Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
3 юли, 2012
Тихомир Лазаров

Тази е любимата ми снимка от серията. Всъщност тази снимка беше една от причините за тази фотосесия. За вдъхновение ми послужи кадър на Annie Leibovitz и около този кадър мислих останалите варианти, които може да разгледате чрез връзките най-отдолу в публикацията.

Отново осветлението е изключително просто - една светкавица вдясно на обектива. Косите бяха развявани от асистентката с помощта на фотографски отражател. Това придава на кадъра усещане за движение и динамика. В този кадър най-трудното беше отново позирането, тъй като трябваше хем да се получи динамиката, хем очите да са отворени, хем изражението да излъчва очакване. Повярвайте ми, трудно може човек да задържи очите си постоянно отворени, когато срещу него развяват 110см отражател. Положението на ръцете и краката също е от не по-малко значение, за да придаде на модела визия като изящна принцеса. И моделът и асистентката се справиха изключително добре. Кадърът го получихме сравнитено бързо сред няколко неуспешни като този:

Ето и оригиналния кадър:

"Чакай малко", ще каже някой, а стълбите? Мислих да оставя кадъра с този фон, тъй като всичко в него ми харесва, но докато търсих да снимам птичката за снимката от част 2, попаднах на стълби, които заснех с идея, че мога да ги използвам за този кадър. Когато снимах стълбите знаех добре откъде идва светкавицата в кадъра и снимах така, че да изглежда максимално близо до слънчевата светлина, която осветяваше арката от храсти и стълбите. Монтажът беше сравнително лесен, като най-времеемката част от него беше да напасна тоналността на снимката на модела с тоналността на фона със стълбите.

С наличието на стълби зрителят някак естествено приема, че моделът тича забързано надолу като всичко това е подчертано от малки детайли като развятите коси, придържането на роклята, положението на краката и изражението на лицето, изразяващо очакване. Знаейки старанието, с което работихме по направата на тази снимка по време на фотосесията и труда по монтажа, считам че тази е любимата ми от серията.

Ето отново финалния резултат, който може да видите по-голям на сайта:

Разгледайте другите снимки от поредицата:
Част 1 | Част 2 | Част 3 | Част 4Част 5 | Част 6

Категории: