Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
13 октомври, 2013
Тихомир Лазаров

Diet-20130322-IMG_0049___9772Когато става въпрос за нова техника повечето любители фотографи се впечатляват изключително много. Дори се впечатляват много повече от тези, които професионално се занимават с фотография.

Често новата техника дава възможности, които на хартия изглеждат наистина много и биха дали много предимства и удобства в различни ситуации. Това впечатлява хората, които обичат техническите авантюри. Примерно това фотоапаратът да има вграден HDR режим, таймер за снимане на снимки през даден интервал, да поддържа разпознаване на лица и какво ли още не.

За тези, които рядко правят добра снимка, в купуването на нова техника се крие тайната надежда, че с това вече хубавите снимки ще се случват много по-често.

Нека слезем на земята.

В реалната фотографска практика повечето от функциите в съвременните фотоапарати никога не се използват от една или друга група фотографи. Или ако се използват то е за проба или се налага 1 път при незначителна снимка. Например аз в моята практика не използвам HDR режими, таймери за снимане през интервал. Но друг, който снима пейзажи, сигурно постоянно ги използва, но пък него може да не го интересува бърз автофокус или малко шум при високо ISO.

Често любителите винят техниката за качеството на снимките си. Не ме разбирайте погрешно, техниката има значение, но само ако човек знае какво прави. Мнозина действат отзад напред - купуват техника, която може да прави 1000 неща и защото тя може да прави и HDR и да снима на интервали и да разпознава лица и се опитват да вкарват в употреба всичките тези 1000 неща. Като резултат? Просто 1000 опита и никакво задълбочаване. За задълбочаването се изисква време за фокусиране в ограничен брой неща. За изпробване на 1000 неща се изисква също време. Тъй като времето ни е ограничено, трябва да направим избор. Кой от резултатите ще предпочтете - да се хвалите, че сте опитвали 1000 неща или да имате задълбочено познание в по-малко неща и да покажете 1000 прекрасни резултата? Изборът е ваш.

За мене изпробването на 1000 неща, само защото ги има, е робство към техниката. Аз разсъждавам по друг начин - трябва ми инструмент за работа и дадена функционалност, за да си върша работата и се насочвам към специфичен набор от инструменти и избирам тези, които са ми изгодни като цена и качество. Често не ме интересуват другите функции, които предлагат. Често дори не съм наясно с другите функции, за които съм платил, просто защото не са ми нужни. Така се фокусирам върху това, което целенасочено ми трябва, а не върху това, което се предлага.

Ниските и високите класове техника, да кажем в частност фотоапаратите и обективите, си имат своите разлики, които не са за пренебрегване. Имат разлика в цветопредаването, качеството при висока чувствителност на сензора (ISO), скорост на автоматичен фокус и много други. Ако човек опре в лимита на техниката си и може да направи красива фотография с нея, тогава е нормално да опита да подобри нещата с по-висок клас техника.

Това е като подправките на добре сготвеното ядене. Те са там, за да подобрят вече сготвеното. Те не са там, за да бъдат самото сготвено. Ако човек умее да готви добре, ще направи вкусно ядене както с основни продукти, така и с множество екзотични подправки. Ако не умее да готви, тогава независимо от подправките и това колко екзотични и скъпи са те, храната няма да е вкусна. И подправките няма да са виновни за това.

Затова на начинаещия готвач остава избора - да се научи да готви или да си купи още екзотични подправки.

Категории: