Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
25 октомври, 2014
Тихомир Лазаров

(boardgames)-02-closeups(default)___1469

Винаги се радвам, когато има фирми, които представят дейността си чрез фотографии, които са направени специално за тях и специално за случая. Това прави работата уникална и удоволствие и за двете страни.

Получих имейл, в който имаше прикачени разнообразни плакати от филми заедно с предложение да помогна за заснемането на плакати за фирмено събитие. Става въпрос за фирмено събитие на клуба за настолни игри "The Game". Хората, които движат бизнеса искаха да се направи нещо специфично за това събитие, което да покаже, че могат да са на челните места (да се чете "на първо място") в настолните игри в страната. Самото събитие има за цел да събере почитателите на настолни игри на едно място, както и името на клуба да бъде една идея (да се чете 174 328 идеи) по-известно сред клиентите и феновете си.

Повече за събитието може да прочетете на сайта на клуба:

image_600x700-1

Ключовите думи, около които трябваше да гравитират идеите за плаката бяха "на масата". Трябваше само да ги разиграем и това стана на кратка среща, в която на лист хартия рисувахме скици на разни идеи.

board-games-sketch

Знам, благодаря за ръкоплясканията, но реших да се занимавам основно с фотография, а не с рисуване.

Първият плакат трябваше да покаже хората, които движат бизнеса в по-близък план по специфичен за всеки от тях начин и в определена роля. Щяхме да използваме машина за дим (или беше за мъгла), за което бях много развълнуван. Досега ми се е налагало да снимам и осветя дим само 2 пъти, но си беше съвсем истински, докато тук трябваше да използвам дима да се създаде атмосфера. Синкавата светлина идва от глицерина, който е в състава на това, от което се прави дима (така ми казаха). Не миришеше лошо, нито беше задушлива миризма, но се наложи да проветрим след първите няколко серии снимки, защото вече имаше твърде много дим, който пречеше на контраста на снимките.

Настроих осветлението. Имахме малко трудности, тъй като таванът не беше много висок и светлината влизаше в обектива и създаваше отблясъци, които намаляваха контраста. Накрая намерихме компромисно решение, което да ни даде възможност да снимаме това, което ще пасне за плаката. Тъй като мястото не беше голямо за тези снимки, се наложи да снимам всеки от тях отделно. Направихме първите тестови кадри:bg-129

След това по някаква причина бях спрял основната светлина, тъй като исках да нагласим още малко задното осветление. Забравяйки да я пусна, включихме машината за дим и щракнах:

bg-130

"Оп, забравих да включа основното осветление", казах аз. Снимката се появи на монитора и Николай (собственикът на фирмата) каза: "Знаеш ли, че това изглежда много добре за тийзър" ("тийзър" идва от английски "teaser" и означава закачка). Та в движение решихме да направим закачлив 3-ти плакат, който се получи ето така:

(boardgames)-01-teaser___7206

Този плакат е отпечатан на билетите за конференцията (много оригинално решение).

Самите кадри, които бяха избрани за официалния плакат бяха тези (сурови кадри, без обработка):

Screen Shot 2014-09-25 at 10.40.32 AM

Както може да видите, беше доста тясно и фонът не достигаше, но с малко повече търпение в софтуера успях да отделя това, което беше ненужно и да се получи плаката:

(boardgames)-02-closeups(default)___1469

За втория (или по-точно третия) плакат трябваше да направим улица със сгради, построени от кутии от настолни игри. Това се оказа трудна задача, тъй като трябваше да имаме същата перспектива както заснетите хора и да изглежда внушително. Кадрите на моделите бяха следните:

Screen Shot 2014-09-25 at 10.53.10 AM

Да, тесничко беше, но не винаги условията са идеални, но пък проектът си заслужаваше. Заснемането на кутиите отне не малко време и в крайна сметка перспективата не я уцелихме, както и въпреки наличието на около 50 (петдесет) кутии, пак не изглеждаше така внушително както си го представях. Затова реших да добавя и два високи "небостъргача", за да запълнят това, което ми липсваше. В крайна сметка се получи този плакат:

(boardgames)-03-city___5702

На вниманието на любопитните е следващият клип, който показва отделните части, от които беше сглобена тази снимка:

Портретите за първия плакат бяха достатъчно приятни, за да се радвам на тях и в моето портфолио.

bg-230-Edit

bg-156-Editbg-179-Edit

Много харесах тази машина за дим (или мъгла). Ако не беше на ток, а на акумулатори бих бил много доволен да я ползвам на терен. Предполагам с инвертор могат да станат нещата, но трябва да видя каква мощност са и доколко ще я захрани инверторът.

Отново благодарности за доверието, което ми оказаха и тримата. Ще е интересно да се видят как изглеждат нещата отпечатани на живо. Който иска може да види. Знаете къде и кога ще бъде събитието.

Категории: