Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
13 август, 2012
Тихомир Лазаров

Отдавна исках да имам възможност да снимам тази снимка - момиче с книга под дърво, приятна слънчева светлина. Най-накрая този момент дойде и останах доволен от резултата. Снимките около тази са също много приятни и беше трудно да избера коя от тях да отиде в галерията. Понякога се изкушавам да сложа в галерията няколко снимки от фотосесия.

Снимката беше режисирана предварително (както правя с всичките си снимки). С модела беше уточнено какво е нужно за снимката и какво ще представлява финалният резултат. Постелка, книга, дълга рокля бяха едни от основните изисквания.

Беше ветровито и се опасявах да не би вятърът да събори осветлението. Бях помолил модела да дойде с помощник, та в случай, че й трябва помощ при смяна на облеклото, грим и прическа, да има кой да й помогне, тъй като аз не се занимавам с тези неща. Бях донесъл достатчно торбички с пясък, които да държат стативите и бях решил, че ако не са достатъчни, ще помоля асистента на модела да придържа статива. За щастие торбичките с пясък свършиха добра работа (4 броя) и не трябваше да ангажирам друг човек с това.

Целта на тази снимка беше да изглежда колкото може по-осветена от естествената слънчева светлина и да не си личи много, че съм използвал изкуствено осветление. Реално е използвана 1 светкавица вляво от кадъра.

Оригиналната снимка е ето тази:

Тя беше достатъчно добра дори без обработка, но реших, че ще добие по-приказен вид ако я илюстрирам, което и направих. Ето отново финалния резултат:

Може да видите снимката в по-голям размер на сайта. Ако имате въпроси или коментари, ще се радвам да ги чуя.

Категории: