Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
28 юни, 2012
Тихомир Лазаров

Това е втората от серията снимки в гората (вижте първата). В тази серия целя елегантност и грациозност на позирането и усещане за спокойствие.

Тази снимка беше позирана специфично с цел във финалния кадър да има птичка. Разбира се, птичката беше монтирана допълнително в кадъра, тъй като това би било много сложно да се направи наистина. Този кадър беше един сред 7-8 други, но най-много ми хареса този. Най-важното в него беше положението на ръцете, тялото и формата на роклята. Останалото е осветление и кадриране. Използвах една светкавица за този кадър. Ето как изглеждаше обстановката от високо:

Вдясно се вижда светкавицата, вляво се вижда асистентката за тази фотосесия, която помогна изключително много при преобличането, развяването на косите на модела и както се вижда в този случай, придържаше роклята в положението, което беше нужно. Тъй като не пипам моделите си по време на снимките (иначе би било твърде непрофесионално) е чудесно, когато има човек, който да помага с оправянето на косите, дрехите и т.н., за което съм благодарен.

Оригиналният кадър, от който е направена финалната снимка е този:

Отдясно съм махнал осветлението, което се вижда, отляво беше лесно да се махне придържащата роклята рка (браво на асистентката за това).

Беше лесно да работя с модела. Тя търпеливо изслушваше това, което търсих като краен вариант и въпреки, че изглеждах смешно, когато огледално показвах как точно трябва да е положението на тялото, тя моментално успяваше да направи точно това. Затова и имах възможност да снимам голямо разнообразие от сцени, тъй като се движихме много бързо, въпреки множеството комари.

Птичката беше монтирана допълнително. Това е кълвач, който заснех в Южния парк в София около 2 дни след това. Тъй като птиците търсят храна, вода и подслон се завъртях около малките водни басейни в този парк и само внимателно наблюдавах дали ще намеря птички, които са осветени от залязващото слънце по същия начин, както е на тази снимка. Това беше твърде сложна задача, тъй като птиците по това време вече не бяха много активни и малко преди да се откажа видях как прелетяха 2 птици и кацнаха на едно дърво. Снимах ги веднага и въпреки, че бяха малки в снимката, сметнах, че ще са напълно достатъчни за снимката, където птичката е и без друго мъничка. Това е кълвач, който в оригиналния кадър е вертикално кацнал на ствола на дървото. При монтажа го завъртях, за да се получи финалната снимка.

Това е скицата от която тръгнах:

Ето и финалната снимка:

Надявам се крайният резултат да ви хареса и ако имате възможност я вижте в по-голям размер на сайта.

Разгледайте другите снимки от поредицата:

Част 1 | Част 2 | Част 3 | Част 4 | Част 5 | Част 6

Категории: