Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
29 април, 2013
Тихомир Лазаров

01-01___6762

Целта на снимката е да изглежда като картина, нарисувана от художник. Много обичам класическите картини. В тази снимка има няколко неща, на които обърнах внимание.

Първото беше идеята на снимката - жена, която влиза в езерото на залез. Това е било нормална практика през вековете назад, когато човек е искал или да плува или да се изкъпе, тъй като не всички са имали обособени бани в домовете си.

Облеклото на жената беше също съобразено с факта, че трябва да се слива с цялата обстановка. Затова беше избрана и бялата памучна рокля.

Композиционно има няколко момента. Единият е клонът, който е успореден на единия диагонал, както и на склона на брега. Между тях остава площ, която е оградена като с рамка. Тази площ е светла и е чудесно място да бъде позциониран моделът, тъй като пасва идеално на т.нар. "правило на третините". Според това правило човешкото око много обича пропорциите, които са в съотношение 1:1.6, което още се нарича "златно сечение". Когато позиционираме обекта на фокус на позиция, която е отдалечена от някои от ръбовете на снимката в съотношшение 1:1.6, тогава всичко някак си идва на мястото.

Но нужно ли е да мерим разстояния и да правим изчисления? Не е нужно. Има едно простичко правило, което помага да се доближим до това сечение и това е да разделим мислено снимката на 9 части, точно както разчертаваме когато играем на "морски шах".

Златно сечение

Пресечните точки са приблизително в съотношение 1:1.6 и могат да бъдат отправна точка за това къде да поставим обекта на фокус. В този случай съм избрал долната дясна точка.

Не винаги това правило е нужно да бъде спазено. Понякога се налага да центрираме композицията, но в общия случай прилагането на златното сечение играе положителна роля в крайния резултат.

Като съм заговорил за "злато", периодът от около 30мин след като слънцето се скрие зад хоризонта се нарича "златен час". Същото се отнася и за периода малко преди да изгрее. Тогава светлината е някак си мека и особено красива. Много фотографи използват този момент, за да заснемат или пейзажи или портретни фотографии. Текущата снимка е правена малко преди този момент.

По-голяма версия на снимката може да видите на официалния сайт, а ако искате да подобрите уменията си в портретната фотография, може да разгледате и курса, който организирам.

Категории: