Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
7 ноември, 2013
Тихомир Лазаров

30___1573

В предишни публикации споделих виждането си по отношение на постоянното и импулсно осветление, както и разликите между софтбоксове и чадъри. Следващият естествен въпрос е: Какъв размер софтбокс или чадър да си взема? Трябва ли по-голям размер за снимки на хора в цял ръст и по-малък размер за портрети от раменете нагоре?

Тези въпроси са общовалидни и за тези фотографи, които снимат обекти, различни от хора: Трябва ли по-голям размер модификатор за по-големи обекти?

От темата за софтбоксовете и чадърите става ясно, че за мене лично няма кой знае каква голяма разлика в качеството на светлината при тях (при определени условия), затова когато говоря тук за "софтбокс", може да смятате, че същото се отнася и за чадър. Когато говоря за светлинен модификатор имам предвид всякакви софтбоксове, чадъри, рефлектори за мека светлина, чаршаф със светкавица зад него и т.н.

Преди да дам отговор на въпроса какъв размер модификатор е необходим ще започна с няколко примерни кадъра. Те са снимани през годините, когато съм имал различни модификатори. Почти всички снимки в текущата публикация са заснети с 1 допълнителна светкавица (освен ако не е посочена друга в описанието). Някои от следващите снимки са снимани с малка ръчна светкавица без модификатор. Други са снимани със софтбокс 60х60см, а някои с голям софтбокс с диаметър около 130см.

04___4594

02-03___5449

00___7231

00-04___7042

01-04___5685

Предполагам се досещате за отговора на въпроса: Трябва ли голям модификатор за снимане в цял ръст? Отговорът е: Не.

Повечето начинаещи не биха направили разлика в модификаторите, използвани на тези снимки. Това не е непременно нещо лошо. Означава, че щом не може да видите разлика, значи ви убедих, че е възможно да правите снимки както само с малка ръчна светкавица, с малък софтбокс, така и с голям софтбокс, независимо от това дали се снима в цял ръст или не.

Нека сега разясня защо размерът на модификатора няма пряко значение с това колко е голям заснетият обект.

light-shadow

Ето една примерна ситуация. Имаме няколко обекта, светлиен източник и преграда.

Първи въпрос: Кои от обектите ще са осветени от източника на светлина?
Отговор 1: Тези, които не са зад преградата.
Отговор 2: Тези, които имат пряка видимост към източника.

Втори въпрос: Еднакво ли са осветени всички обекти, които имат пряка видимост към светлината?
Отговор: Не, зависи на какво разстояние са от нея и на какво положение спрямо нея.

Светлината независимо дали е насочена чрез отражателни повърхности или се разпръсква във всички посоки има една и съща характеристика - разпръсква се навсякъде. Можем да я концентрираме посредством прегради, но винаги тези обекти, които имат пряка видимост към нея, ще бъдат осветени. Това означава, че какъвто и размер софтбокс, чадър, рефлектор или друг модификатор да имате, ако заснетият обект има пряка видимост към него, ще бъде осветен.

Предлагам ви няколко примера с различни по големина светлинни модификатори:

Малък светлинен модификатор

Голям светлинен модификатор

Стига да няма преграда между светлинният източник и обекта, няма значение дали източникът е голям или малък. Той ще извърши това, за което е предназначен - ще освети обекта. Затова няма значение дали използвате голям или малък софтбокс за осветяване на големи или малки обекти.

Ето пример, където осветявам сравнително голяма група хора с 1 софтбокс:

lvw-20110911-_MG_0981-Edit___227

Същата тази група хора можех да осветя с  малка ръчна светкавица, стига всеки от тях да виждаше светлинния й импулс.

Възниква въпросът: Като размерът на светлинния източник няма отношение към това дали даден обект може да се освети или не, тогава защо се предлагат различни размери?

Отговорът се състои в качеството на светлината по отношение на сенките. В темата за софтбоксовете и чадърите говорих, че ако имаме два светлинни източника на едно и също положение спрямо обект, но единият е по-голям от другия, тогава, по-големият ще освети обекта с по-меки сенки, докато по-малкият ще направи сенките по-твърди. Ето защо се получава така:

Малък светлинен източник

Голям светлинен източник

Сянката е мястото, където няма светлина или има недостатъчно светлина. Колкото по-тъмна е сянката, толкова по-малко светлина достига до тази повърхност. Когато имаме малък светлинен източник, площта му определя доколко източникът ще може да "обгърне" обекта със светлина. Колкото повече "обгръщане" има, толкова светлината от светлинния източник осветява по-голяма площ от обекта. Така достига повече светлина до сенките и те стават по-светли или по-меки. В схемата с големия светлинен източник виждате как светлината от краищата на източника може да "обгърне" повече обекта, докато при малкия светлинен източник поради малката му площ краищата не могат да "видят" страничната част на обекта и затова сенките стават по-тъмни или "по-твърди".

Това отговаря на въпроса защо в безоблачно време сянката ви на земята е с ясни очертания. Това е защото слънцето спрямо вас е много малък светлинен източник и то не може да "обгърне" целия ви силует. Докато в облачно време облакът се превръща в светлинен източник, който спрямо вас е много по-голям от слънцето. Светлината от облака ви осветява много "по-обгръщащо" и затова сянката ви на земята е с много меки краища, а понякога дори не може да я видите, когато цялото небе е облачно. Тогава светлинният източник (гигантски софтбокс от облаци) е огромен и ви обгръща от всички посоки и добре дефинирана сянка няма как да се получи.

Примерът със слънцето и облаците е подходящ да кажа, че слънцето е като размери много по-голямо от облаците. Спрямо вас то е малък източник в сравнение с облаците. Затова не винаги големият светлинен източник дава мека светлина, а зависи на какво разстояние е от обекта.

Затова ако имате голям софтбокс далече от обекта и малък софтбокс много близо до обекта, то светлината от големия софтбокс ще бъде по-твърда.

Забележка: Боравя с недефинирани термини като "голям","малък", "близо" и "далече", за да изясня принципа. Но тези, които искат да разберат колко "точно", общото правило е, че ако светлинният източник е по-далече от 2х диаметъра си от обекта, светлината от него е твърда. Ако имате софтбокс или чадър с диаметър 100см, то обектите по-далече от 2м няма да бъдат осветени с мека светлина. Точната сметка се крие принципа на закона за падане на интензитета на светлината с увеличаване на разстоянието.

От информацията до тук следва, че големият светлинен източник (спрямо обекта) можем да превърнем в такъв на "мека" светлина ако е близо до обекта. Ако го отдалечим, ще бъде източник на "твърда" светлина. Това прави големите светлинни източници малко по-универсални. Малкият светлинен източник (спрямо обекта) не можем да превърнем в голям. Светлината от директна малка ръчна светкавица си остава с едно и също качество независимо дали осветяваме с нея от 1м или от 3м. Светлината от софтбокс или чадър 100см е много мека ако е на 1м от обекта, а на около 4м от обекта прилича много на качеството на светлината от малката ръчна светкавица.

Затова ако някой иска да има бюджетно решение в това да има източник на твърда и на мека светлина, нека си вземе по-голям светлинен модификатор. Неудобството е, че ако искате източник на твърда светлина и отдалечите светлинният източник ви трябва по-голяма мощност на осветлението, както и пространство. В затворени пространства не винаги може да се отдалечи светлинният източник. Ако снимате често и с мека и твърда светлина, тогава "бюджетното" решение да имате само 1 голям модификатор може да не се окаже много бюджетно, защото ще трябва да инвестирате в по-мощно осветление. Затова зависи от вашия вкус и техниката, с която разполагате.

Доста хора предпочитат голям светлинен източник, поради сляпото доверие на мнения, че това е "най-доброто". Всъщност няма такова нещо като "най-добрият модификатор", защото вкусът на всеки е различен. Добри снимки могат да се правят с всякакви модификатори, стига да знаете как да ги използвате.

Следват няколко примера с различни светлинни модификатори, които да ви дадат идея какво може да се получи с тях.

Използван е с голям софтбокс (около 130см)

Използван е с голям софтбокс (около 130см)

Малък софтбокс 60х60 и ръчна светкавица

Малък софтбокс 60х60 и ръчна светкавица

Директна светкавица без софтбокс (1 вдясно и една зад модела)

Изводът от всичко написано е, че размерът на светлинния модификатор, бил той софтбокс, чадър, рефлектор и други, има отношение само към качеството на светлината върху обекта, а не към способността му да освети обекта.

Категории: