Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
26 септември, 2012
Тихомир Лазаров

Това е снимка на младоженеца, когото снимах по време на скорошна сватбена фотосесия (може да видите видео зад кадър). А къде е булката? Булката я очаквайте в следващите публикации.

В текущата искам да разкажа малко повече за това как е направена тази снимка и идеята зад нея.

Седмици преди фотосесията започнахме да обсъждаме идеите за снимките на тяхната сватба и целта беше да заснема нещо, което има по-скоро рекламен характер (Бележка към майките, които четат: Не се притеснявайте, бяха заснети и класически портрети). Бях нарисувал различни идеи за снимките и ги синхронизирах с тях, за да имат представа какви ще са долу горе кадрите и какво очаквам от тях като съдействие. Тъй като не съм сватбен фотограф, но заснемам 1-2 часови сватбени фотосесии, моята цел беше да отнема съвсем малко от времето на младоженците и да не ги отделям от гостите за дълго време. За целта, настройвах осветлението за определената снимка, виках ги за по 5-10мин и след това те се връщаха отново при гостите. За самото заснемане ми помогна Антон Кузманов от AVK Ltd, който засне и няколко видеа на работата зад кадър.

Този кадър е монтаж. Предполагам никой не е мислил нещо друго, но моята цел не е като се види снимката да се възликне: О, това е монтаж, а да се замисли човек дали не съществува такова място. В текущия момент може би само 15-на от снимките на сайта са монтажи, а останалите са снимани както са били наистина. Бих искал да снимам цялостен кадър и да не монтирам, защото е трудоемко. Сигурно може да се намери подобно място. За съжаление аз не знам да имам лесен достъп до такова и трябваше да го пресъздам.

За този кадър имах представа как ще изглежда финалната снимка, но най-вече от коя посока ще бъде слънчевата светлина в него. Поради тази причина и посоката на светлината в оригиналната снимка беше такава, за да може да изглежда всичко като едно цяло. Ето я и нея:

Виждате как посоката на светлината е съобразена с тази на финалния резултат.

Околният пейзаж е съчетан от 7-8 различни изображения, поради липсата на готов такъв. За целта ходих да снимам пейзажи из околността, както и други елементи от снимката, които бяха нужни за финалния вариант.

Ето на "едри стъпки" частите, от които се състои тази снимка:

Колоните. Подпорката на горната част от рамката на кадъра. Без тях кадърът не е стабилен :) Забележете, че колоните са снимани така, че слънчевата светлина да идва от лявата им страна, за да може да си паснат в крайния резултат:

Площадката под колоните беше снимана отделно и трябваше да я дорисувам на ръка, защото първоначално не беше с текстурата (шарката), която ми беше нужна. Ето с площадката:

Стълбите бяха сравнително тесни. Исках да имам определена тяхна пропорция и трябваше да ги продължа от двете страни, но без да изглежда еднакво, а несиметрично и с несъвършенства:

Линията на хоризонта и облаците са част от пейзаж, който заснех няколко дни след сватбената фотосесия:

Както виждате, пейзажът е със слънчевата светлина точно в посоката, която ми трябва и качеството на светлината е чудесно. Точно тази мека залезна светлина, която всички фотографи обичат.

Планинският пейзаж е сниман в Родопите по време на пътуване, което имах по работа. Снимах тези планини на залез, с идея, че могат да свършат работа в някой проект. Ето, че свършиха работа:

Стори ми се, че снимката вдясно е някак си незавършена и реших да добавя още една колона, която снимах за тази цел. Нарисувах и малко слънчеви лъчи върху снимката:

Добавих и снимката на младоженеца:

Нещо не е както трябва, нали? Липсват СЕНКИТЕ. това е като солта в ястието. Нещо малко, но много много значително. Няма ли я, манджата е безсолна колкото и добре да е сготвена. Много ли е, не се яде от сол. Така е и със сенките. Няма ли ги, снимката е "постна". Ако са прекалено нереални, снимката не е за гледане.

Сенките в тази снимка са илюстрирани на ръка.

Общо снимката ми отне около 8 часа работа със софтуера, без да включвам обикалянето, за да търся подходящите фонове и елементи, които да заснема.

Ето и финалния вариант, който може да видите по-голям на уеб сайта:

Надявам се да ви хареса, а ако имате въпроси, не се колебайте да ги зададете.

Категории: