Тихомир Лазаров - Блог

Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео

Тихомир Лазаров - Блог | Блог на Тихомир Лазаров за комерсиална портретна фотография и видео
26 ноември, 2012
Тихомир Лазаров

От предишни две публикации показах приготвящата се невяста, както и очакващият младоженец. Ето ги вече заедно. Целта на тези снимки беше по-скоро художествена, отколкото да заснема сватбеното събитие. Други колеги заснеха събитието по класически начин. Моята задача беше а направя фотосесия с кадри, които бях обсъдил предварително с младоженците.

Както всяко режисирано събитие, случват се непредвидени неща, които не позволяват на снимките да минат така, както е очаквано. Всяка от тези снимки е правена в рамките на няколко минути. Предварително настройвах осветлението (с помощта на Антон Кузмин - благодаря!) и младоженците идваха за няколко минути, за да бъдат позирани и да заснети. Тъй като сватбеният ден е пълен с традиционни обичаи, танци и веселба, беше трудно на младоженците да отсъстват от залата с гостите за дълго време. Може би заснех 30% от идеите, които бях планирал предварително, но се надявам тези снимки да намерят място в семейния им албум.

Снимката по-горе е правена на 2 части. Масата беше дълга и беше трудно да бъде заснета открай докрай в един кадър. Затова снимах отделно лявата и дясната част, а Антон беше почти върху масата, насочвайки осветлението на 45* над главите им. След това 2-те снимки бяха събрани в една. Ето общата диаграма на осветлението за тази снимка:

Тук искам да вмъкна нещо смешно, защото по принцип не снимам цели сватбени събития, а правя само фотосесиите на младоженците евентуално с родители, гости и приятели. Снимките "на маса", не са ми по вкуса, тъй като рядко някой от младоженците си слага в рамка снимка, където са вдигнали чаши, и на снимката има зачервени мъже с разхлабени вратовръзки. Може да се каже, че на снимката по-горе съм направил изключение и съм снимал кадър "на маса" :)

Снимката е правена в заседателна зала в Резиденция "Тера". В същата зала, малко по-встрани е правена и следващата снимка:

Този кадър беше отпечатан на хартия като подарък за младоженците (те я избраха) и честно казано на хартия изглежда много по-добре, отколкото на монитор. Виждат се текстури и детайли. Направена е с 1 допълнителна светкавица вдясно от обектива на около 45*:

За да не каже някой, че това изобщо не го прилича на сватбена фотосесия, ще покажа и няколко снимки от по-класически вид, направени в рамките на 5-6мин, защото гостите чакаха:

Тези снимки са правени също с 1 допълнителна светкавица вдясно от обектива.

И накрая монтаж, който младоженците бяха си поръчали да направя, в който добавих малко елементи, които ги нямаше в оригиналната идея. Оригиналната идея беше само те двамата на покрива на сграда, гледайки светлините на града. Градският пейзаж ми се стори доста скучен и се чудих какво да направя, за да бъде по-интересен. Накрая ми дойде тази идея с прожекторите, които да прожектират инициалите им върху близките сгради, един вид като "подарък за сватбата":

Самата снимка беше направена в същата зала. Ето и оригиналният кадър. Смятам, че няма нужда от диаграма на осветлението:

Всички снимки, които реших да публикувам от тази сватбена фотосесия може да разгледате по-подробно на сайта.

Благодаря на младоженците за търпението и доверието, на Антон за голямата помощ, която ми оказа и на теб, който четеш този ред на публикацията.

Категории: