Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
30 юни, 2014
Тихомир Лазаров

scene-07___7631

Тези, които ме познават знаят, че класическите и ретро сюжети са ми особено приятни. Преди около година реших, че е време да добавя в портфолиото си нещо, което надгражда това, което досега съм правил. Така се роди идеята за нова история в снимки, сюжета на която обмислях около месец, минавайки през най-различни идеи. В този проект реших, че няма да си поставям технически ограничения дали нещо изобщо може да бъде заснето, но реших да търся решение за всяка снимка. Това направи проекта още по-предизвикателен и труден.

Името, което избрах е също толкова класическо, колкото и сюжета на историята. Нарекох я "Писмо в бутилка". Окончателните резултати на проекта "Писмо в бутилка" могат да се видят и на официалния ми сайт.

За проекта реших да работя с Вера Георгиева, която освен, че е красив модел, е чудесен и търпелив човек (особено като ставаше въпрос за този проект). Ако някога имате комерсиални проекти, за които тя е подходяща като външен вид, ви препоръчвам да работите с нея. Тя не беше работила по подобно нещо преди това и сподели любопитството си как би могло да стане всичко това като снимки. Предварително уточнихме какви ще са точно дрехите на главната героиня, прическата, грима и обувките, та от съвременна млада дама, тя се преобрази в скромно и смело момиче от 19-ти век и влезе чудесно в роля.

Като черешка на тортата реших да направя и кратък филм от снимките използвайки 2.5D техника. Това прави снимките да не изглеждат плоски, но да имат усещане за тримерност и затова не е нито 2D (двумерно), нито 3D (тримерно), а 2.5D (двумерна графика с усещане за тримерност). Само работата по филмчето беше около 1 месец. Първоначално мислих да работя със софтуер за тримерна графика. Тъй като не се занимавам (все още) с такъв софтуер, реших да видя нещо безплатно и изтеглих Blender. Успях да навляза малко в дебрите на 3D моделирането и текстурирането… и се отказах по причина, че видях, че в софтуера, който вече имах закупен (Photoshop) имаше възможност за правене на малки видеа. И тъй като се чувствам по-удобно там, направих видеото с Photoshop. Възможностите за редактиране на видео там са доста ограничени, но ми свърши работа за тази цел. Все пак скромните знания, придобити по отношение на 3D графиката, не са напразни.

Ето и финалния кратък филм (около 4 минути):

Направих версия и на английски.

Както обикновено всяка от сцените в историята я бях скицирал предварително и снимките минаваха гладко и почти както беше предвидено. Ето някои от предварителните скици, заедно с резултатите.

scenes-tiled

story-letter-in-a-bottle-small

letter-20131130-_MG_8682Повечето от нещата, с които се сблъсках като технически трудности, бяха новост за мен. Начините по които ги преодолявах бяха различни, според ситуацията, възможностите и бюджета. Цената, която ми струваше по заснемането този проект (хонорари, наеми, пътни разходи) беше под 1000лв, без да смятам своя труд по заснемането, обработка, записването на музиката и видео монтажа

Имах намерение да снимам подводната снимка в басейн, тъй като и аз и моделът нямаме проблем с плуването и водата, обаче поради хигиената на повечето по-широки басейни днес, реших да откажа, за да не рискувам здравето на главната героиня. Надявам се някой ден да имам възможност да добия опит и в това.

Снимките по проекта започнаха ноември миналата година. Времето вече беше хладно и природата не беше в подходящия сезон според сценария. Тъй като не исках да отлагам това с още няколко месеца, за съжаление се наложи да заснема модела отделно на закрито и да направя всички кадри във вид на монтажи. Казвам "за съжаление", защото обичам да снимам всичко наведнъж, но тук трябваше да се примиря с обстоятелствата. Разбира се имаше кадри, които щяха да бъдат твърде скъпи и опасни да се заснемат на живо (като тези с влака), но други може да се направят в рамките на бюджета така, както исках, т.е. всичко заснето наведнъж в 1 кадър.

letter-20131130-_MG_8437

Някои кадри изискваха използването на макети, които заснех отделно. Така беше случаят с първите снимки "на езерото", където нямах наличен точно такъв пейзаж и трябваше да ползвам снимка на язовир, която правих преди години и отделно да заснема един макет, който направих от дърво (с големина около 30см). Пазя си го като спомен.

pier

Този макет може да го разпознаете в първите кадри. Ето и един от тях:

scene-01___1065

Ето разбивка на компонентите, от които беше изградена една от сцените:

Музиката беше композирана и записана специално за филмчето според последователността на снимките и настроението, което трябваше да носят (с други думи да изглежда "като истинско филмче").

Специални благодарности на всички, които се отзоваха да помогнат за този проект (повечето, с които не сме се познавали преди). Но ако четат тези думи, да знаят че са специално за тях. Благодаря за възможността да снимам в конна база "Хан Аспарух", както и на собствениците на кораба, който можах да заснема.

За много от снимките ми се наложи да рисувам детайли на ръка, тъй като нямаше възможност да се заснемат наведнъж на живо. Ето част от илюстрирането върху една от снимките:

А това са самите статични снимки, които може да видите в по-голям размер на официалния ми сайт.

scene-01___1065

scene-02___3890

scene-03___2757

scene-04___3536

scene-05___5214

scene-06___8948

scene-07___7631

scene-08___1432

scene-09___3228

scene-10___9116

scene-11___8625

scene-12___3918

scene-13___2766

scene-14___9808

scene-15___7646

scene-16___4616

scene-17___5411

scene-18___8332

scene-19___9833

scene-20___9948

scene-21___1498

scene-22___9681

scene-23___630

scene-24___5616

scene-25___406

scene-26___1240

scene-27___3360

scene-28___309

scene-29___6337

Ако резултатите са ви харесали, бих се радвал да споделите проекта и с други.

Категории: