Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
14 май, 2012
Тихомир Лазаров

От много време исках да снимам неща, които имат повече динамика и мотори и скоро ми се отдадоха няколко такива възможности. Тази снимка е плод на една от тях.

Въпреки старанията ми да снимам това, което слагам в галерията така, както е директно от фотоапарата, понякога има технически и финансови затруднения това да стане. Дори и при монтаж се старая да съм максимално близо до финалния вариант на снимката, за да бъде всичко колкото може по-реалистично.

В този случай имах точно такива затруднения от технически характер. За да се получи тази снимка трябваше поне още един човек, който да кара колата ми, която да се движи със същата скорост както и мотора и в един определен момент да се заснеме.

Ето как исках да изглежда фона (снимката е директно от фотоапарата):
В далечината има хора. Виждате ли ги? Трудно. Още по-трудно може да ги види фотоапаратът. Така беше и с мотора. Беше тъмен.

За да помогне на фотоапарата, ми трябваше допълнително осветление. Това усложни задачата в пъти повече. Ако трябва да заснема всичко наведнъж трябва да има 3-ти човек, който да кара колата, да я кара със същата скорост като моториста и в точно определен момент да минем покрай светкавиците и да се уцели мястото, където светлината не е много по-силна или много по-слаба. Сигурно щяха да трябват поне 10-на опита, а това щеше да отнеме доста време, а и осветлението трябваше да е доста по-мощно.

Ползвах 2 светкавици. Ако трябваше да се направи всичко в движение, трябваше те да са достатъчно раздалечени, за да може да минат кола и мотор. Колкото по-далече е светкавицата, толкова по-мощна трябва да е тя, за да може да освети обекта. Това допълнително поставя технически трудности, тъй като колкото и мощно да е осветлението, то винаги има някакви граници, в които трябва да се движи човек.

Поради тази причина реших, че ще монтирам кадрите от 2 части. Първо ще снимам само моториста статично и после ще снимам фон в движение. Ето я снимката на моториста, когото снимах статично:
Това е снимката, която беше на гърба на фотоапарата така, както я видя модела още по време на снимки:

Любопитните фотографи дори могат да видят настройките от тази снимка (не че ще им помогнат :)).

Както виждате съм използвал 2 светкавици за този кадър. За да бъде завършена снимката ми трябваше и кадър за фона, който снимах отделно. Накарах модела да кара колата ми и да мине от същото място, където бяха светкавиците, за да мога да снимам истински размазан фон в движение. През това време аз бях отворил задния прозорец и снимах. Ето и фонът, който снимах:

След няколко часа, прекарани в комбиниране на двата кадъра и илюстриране, получих финалния вариант:

Задната светкавица играе ролята на слънцето и въпреки, че него го няма в кадъра на самия фон, светлината му идва точно от същата посока и това ми даде възможност да имам по-реалистична (донякъде) светлина.

Обикновено за повечето снимки имам скица, от която тръгвам, за да осъществя кадъра. Ето как изглеждаше скицата на тази снимка:

Снимката може да видите в по-голям размер в галерията на сайта.

Надявам се да ви хареса!

Категории: