Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
6 февруари, 2014
Тихомир Лазаров

Реших да пиша по темата, тъй като понякога получавам запитвания за еротична или актова фотография, като целта на снимките е най-различна. Едни ги искат за подаръци, други за "бизнес", трети за собствено удоволствие и т.н. Най-различни причини. Има фотографи, които обичат да снимат такъв тип фотографии, други - не. Всеки си има своите причини по въпроса. Повечето от причините "за" и "против" са чисто субективни - един харесвал това, друг го било срам, трети печели от това.

Искам да споделя моето обективно мнение, което е продиктувано най-вече от отношението ми към самите клиенти или модели, които биха искали тези снимки, отколкото заради самия мен или субективното ми мнение (каквото също имам като всеки друг).

Голото женско тяло е красиво. Сигурно така мислят и жените фотографи за мъжете. Има много красиви неща, които не снимам. Примерно не снимам пейзажи или диви животни не защото не са красиви, но защото не са основният фокус на работата ми.

В дните, в които живеем, една снимка може да маркира курса на цял един живот, тъй като споделянето на информация е толкова лесно, разпространението й може да бъде светкавично, а складирането й - почти вечно. Решението някой да си направи снимки му създава запечатан момент, който си остава завинаги, като изцапаното с кал усмихнато дете, киселата физиономия от първата хапка лимон, сватбеният ден, бизнес снимката, която е вдигнала репутацията на дадена личност и т.н. Всички тези моменти могат да се окажат както в чекмеджето, така и на първа страница в дадена медия, когато дойде определеният момент. Тези спомени са запечатан еднократен момент, но те си остават завинаги. Може би детето повече няма да се изцапа с кал, но моментът си остава запечатан, бил той изпълнен с добри или лоши настроения.

Голотата е нещо, което винаги е било нещо твърде лично (говоря общо, тъй като се намират хора, за които е обществено достояние). Снимката, както казах, не е само еднократно решение, но увековечен момент. Много млади момичета (и момчета) "живеят за мига" и не се замислят за бъдещето си. Една фотосесия, в която разкриват голотата си може би ще им осъществи намерението "което имат в този миг", но разбрах, че малцина се замислят за следните неща:

- един ден, когато заемат важна обществена или ръководна длъжност, дали тези снимки няма да са препънка и компромат;


- един ден, когато са в бизнес общност, няма да са известни с професионалните си качества, а със снимките, които са си правили;


- един ден, когато мечтаният за тях съпруг/съпруга се появи, дали няма да се отвърне от тях поради тези снимки (не всеки съпруг/съпруга желае да има партньор, който е показал голотата си на другите… дори да издам една малка мъжка тайна, че повечето мъже не биха искали да се оженят за жена, която няма проблем да покаже тялото си пред всички);


- един ден, когато децата им видят тези снимки или търпят подигравки от други деца поради тази причина;

Всеки може да се досети и за други възможни сценарии. Целта ми не е да изброя всички тях, но да дам насока за разсъждения.

В тези размисли не визирам хората, които съзнателно са решили разкриването на голотата им да е курсът на живота им. Това си е тяхно право и решение и аз не се меся в това. Публикацията е насочена само към тези, които не са се замисляли за бъдещето си по този начин.

Това е основната обективна причина да не снимам еротична фотография - заради самите хора, тъй като не знам дали това е тяхно импулсивно решение или целенасочени намерения. Дори импулсивното решение изглежда твърде убедително на момента. Тъй като няма как да надникна в ума на човека и в бъдещето му, предпочитам да не снимам този тип фотография.

Бъдещето на всеки е в избора, който правят в настоящето. Добре е този избор да бъде направен напълно осъзнато.

Категории: