях си наумил да използвам машина за дим, но се притеснявах да не би да попречи на клиентите. В крайна сметка машината за дим, която бях купил се оказа неработеща и не я използвах.

Другото, което исках да направя е да снимам кадри и с телефон, тъй като използвах постоянно осветление. Не всички снимки с телефона са такива, които бих публикувал в портфолиото си поради приложението, което беше стандартното за телефона и нямах много контрол върху камерата. Въпреки всичко вече в портфолиото си и на официалния си сайт имам публикуван кадър, направен телефон.

IMG_8974

Имах намерение да включа видео от телефон във финалния филм, но качеството на видеото на стандартното приложение за камерата не беше достатъчно, за да го харесам.

screenshot-07

Докато снимах видео, снимах и статични снимки, тъй като това, което имах пред очите си трябваше да се запечата и като кадри във висока резолюция, а не само в компресиран видео формат.

Преди снимките избрахме роклите и аксесоарите. Ето някои от моментите при избора на рокли:

screenshot-04 screenshot-05

Имаше рокли, които харесах за проекта, а други сметнах, че не са подходящи. Същото и за аксесоарите. Мисля, че имам вкус.

Реших да започна първо с кадъра, където момичето е пред витрината. За кратко време репетирахме думите, които трябваше да бъдат казани, както и колко време има между различните действия и реплики, за да се получи реалистично. Звукът беше записан от микрофон, който беше скрит в долната част на витрината. Моделът ми се справи доста бързо и след 4 дубъла имах това, което ми трябваше. Време за снимки: 8 минути. Впечатляващо.

screenshot-01

За тези снимки не използвах допълнително осветление, но само това, което беше налично. Вдясно имаше огромни прозорци, които ми бяха достатъчни.

След това се преместихме в една от частите на ресторанта, където снимахме с една от роклите. Предизвикателството беше наличната светлина, защото снимахме в работен ден по обяд, когато имаше по-малко клиенти, на които да пречим. Вечерта ресторантът беше пълен. През деня имаше доста от дневната светлина и за тази цел трябвше да снимам с осветление, което беше почти през цялото време на пълна мощност.

screenshot-06

Вдясно от модела имаше голям прозорец и трябваше да снимам повече близки клипове, за да не влиза толкова прозорецът в кадър.

screenshot-02

Но пък за статични снимки нямаше проблем, защото снимах вертикално.

_MG_0354-Edit

Умишлено всички статични снимки, заедно с видеото са с по-топли цветове не само защото осветлението беше с цветна температура от около 3600К, но и поради лично мое предпочитание.

След това се преместихме в друга част от ресторанта, където заснехме кадри и с друга рокля.

_MG_0454-Edit

_MG_0477-Edit

В тази част от помещението нямаше силна дневна светлина и контролът върху осветлението беше доста по-голям. През повечето време използвах само 2 светлини, освен околната:screenshot-03

Специални благодарности към модела, без която този проект нямаше как да се получи, не само поради красотата й, но и поради това, че тя организира голяма част от предварителната подготовка. Изключително съм доволен.

Надявам се историята във филмчето да ви е донесла усмивка.

А, и един съвет към дамите - роклите са много хубаво нещо, но има доста по-важни и хубави неща от тях, ако и да не ви се сбъднат мечтите за дрешки.

Категории: