Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
20 април, 2013
Тихомир Лазаров

ev-20130419-IMG_2706-Edit

Когато се работи с модели на терен, трябва да се имат предвид условията, в които ще се проведат снимките. Моделите и клиентите трябва да са наясно с обстановката, за да предвидят нужното облекло, храна, вода, инструменти, или ние трябва да се погрижим така, че да им бъде комфортно по време на заснемането.

При заснемането на модели с осветление, работата по една фотосесия става в пъти по-сложна. Придвижването със стативи за осветление и самото осветление е по-трудно и често трябва транспорт или асистенти, които да помагат.

Често хората мислят, че подобна снимка става "с хубав фотоапарат", но реално по-важното е осветлението. Смята се, че тази снимка се прави ето така: Отива се на даденото място, моделът застава (някак), фотографът насочва "хубавия фотоапарат" и щрак! - снимката става. Всъщност не е така просто. Ето как протече тази фотосесия:

Температурата беше около 10-12*С, но вятърът, който подухваше даваше усещането, че е около 5*С. Моделът чакаше на завет в автомобил, докато аз инсталирах стативи и осветление, тежести (за да не бъдат съборени от вятъра). Измерих осветлението като мощности и всичко беше готово. Само трябваше да застане модел и да го снимам. Цялата процедура ми отне около 10-15мин. След това извиках модела и от първата снимка светлината си беше така, както виждате на резултатните снимки. Имах възможност да направя около 15-20 кадъра. За модела работата беше свършила. За мене работата още не беше приключила, тъй като имах още 10-15мин, докато прибера стативи, осветление, торби с пясък. Снимките на това място траяха общо около 30мин, в които частта със снимането беше 5-10мин. Ако моделът трябваше да стои през цялото време навън, докато инсталирам и деинсталирам техниката, тази фотосесия щеше да бъде запомнена като "снимки, където измръзнах от студ" и нямаше да има голямо значение дали крайният резултат е добър или не. Когато се осигури комфорта на клиент или модел, тогава моделът би изглеждал много по-щастлив на снимки, а и това ще спечели доверието на клиента.

Ето още няколко снимки:

ev-20130419-IMG_2728-Edit

ev-20130419-IMG_2659-Edit

Снимките с роклята траеха около минута, поради студеното време. Веднага след това палтото осигуряваше временен комфорт във ветровития хладен следобед.

ev-20130419-IMG_2697-Edit

Надявам се резултатите да ви харесат. Може да ги видите в малко по-голям формат на официалния сайт.

Категории: