Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
28 декември, 2014
Тихомир Лазаров

itce-20141007-IMG_7524-Edit Преди време проведох курс по фотография в една от залите за обучение, които предлага фирма ITCE. Не съм и предполагал, че ще снимам хората от екипа им няколко месеца след това. Това не би се случило ако за провеждането на курса бях наел голямо фотографско студийно помещение. Тук имах на разположение уютна зала, проектор, високи тавани, както и напитки и нещо за хапване за участниците.

А и още нещо - имаше си и мултимедиен проектор, където пуснах да гледаме предишния ми проведен курс, записан в стил класически сватбарски клип с продължителност 16 часа, който всички над 70 годишна възраст с удоволствие гледат за 3-ти път, докато младите не можеш да ги задържиш и за 10мин. И тъй като участниците бяхме под 70г реших, че може би ще дойде твърде скучно и е редно да направя курса на живо. Като всяко живо предаване си имаше своите рискове. Например да не ти работи собственото дистанционно за презентацията и да се окаже, че в ITCE разполагат с техни, които работят.

Та… обратно в бъдещето. Бях нает да снимам екипа на ITCE.

Основната дейност на ITCE е да предлагат консултантски услуги, обучения и сертификация в сферата на информационните технологии и мениджмънт. Обученията се провеждат в собствените им зали, които могат да се наемат.

Тези, които ме познават знаят, че за мен планирането е едно от най-важните неща при едни снимки. Това важи в още по-голяма сила, когато трябва да се снимат много хора на едно място. Ползите от планирането са не само за мен, но и за хората, с които ще работя. Особено съм доволен, когато клиентите ми съдействат в планирането, за да минат нещата гладко. Съвсем очаквано, компания, която се занимава с управление на проекти и ИТ обучения знае как да се планира, за да сме готови за ден като този за снимките. Тъй като фотосесията беше направена на място, за мен беше важно да знам повече за местата, на които ще снимам. Имах възможност да разгледам и да предложа места, където да направим индивидуални и групови снимки. Това даде възможност в този ден да бъдат свободни въпросните помещения (или поне да се знае, че ще снимам там). Направих си референтни снимки като например това офисно помещение: itce-20140925-_MG_0470 Него избрах за общата снимка, която показах в началото на публикацията. На предварителна среща с представители от фирмата уговорихме детайлите по грим, прически, обработка, срокове за изпъление. Обикновено при комерсиална работа фотографът бива нает да изпълни работа в даден срок, тъй като тези снимки са предназначени да вършат работа. Колкото по-скоро влязат в употреба, толкова по-скоро ще започнат да работят за фирмата. Въпреки че кратките срокове могат да спечелят вниманието на клиента, препоръчвам на всеки, който се занимава с бизнес да бъде искрен и реалист в преценката си откъм време и цена. Все пак отсреща имате хора, които също правят бизнес и знаят, че всяко нещо си изисква техническото време, за да бъде направено прилично. Ако клиентът иска да прави бизнес с вас, ще прояви разбиране ако обясните защо би отнело толкова и толкова време. Моята цел е да свърша работа, която да остави добро впечатление и ако някога имат нужда от фотография да се сетят, че "имаше един човек, който свърши добра работа…". По същия начин и когато аз съм доволен от работата като потребител на продукт или услуга мога да споделя с други добрите си отзиви. В този случай от опит знам, че да провеждаш обучение там е уютно и удобно.

7:30 сутринта. Все още в средата на нощта за повечето IT специалисти. За екипа от ITCE не беше така. Предварително имах списъка на хората, които трябваше да снимам, както и поисках да ми кажат колко различни групови снимки ще изискват и дали трябва да има изразена някаква йерархия в кадрите. Цялата тази информация ми беше прилежно оформена и дадена седмица или две преди снимачния ден. Много съм благодарен за това.

Често има хора, чиято работа въпреки, че е на преден план, някак си остават в сянка. Снимките започнаха рано, но за да имаме гримирани модели, трябва да има гримьор, който трябва да е на място рано. Така когато аз съм готов да започна снимките да имаме поставен грима върху модела, когото ще снимам. Аз имам специфични изисквания за грима, тъй като в контролирана обстановка, когато аз имам решението как да осветявам хората, знам кой грим ми харесва и кой не ми харесва. Затова и предварително говорих с гримьора за това какво искам и какво не искам. Предпочитам мъжете да нямат грим. Бяха гримирани само жените. Човекът, който свърши изключително добрата работа по гримирането на моделите беше Ива Денчева. За мое учудване и радост тя сподели подкрепа на същите изисквания, които имам за грим. Резултатите бяха чудесни. Ще ви споделя няколко кадъра (преди и след), за да видите колко голямо значение има да разполагате с добър гримьор, което спестява и много време в обработката на снимките. Вляво е част от снимката преди обработката (суров кадър директно от фотоапарата без цветови корекции). Забележете грима по лицето и после сравнете с обработената снимка вдясно. retouch-comparison1

retouch-comparison2 Когато гримът е добре направен би било неуважение към гримьора да се "замаже" трудът му. Виждал съм много примери, в които снимката е обработена по такъв начин, че гримьорът не може да разбере дали изобщо е работил по този проект, тъй като няма и следа от работата му. Тъй като Ива свърши первектна работа по гримирането, при обработката можех да се съсредоточа върху детайлите от снимката, тъй като като цяло кадърът беше достатъчно приличен дори за публикуване. По време на обработката винаги гледам каква е била снимката преди и след това, за да съм сигурен, че не съм отишъл твърде далече и че обработката само изчиства временни несъвършенства, които съм решил, че не допринасят към снимката.

Изискването към мен беше да снимам екипа в 2 обстановки - офисна и на бял фон, както и да направя групови снимки. Ето някои от индивидуалните кадри управленския екип - Орлин Маринов и Нина Проданова-Йоцева:   itce-20141007-IMG_5940-Edit

itce-20141007-IMG_6724-Edit

itce-20141007-IMG_7128-Edit

itce-20141007-IMG_7414-Edit Това са някои от снимките на бял фон, повечето от които може да видите и на www.itce.com: overall-portraits

Снимките по групи не са лесна работа. При тях техническата част като осветление, кадриране, настройки е най-тривиалното нещо. При позиране на един човек е много по-различно, защото знаеш, че за част от секундата може да заеме позицията и да има изражението, което е подходящо за случая. При група от хора тази "част от секундата" трябва да се случи едновременно. Основното предизвикателство беше да снимам всички наведнъж:

itce-20141007-IMG_7524-Edit Това беше първата групова снимка, която направих. Преди нея и екипът и аз вече имахме натрупан опит през деня и се разбирахме от половин дума.

Снимката започна с всички изправени и след около 380 неуспешни кадъра някои се отегчиха, а други се измориха и решиха да седнат. Тогава в отчаяние щракнах още няколко пъти и се получи това, което виждате. Шегувам се разбира се. Снимката беше направена за 20 минути инсталиране на осветление и позиране и 2 минути, в които щракнах няколко кадъра и преминахме към заснемането на по-малките групи.

Кадрите с по-малките групи се получиха по-бързо. Снимките продължиха до около 18:00, точно както беше планирано. Един от тези дни, когато (почти) всичко стана по план. Благодарности към целия екип за търпението, което проявиха и за удоволствието да работим заедно. itce-20141007-IMG_7559-Edit

itce-20141007-IMG_7573-Edit

itce-20141007-IMG_7575-Edit

itce-20141007-IMG_7584-Edit

…Не, не са платени модели от агенция. Работят си там.

Надявам се историята зад работата по тези снимки да ви е била полезна и резултатите да са ви харесали. Още от моята работа по комерсиални и бизнес проекти може да разгледате на официалния ми сайт.

Категории: