Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
11 септември, 2014
Тихомир Лазаров

00-wrkshp-workbench___5858

Малко отклонение от портретната фотография, на която е посветен този блог. Рядко снимам нещо различно от снимки, в които присъстват хора и това е един от случаите. Не можех да го пропусна, защото интериорните пространства бяха много приятни на глед и това вдъхновяваше да бъдат заснети по особен начин.

Снимките бяха направени в късния следобяд. Наличното осветление в стаите и светлината от прозорците не беше достатъчно, за да се получи балансирано осветление, което да покаже всички детайли от работилницата. Целта беше да се покаже труда от направата й и да се обърне внимание на детайлите, както е обърнал внимание на детайлите собственикът й (който си я беше направил собственоръчно).

Ето снимката само с наличната светлина:

wrkshp-workbench-ambient

Цифровата техника не вижда толкова балансирано колкото очите ни. Ако бях увеличил ISO-то или намалил скоростта на затвора или увеличил блендата, цифровата техника ще направи снимката по-светла, обаче всичко, което е светло в текущия кадър щеше да бъде още по-светло и вляво щеше да има едно голямо светло петно без детайли. Поради тази причина използвах допълнителни светкавици, с които да добавя това, което фотоапаратът не виждаше от наличното осветление.

Друга причина, поради която не увеличавах ISO-то е, за да не губя качество, тъй като при по-високо ISO се появява т.нар. цветен шум (червени, виолетови, сини точици) и това влошава качеството. Не отворих блендата повече, защото исках всичко да ми е на фокус. Снимах на бленда f8 на около 25-30мм фокусно разстояние.

Често фотографите снимат интериори с ултра широки обективи, което не е нужно. Причината е, че трябва да се покаже респект към този, който е направил интериора и да не се съсипват пропорциите с изкривяванията, които правят ултра широките обективи. По-добре да се направи панорама от отделни снимки, отколкото да се изкриви чрез използването на обективи от рода на 10мм. На снимката няма нужда да се показва по-широко помещение отколкото е в действителност, защото тези, към които е предназначена снимката биха се разочаровали ако видят какво е на живо. По-добре да се даде реална представа независимо, че "не всичко се събира в кадъра".

В тези снимки съм показал части от интериорите като не съм показвал целите мебели, но само части от тях. Въображението дава възможност да се допълни кадъра с това, което не е заснето и всеки от вас може да си представи как долу-горе изглеждат липсващите елементи.

За целите на моето портфолио направих снимките малко по-драматични, но собственикът пожела да бъдат по-светли за неговите цели. Повече подробности за самата работилница, как е направена, какви възможности предлага и материалите за изработването й може да намерите на блога на собственика.

Ето и останалите снимки, които може да видите в по-големи на официалния ми сайт:

00-wrkshp-door___8316 00-wrkshp-drill-press___5741 00-wrkshp-office___5962 00-wrkshp-planes-display-1___8542 00-wrkshp-planes-display-2___4964 00-wrkshp-planes-display-3___8491

00-workshop-113-2-Edit___6250 00-wrkshp-157-2-Edit___1344 00-wrkshp-lathe___1283

Категории: