Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
21 август, 2012
Тихомир Лазаров

Наред с други снимки с мотори, реших, че ще е интересно да направя снимка, която има повече емоция, но отново да има движение. Снимката е правена на малък черен път, по който нямаше особено движение и беше спокойно за работа.

Беше точно преди да завали. Имаше гъсти облаци и последните лъчи на слънцето идваха точно отдясно на кадъра. За да не ни хване дъжда трябваше да снимам по-бързо, защото техниката и водата не се обичат особено. 

Снимката е направена с помощта на 2 светкавици, съответно вдясно от кадъра и вляво. Целта ми беше да подчертая слъчевата светлина и съвсем естествено светкавицата вдясно е по-ярка от тази вляво.

Предполагам на всички е ясно, че резултатът е монтаж, но не е снимана в студио, а на същото това място. По принцип ако имам някакъв монтаж, обичам да е заснет на фона, който ще е в резултатната снимка поради 2 причини:
1) изглежда реалистично, защото е снимано там;
2) не мисля, че съм толкова добър в софтуерната обработка и предпочитам да се развивам като фотограф, а не като майстор на софтуерната обработка на изображения;

За тази снимка знаех, че ще ми трябват 4 или 5 кадъра. Единият беше на човека с мотора. Исках да направя кадър, където и двамата са седнали на мотора и карат по този черен път, но в крайна сметка реших, че тази снимка, където човекът се държи за задната седалка ще е по-интересна. За съжаление нямах подходящ кадър само с човека на мотора, защото бързах да направя снимките и да прибера техниката. Затова започнах от тази снимка, където изражението и кадрирането бяха най-подходящи от материала, с който разполагах (оригиналната снимка без обработка):

Беше доста трудоемко да залича задния човек с части от фона, защото той самият щеше да е разположен по друг начин във финалния кадър.  Забележете, че на крайната снимка на седалката зад моториста няма никой. Честно казано не ми се занимаваше да го изтривам, но нямах по-подходяща снимка и трябваше да работя с това, което имам.

За да задържа така мотора, карах моториста да вдигне и двата си крака от земята за секунда и тогава снимах.

След това снимах задния човек, който всъщност е основата на емоцията от кадъра. Трябваше ми изражение на лицето, позиция на краката и позиция на ръцете. Всяко от тези беше позирано отделно и снимано отделно. Имаше кадри, където изражение и ръце бяха подходящи, но позицията на крака не беше и обратно.

За да е още по-реалистично исках да снимам гумите на мотора в движение и накарах момчетата да бутат мотора, докато аз го снимам, за да може да има леко замъгляване в гумите. Прахът от пътя беше добавен софтуерно. Ето и основните снимки, които ползвах за този кадър:

След няколко часа работа получих крайния резултат:

Надявам се да ви хареса и да ви е било полезно като техническа информация. По-голяма снимка може да видите в галерията на сайта.

…в крайна сметка дъжд не заваля :)

Категории: