Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
28 април, 2012
Тихомир Лазаров

Голямото пазаруване

Миналата есен имах идея да направя концептуална снимка, която отразява пазаруване, но с лек хумор в нея. Бях си нарисувал няколко варианта, но накрая реших да снимам точно този. Подготовката беше сравнително трудната част, тъй като относно заснемането, в главата си вече знаех как ще разположа осветлението.

Бяха нужни хартиени торбички. Много торбички. Шарени торбички. Торбички без никакви надписи и лога. Големи торбички. След доста обаждания насам-натам, успях да намеря варненска фирма, която ги продава и за около 40-50лв имах 40 броя разноцветни торбички. Купих и малко вестници, с които да се напълнят (за първи път от много години купувам вестници).

Следващото изискване беше мястото за снимки. Попитах дали мога да снимам на няколко паркинга, покрай които минах и не ми отказаха. Избрах един от тях, както и подходящо време на деня така, че слънцето да е зад моделите. Направих няколко примерни снимки един от предните дни, за да знам точно какво ще получа като фон по същото време на деня.

В деня за снимки (около 09:30 сутринта), първо разположихме торбичките, сложихме вестници в тях, сложихме доста в колата и затиснахме няколко на прозорците и на вратите, за да изглежда препълнено. Беше хладно и докато инсталирам и настроя осветлението моделите бяха в колата и си бяха пуснали климатика.

Ето сравнение между кадър, който е без светкавици и със светкавици. Мнозина смятат, че светкавиците се ползват само, когато е тъмно, но предполагам, че тук ще разберат защо се ползват най-вече, когато е светло.

Първоначално колата беше паркирана точно както е редно, но реших, че ще изглежда по-добре да е паркирана не точно на означените маркировки.

Подготовката продължи може би около 45мин, а самите снимки - около 30мин. Тази снимка е направена с 2 допълнителни светкавици. Едната е вдясно от обектива, точно до левия заден стоп на колата, извън кадър. Другата е вляво на обектива, зад моделите. Обработката е илюстративна.

Има много снимки от фотосесията, които не съм публикувал, които бяха разновидности на тази идея. Все пак реших да публикувам в галерията още една от тях:

Great shopping

Благодарности към моделите и за това, че изтърпяха студа, но смятам, че и те са останали доволни от резултатите.

О, предполагам има любопитни, които да видят оригиналните снимки преди обработката. Ето ги и тях:

Както виждате, няма голяма разлика, освен премахване на разни дребни несъвършенства в кадрите тук и там.

Ето и клипче със снимките, заснети в тази фотосесия:


Надявам се да ви хареса.

Финалните снимки са видими в галерията:
http://lazarovphoto.com/projects.html

Категории: