Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
16 август, 2013
Тихомир Лазаров


Има моменти, когато имам идея за снимка, но трудно мога да намеря подходящите хора и места, на които да я заснема. Родината ни е красива, но основно е красива природата. Повечето от архитектурата днес не е нещо, което хваща моето око. Липсата на детайл в сградите, липсата на добра организация на дворовете на къщите е причината да нямам много снимки с екстериор на къщи (а и интериор). Често опитвам да компенсирам това с красотите, които имаме като природна даденост. Поради тази причина се принуждавам понякога да правя монтажи от части, които събирам от различни снимки, за да се получи мечтаното място. За щастие има къщи от началото на 20-ти век (и по-рано), които са с красив детайл и все още могат да бъдат заснети, ако и да не се намират сред места, които да паснат на начина, по който изглеждат.

Такъв е случаят и с тази снимка. Мостът, тревата, пътеката, къщата, залезът. Всички тези части на фона съм заснел отделно, имайки предвид светлината, която искам да имам във финалния кадър. Тъй като това приказно място може би не съществува в България (като едно цяло) снимах модела отделно, за да направя един общ монтаж.

Какво ми е отношението към монтажите? За някои това не е фотография. За мене е много повече от фотография, тъй като снимките ги правя сам и ги съчетавам според светлината (фото-), която трябва да изрисува (-графия) всеки от детайлите в картината. Съчетаването на няколко снимки в едно понякога е много трудоемък процес. Монтажите за мен са способ да мога да направя картина, която е много скъпо да бъде заснета наведнъж във фотоапарата. Мога ли да снимам всичко това ако намеря подобно място? Разбира се. Фактът, че съм намерил подходящите елементи от снимката ми беше достатъчна мотивация да направя картината като монтаж.

Времето, което ми отне беше около 10-12 часа. Това е една от причините, поради които не обичам да правя монтажи, но ако си струва (заплатено и уговорено е с клиента или е мой личен проект), тогава сядам и търпеливо започвам да работя по кадъра. Понякога кадърът е готов за 3-4 часа и следват още толкова в пипването на разни дреболии тук и там, които "изскачат" колкото повече гледам картината. Друг път само трудът по обединяването на снимките е над 10 часа.

В следващото видео съм показал бързо основните етапи, през които мина картината, за да добие финалния си вид. Може да видите снимката и на официалния уеб сайт в по-голям размер.

Категории: