Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
24 юни, 2013
Тихомир Лазаров

photos

В първата част на коментирах какъв компактен или любителски фотоапарат да се купи, но реших да напиша и втора част, защото този въпрос се задава от хора, които искат да снимат "професионално" или "любителски". В третата част на тази серия говоря малко повече за тези, които търсят как се осъществява "снимането на професионални портрети в 3 стъпки".

За тези, които са тръгнали да снимат професионално, но не знаят какво им е нужно, ще им кажа, че първо им е нужно да знаят как се работи с фотоапарат в ръчен режим, какви са характеристиките на светлината, да видят как се правят снимките, които биха искали да снимат и чак тогава да пристъпват към закупуване на техника.

Фотоапаратът е просто машинка, която записва това, към което я насочите. В някои случаи ще запише по-тъмна картинка, а в други - по-светла.

Фотоапаратът няма да промени характеристиките на кожата и да стане като по списанията.

Няма да промени това откъде идва светлината.

Няма да направи снимката рисувана.

Няма да направи по-различна композиция (разположението на обектите в снимката).

Няма да направи нещо много по-различно от това, което виждате с очите си (освен ако не ползвате допълнителни светкавици).

В повечето случаи фотоапаратът ще направи по-тъмна снимка от това, което виждате с очите си. Ако снимате на залез срещу слънцето хората ще изглеждат силуети, защото окото ви вижда много повече светлина, отколкото несъвършената техника, наречена фотоапарат. Тогава как се правят портрети на залез? С допълнителни светлинни източници, които да помогнат на фотоапарата.

Затова какъвто и фотоапарат да изберете, ако нямате разбиране за светлината, приемете, че снимките ви ще гравитират около едно и също ниво. Това е истината. Дори да си купите висок клас DSLR, снимките ви няма да се променят. Снимките могат да се променят от оптиката, която се използва с фотоапарата (обективите, които могат или не могат да се сменят), но единственото, което ще стане е, че деформацията в оптичното представяне на снимката ще е по-различна.

Снимките, които виждате по списанията почти винаги се правят с допълнително осветление. Снимките, които виждате по списанията, почти винаги са обработени, често до неузнаваемост. Снимките, които виждате на сайтовете на професионални фотографи, почти винаги са правени при точно определени светлинни условия.

Професионалният фотограф не снима при всяко условие, което му дадете. Професионалният фотограф винаги търси начин да направи условията така, че да стане снимката красива, защото знае, че при определена светлина снимките изглеждат "любителски". Това е основната разлика между професионалиста и любителя. Тя не се състои в това колко скъп фотоапарат използва.

Ако искате нов фотоапарат, вземете си нещо по джоба. Изберете си клас фотоапарат, с който да снимате и вземете кой да е в този клас. Вижте само да няма някакви фабрични дефекти и снимайте. Няма голямо значение при любителски начин на работа. При професионална работа фотоапаратът може би ще изисква да бъде издръжлив при определени атмосферни условия и натоварване, но в същността си, всичките правят едно и също - да запечатат това, към което ги насочите в светлинните условия, които ги поставите.

Фотоапаратът няма да промени условията. Вие ги променяте.

Като за завършек искам да ви дам една задача. С нея искам да илюстрирам това каква е марката на фотоапаратите и техният вид, нямат кой знае какво значение за финалните снимки ако човек знае или не знае какво да прави с тях. Разгледайте следните 4 групи снимки. Те са правени с 4 различни видове фотоапарати. Единият от тях струва около 400лв, компактен фотоапарат. Други 2 са Canon и Nikon и струват около 1500лв, а третият е средноформатен фотоапарат и струва около 50 000лв (точно така, петтдесет хиляди лева, няма грешка в нулите). Бъдете честни със себе си и кажете: Можете ли само гледайки снимките да познаете коя група с кой от тях са правени? Сигурен съм, че няма да може да познаете. В тези снимки има хем обработка, хем ъгъл, хем подбрани места за снимки, хем определена светлина. Само машинките са различни - от 400 до 50 000лв. Когато разгледате добре снимките може да щракнете върху тях и да видите всъщност кои с каква техника са снимани.

Снимки от Flickr

Снимки от Flickr

Снимки от Flickr

Снимки от Flickr

Тогава някой ще попита - хубаво, тогава защо да дам 50 000лв след като мога да щракна снимката и с 400лв? Ето тук е въпросът кой какво точно цели в снимките си. Ето малко детайли:

Фотоапаратът за 50 000лв е предназначен главно за работа с допълнително осветление, издържа на минусови температури и жеги. Файловете му са с изключителни детайли и ако трябва да се отпечатат в голям формат, резултатите са впечатляващи. Ако снимките се показват само в интернет, трудно може да разберете за тази детайлност от мъничка снимка на екрана ви. Тези фотоапарати са тежки (говорим за килограми). Не могат да снимат при високо ISO без много шум, тъй като не са предназначени за тази работа. Файловете са им огромни и трябва да разполагате с доста хард дискове. Не може да снимате бързо. Трябва да се изчака секунда-две, докато може да снимате следващия кадър. При тези фотоапарати се гони качество. Използват се най-вече в комерсиалната, модна и рекламна фотография.

Фотоапаратите Canon и Nikon, които съм дал за пример не са нещо по-различно от други марки като Sigma, Pentax, Sony в същия клас. В този пример това са среден към любителски клас DSLR-и. Много хора си купуват такива, като смятат, че снимките им ще станат по-хубави, но реално не се отличават от тези с фотоапарат от 400лв (но не си го признават). Тези фотоапарати дават възможност за използване на различни обективи. Детайлността им е по-голяма от тази на компактните фотоапарати, но за снимки в интернет разлика няма да се забележи, освен при отпечатване в по-голям от А4 формат. Има и други особености, но нека засега се спра само върху тези.

Най-евтиният фотоапарат е произволен компактен фотоапарат, който намерих из интернет.

Ако потърсите още малко ще откриете много лоши снимки с всеки от тези фотоапарати, както и много хубави. Ето затова много зависи какво ви е по джоба и какви са ви целите за снимане. Ако снимате снимки за спомен или любителски, са ви нужни или компактен (евтин) фотоапарат или нисък клас DSLR. Ако се занимавате професионално, може да го направите дори с нисък клас DSLR ако знаете какво правите. По-високите класове ще ви дадат възможност да работите в по-неблагоприятни атмосферни и донякъде светлинни условия.

Надявам се всичката тази информация да ви е била интересна и полезна.

Между другото, един от магазините за фототехника в България, които мога да препоръчам е PhotoPlanet.

Категории: